News

Komentari 0

Država Malta odgovorna je za ubojstvo poznate novinarke

Država Malta odgovorna je za ubojstvo poznate novinarke

Istraga je rezultirala ostavkom premijera Josepha Muscata 2019., pošto je ustanovljena upletenost njegovih bliskih suradnika. No premijer je tada negirao optužbe o korupciji

Javna istraga ubojstva malteške novinarke Daphne Caruane Galizije 2017. utvrdila je da je za njezinu smrt odgovorna država, objavio je u četvrtak BBC.

U izvješću koje prenose malteški mediji stoji da država nije uočila ni prepoznala da postoji rizik po život novinarke i nije poduzela odgovarajuće korake da bi ga izbjegla.

Activists place photos of assassinated anti-corruption journalist Caruana Galizia together with flowers, candles and protest posters, in the entrance of Malta

Caruana Galizia poginula je u napadu automobilom bombom nedaleko od svojeg doma u listopadu 2017. godine.

Istraga je rezultirala ostavkom premijera Josepha Muscata 2019., pošto je ustanovljena upletenost njegovih bliskih suradnika. No premijer je tada negirao optužbe o korupciji.

Caruana Galizia, koju su nazivali "Wikileaks žena" razotkrila je koruptivne mreže u zemlji i inozemstvu.

Njezina je obitelj zatražila pokretanje neovisne javne istrage novinarkina ubojstva. Muscat ju je odobrio nekoliko mjeseci prije nego što je podnio ostavku.

U posljednje dvije godine u sklopu istrage saslušani su deseci svjedoka, među kojima su bili istražitelji, političari i novinari.

U zaključku izvješća na 437 stranica stoji da je država "stvorila ozračje nekažnjivosti koje kreiraju najviši ešaloni" i da je postojala "neopravdana bliskost" između velikih poduzeća i vlade.

Dosad je optužena tek nekolicina pojedinaca.

U veljači je jedan od trojice optuženih za ubojstvo Caruane Galizije priznao krivnju i osuđen je na 15 godina zatvora. Ostalima suđenje tek predstoji. 

Najčitaniji članci