Peović: 'Državna veledrogedija je dobra ideja, ne možemo se dovoditi više u ovakve talačke krize' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 6

'Državna veledrogedija je dobra ideja, ne možemo se dovoditi više u ovakve talačke krize'

'Državna veledrogedija je dobra ideja, ne možemo se dovoditi više u ovakve talačke krize'

Zastupnik Radničke fronte u zagrebačkoj Gradskoj skupštini David Bilić rekao i kako ovo nije prva takva situacija jer svako malo veledrogerije ucjenjuju da će obustaviti opskrbu bolnica lijekovima

VIDEO

Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović u petak je pozdravila najavu vlade za osnivanjem državne veledrogerije kako se ne bi ponovno dovodili u talačke situacije da ovisimo o privatnim tvrtkama koje ucjenjuju u trenucima krize.

'Povećanje minimalne plaće nije dostatno, treba je još podići'
'Povećanje minimalne plaće nije dostatno, treba je još podići'

- Pozdravljamo najavu vlade za osnivanjem državne veledrogerije. Prvi razlog je situacija u kojoj se ne možemo dovesti u talačku situaciju da ovisimo o privatnim tvrtkama koje ucjenjuju u trenutku krize - rekla je Peović na konferenciji za medije na Trgu sv. Marka govoreći o sadašnjoj situaciji vezanoj uz veledrogerije.

Napominjući kako je točno da veledrogerije ne određuju cijene lijekova već se one određuju pravilnicima,  upozorila je i da su ti pravilnici omogućili da marže budu i do 8,5 posto više od cijene lijekova.

Uz to, referentna cijena lijeka se određuje prema prosječnoj cijeni lijeka u referentnim zemljama (Slovenija, Češka, Italija i Francuska) i koje su razvijenije od Hrvatske. Peović je kazala i da lijekovi poskupljuju zbog kašnjenja naplate, a što je ugrađeno u cijenu lijeka.

Pozvala je i da se kupuju lijekovi koji su domaće proizvodnje jer se ne možemo dovesti u situaciju da nam nedostaje nekih lijekova.

'Priče milijunskih kompanija su smiješne'

Istaknula je da je potrebno naći novce, ne samo za financiranje domaće proizvodnje lijekova, već i za osnivanje državne veledrogerije za čije bi se osnivanje sredstva mogla naći korištenjem europskih sredstava, povoljnih linija HABOR-a te prestankom financiranja iz državnog proračuna Crkve i nabavke vojnih aviona. 

Peović je na upit koliko su najavu vlade o osnivanju državne veledrogerije shvatili ozbiljno, izrazila bojazan da će to biti "potpuno fingirani sukob" između države i veledrogerija, a koje jako dobro surađuju.

Zastupnik Radničke fronte u zagrebačkoj Gradskoj skupštini David Bilić rekao i kako ovo nije prva takva situacija jer svako malo veledrogerije ucjenjuju da će obustaviti opskrbu bolnica lijekovima, a nakon te "drame" se uvijek naplate. Smatra i potpuno smiješnim priče po medijima predstavnika multinacionalnih i multimilijunskih kompanija kao da da će sutra ostati gladni i da su oni žrtve o ovom slučaju.

'Bolnice ne mogu biti gubitaši'

Napominjući kako je osam godina radio u bolnicama, član Radničke fronte i neurolog Anton Glasnović rekao je bolnice ne mogu biti gubitaši jer one troše sredstva na zdravlje ljudi. "Smisao bolnice i zdravstvenog sustava je da liječe ljude, a ne da profitira", smatra. 

Upitana hoće li Radnička fronta sa SDP-om i okupljenom ljevicom izaći na izbore za Zagreb, Peović je izrazila sumnju da će biti u koaliciji sa SDP-om, jer kritiziraju njihove ekonomske politike koje se, smatra, ni po čemu ne razlikuju od politika HDZ-a.

Navodeći kako će se u Rijeci kandidirati za gradonačelnicu, upozorila je da je taj grad u zadnjih 30 godina imao najveći pad standarda u Hrvatskoj, a za što je kriv SDP.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 6

VIDEO

Užas u Dalmaciji: Monstruma osudili na 40 godina, 267 puta silovao kćer tijekom pet godina
MONSTRUOZNO ZLOSTAVLJANJE

Užas u Dalmaciji: Monstruma osudili na 40 godina, 267 puta silovao kćer tijekom pet godina

Bez emocija je muškarac (45) pratio presudu za monstruozno zlostavljanje djevojčice koje je trajalo pet godina. Dobio je 40 godina zatvora

Pretučena pedagoginja iz škole u Slavoniji: 'Tukla me je majka učenika, mogla je imati i oružje'
ISPOVIJEST ZA 24SATA

Pretučena pedagoginja iz škole u Slavoniji: 'Tukla me je majka učenika, mogla je imati i oružje'

Plus+ Adrijanu Traic Horvat, pedagoginju jedne osnovne škole u Slavoniji pretukla je majka jednog učenika. Nju je okrivila za jedinice svog sina
'Očekujem da se Bartulica ispriča! Cijelom Domovinskom pokretu se okreće želudac...'
PENAVA PRIJETI IZBACIVANJEM IZ STRANKE

'Očekujem da se Bartulica ispriča! Cijelom Domovinskom pokretu se okreće želudac...'

Ivan Penava poručio je kako su u stranci jedinstveni i šokirani cijelim događajem i pozadinom koja se doznala