Radnička fronta: 'Povećanje minimalne plaće nije dostatno, treba je još podići' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 39

'Povećanje minimalne plaće nije dostatno, treba je još podići'

'Povećanje minimalne plaće nije dostatno, treba je još podići'

Poručili su da je potrebno progresivno oporezivati najveće plaće, mijenjati okoštalu strukturu privrede, naručiti realni izračun minimalnih troškova života i da minimalac bude 20% veći od tog izračuna

VIDEO

Radnička fronta (RF) poručila je u petak da povećanje minimalne plaće na 3400 kuna neto, odnosno 4250 kuna bruto u 2021. nije dostatno te da se takvom minimalnom plaćom sigurno neće osigurati ostvarivanje njezine temeljne zadaće. 

Plenković najavio povećanje minimalne plaće za 150 kuna
Plenković najavio povećanje minimalne plaće za 150 kuna

- Minimalna plaća bi morala biti jamstvo da nijedan radnik ne bude plaćen manje nego je potrebno za dostojan život. U Hrvatskoj minimalna plaća socijalnu ulogu ne zadovoljava jer radnici koji ju primaju žive u relativnom siromaštvu - stoji, među ostalim, u priopćenju.

U odnosu na ovu godinu, minimalna plaća za iduću je povećana za 150 kuna, što je tek 46,49 posto prosječne bruto plaće, a Europski sindikati traže da minimalna plaća ne bude ispod 60 posto srednje plaće u državi.

- Minimalna plaća bi trebala prestati biti stvar kalkulacija i manipulacija, stvaranja dojma napretka i prikupljanja političkih bodova, a trebala bi biti realni iznos vezan uz minimalne troškove života - poručili su iz Radničke fronte.

Istaknuli su prakse iz drugih zemalja poput Rumunjske i Slovenije u kojima s povećanjem minimalne plaće raste i ukupni standard stanovništva.

U Hrvatskoj, kaže RF, problem ne predstavlja samo činjenica da ne postoji politička volja da se minimalna plaća digne na iznos koji je dostatan za dostojan život, nego činjenica da se uopće ne računa tzv. potrošačka košarica, odnosno minimalni troškovi života. 

Minimalna plaća je duplo manja od troškova života

Zadnji put su te troškove, za četveročlanu obitelj s dvoje djece školske dobi, računali Nezavisni hrvatski sindikati 2011. godine kada je iznosila 6693 kuna i to bez troškova obrazovanja, njege zdravlja, godišnjeg odmora i sportskih aktivnosti, ustvrdila je ta stranka. 

- Lako je vidjeti da i bez značajnih troškova neuključenih u ovaj izračun minimalna neto plaća danas predstavlja iznos skoro duplo manji od troškova života iz 2011. godine - upozorili su iz RF-a, dodavši da je minimalna plaća za četveročlanu obitelj s jednim zaposlenim daleko ispod praga siromaštva od minimalnih 5218,50 kuna. 

Potiho odustali: Nema novca za nove vojne avione, ali će Vlada trošiti 9 mil. kn na svoje letenje
Potiho odustali: Nema novca za nove vojne avione, ali će Vlada trošiti 9 mil. kn na svoje letenje

Podsjetili su da je stagniranja minimalne plaće bilo i prije korona-krize zbog zaostajanja hrvatskog gospodarstva koje se najviše oslanja na uslužne djelatnosti. 

Poručili su da je potrebno podići minimalac, progresivno oporezivati najveće plaće, mijenjati okoštalu strukturu privrede, naručiti realni izračun minimalnih troškova života i da se minimalna plaća računa kao 20 posto veći iznos od tog izračuna.

Predlažu i podizanje poreza na dohodak za najbogatije, osobito one s bruto dohotkom iznad 30.000 kuna, ali i za sve s bruto dohotkom iznad 15.000 kuna, kojih je tek 10 posto u Hrvatskoj, te da se smanji oporezivanje dohotka za one koji imaju plaće ispod 15.000 kuna. 

- Progresivno oporezivanje je stvar pravednosti i solidarnosti. Ako je Vlada sada odlučila svima na minimalcu zamrznuti ionako niske plaće - svakako teret krize moraju na sebe preuzeti i oni s visokim plaćama - poručili su iz RF-a. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 39

VIDEO

Krš i lom na Ilici, prve fotke s mjesta nesreće: 'Sudarila su se dva tipa u bijesnim autima'
POKUPILI I TREĆI AUTO

Krš i lom na Ilici, prve fotke s mjesta nesreće: 'Sudarila su se dva tipa u bijesnim autima'

Sudar je bio na zagrebačkoj Ilici, blizu Vojnog učilišta Franjo Tuđman. Jedan auto završio je u izlogu trgovine. Policija kaže da će imati informacije za javnost oko 11 sati

Iza poginulog Davora ostalo je petero djece i trudna supruga. Vjenčali se par sati prije nesreće
CIJELI KRAJ TUGUJE

Iza poginulog Davora ostalo je petero djece i trudna supruga. Vjenčali se par sati prije nesreće

Davor je sletio s kolnika i ostao na mjestu mrtav. Vijest o tragičnoj smrti brzo je stigla u Potnjane i u očaj bacila cijelo selo.
Stravičan video: Nasred ceste driftao motorom pa na njega naletio auto. Teško je ozlijeđen
MOTO SUSRET U SLAVONIJI

Stravičan video: Nasred ceste driftao motorom pa na njega naletio auto. Teško je ozlijeđen

ŠIŠKOVCI - Na moto susretu u subotu je u 18 sata došlo do prometne nesreće u kojoj je vozačica automobila (21) naletjela na motociklista (39), potvrdila nam je vukovarsko-srijemska policija. Motociklist je teže ozlijeđen, a policija je očevidom utvrdila da je motociklist driftao te time napravio i dimnu zavjesu na cesti. Vrtio se u krug stražnjim dijelom motora te je prešao na stranu ceste suprotnog smjera. Tada je na njega autom naletila vozačica. Alkotestom je policija utvrdila da niti vozačica niti vozač nisu bili pijani.