Obavijesti

News

Komentari 64

Dugo je Plenković izbjegavao korupcijsku radijaciju HDZ-a. No sad bi ga 'AP' mogao doći glave

Dugo je Plenković izbjegavao korupcijsku radijaciju HDZ-a. No sad bi ga 'AP' mogao doći glave

Transkripti prepiske Josipe Rimac i Gabrijele Žalac mogli bi probiti Plenkovićev antikorupcijski oklop. Mogli su mu prigovoriti sve, ali ne i korupciju. Ova afera mogla bi ugroziti taj imidž, prije svega u Bruxellesu.

VIDEO

Kad HDZ-ovci govore da je "irelevantno tko je AP", da "to može biti bilo tko", da se radi o "smiješnoj, skoro i tragikomičnoj stvari", te da očekuju pojavu "bijelog medvjeda na Medvednici kojeg jaši Andrej Plenković", znate da je itekako bitno tko je famozni AP iz prepiske Josipe Rimac i Gabrijele Žalac.

Što su snažniji demantiji, to je veća panika.

I što HDZ-ovi ministri, poput ministra pravosuđa, više skreću pažnju na curenje transkripata i dokumenata, dižu hajku na glasnika, a ne na prozvanog AP-a, znamo da su transkripti ključni i opasni.

Andrej Plenković je dosad baštinio sve karakteristike pravog šefa HDZ-a. Bio je nedodirljiv i neupitan, gradio kult ličnosti, okružio se poslušnicima i poltronima, prodavao uzvišenost i nepogrešivost, eliminirao opoziciju u stranci i šire, gradio imidž najboljeg i najpametnijeg...

Iskazao je dosad sve simptome - osim korupcije.

Glava iznad vode

Iako mu se stranka utapala u korupcijskim aferama na svim razinama, premijer je uspijevao držati glavu iznad vode. Izbjegavao je zagaziti u korupcijsko blato, brinuo se da ga se ne spominje u aferama i transkriptima. Sve do objavljenog transkripta Gabrijele Žalac i Josipe Rimac.

Istina, afera Borg načela je svojedobno taj Plenkovićev sanitarni kordon, gdje su njegovi prijatelji uzeli 500 milijuna kuna "spašavanju" Agrokora, ali nitko još nije ulovio Plenkovića s prstima u pekmezu.

Plenkoviću je oporba mogla nabiti na nos sve, osim korupcije. 

Da, možda su njegovi ministri uhićeni ili optuženi ili osumnjičeni, ali to je tek nesretna posljedica kadrovskog odabira. Možda su članovi njegove stranke upleteni u najveće afere, poput Ine, ali to je stranka protiv koje se ni svemoćni Plenković ne može boriti. Ali sada je Andrej Plenković (ako AP nije Antun Padovanski) napokon spomenut u nekoj aferi, u transkriptu, povezan s koruptivnim radnjama.

I zato svi HDZ-ovci skaču kao opareni.

Kako tek sad?

"To je irelevantno", kaže ministar pravosuđa Ivan Malenica, odgovarajući novinarima na pitanja o famoznom "AP-u" u transkriptu. "Da je tako kako govorite, zar ne bi do sada Uskok postavio pitanje o tome?". Isti onaj Uskok koji je slučaj Gabrijele Žalac držao u ladici, dok Olaf nije banuo na vrata.

Kako to da se Plenković tek sad pojavio kao (sporedni?) akter afere sa Žalac i Rimac?

Je li veliko ostvarenje to što je odolijevao tolike godine na čelu korumpirane stranke, pazio da ga se ne poveže ni s jednom aferom, da ga se ne umoči baš ni u jedan skandal? Nekad je korupcija kretala od šefa stranke Ive Sanadera, a dosad je jedino šef stranke bio izoliran od korupcije.

A s druge strane, zar je to koruptivno radijacijsko zračenje HDZ-a toliko snažno da ni Plenković nije mogao izbjeći kontaminaciju?

Zakopati AP

Naravno, da je uloga Andreja Plenkovića u aferi s Rimac i Žalac bila toliko nevina, da je on zaista bio sporedni lik i možda kolateralna žrtva, njegovi HDZ-ovci ne bi se toliko trudili zakopati važnost tog famoznog "AP-a" u transkriptima. 

Otprilike kao što su se svojedobno trudili zakopati petog ortaka "Hrvoja Franjića" kao Ivića Pašalića u aferi Dubrovačka banka. Ili kao što se ustavni sudac i ex-ministar Davorin Mlakar trudio sakriti u aferi Hypo tako da se službeno potpisao kao "Damir Dolović".

Plenkovićevi protivnici mogli su mu dosad prigovoriti sve, osim korupcije.

Jedan od njih

Ali ta korupcijska afera u kojoj se AP sada spominje nije Plenkoviću toliko problematična u HDZ-u, čiji birači su apsolutno imuni na korupciju, a djelomično bi im moglo biti drago što je i Plenković konačno postao jedan od njih, koliko bi mu mogla nanijeti štete u Bruxellesu.

Plenković je trebao "promijeniti HDZ", počevši od Karamarkovih veza s Rusima, preko radikalizma i šovinizma, ustaša i šatoraša, pa sve do korupcije protiv koje se Plenković navodno trebao boriti. Ili makar ne biti njezinim akterom.

Ali povezivanje AP-a s optuženim ministricama i državnim tajnicama u Plenkovićevoj vladi i stranci moglo bi nanijeti štetu proeuropskom, uglađenom imiždu s kojim Plenković želi sutra kročiti u briselske koridore moći.

Dugo je eskvirao korupcijske udarce poput Muhammada Alija na konopcima, ali samo jedan udarac u staklenu bradu mogao bi ga oboriti na pod. 

Osim ako prije toga ne "zajaši bijelog medvjeda na Medvednici".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..