Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
14 komentara

Duspara: Brođani danima traže odgovore na brojna pitanja...

Nova informacija je da, prema tvrdnjama nadležnog ministarstva, Crodux nije morao imati prethodne suglasnosti ili dozvole za radove na ispitivanju i sanaciji produktovoda Slavonski Brod-Slobodnica

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
14 komentara

Na sjednici saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode koja je održana u četvrtak razgovaralo se o ekološkom incidentu koji se dogodio u Slavonskom Brodu, a oko kojega javnosti još nisu poznati uzroci niti posljedice.

'NE ZNAM ŠTO JE UZROK' Kujundžić: Voda u Slavonskom Brodu je ispravna, može se piti

Uz članove odbora prisutni su bili i gosti, među kojima je bio ministar Tomislav Ćorić, gradonačelnik Mirko Duspara, zamjenik župana Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković, zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša, pomoćnici ministara i državni tajnici, saborski zastupnici, predstavnici Croduxa, stručnjaci, predstavnici udruga i drugi.

VODA U SLAVONSKOM BRODU 'MUP i DORH istražuju slučaj, nema nikakvog zataškavanja'

Unatoč tome što je od puknuća produktovoda i onečišćenja vode prošlo već više od 20 dana, ni danas nitko od nadležnih institucija nije ponudio odgovore na niz pitanja na koje građani i javnost čekaju. Nova informacija je da, prema tvrdnjama nadležnog ministarstva, Crodux nije morao imati prethodne suglasnosti ili dozvole za radove na ispitivanju i sanaciji produktovoda Slavonski Brod-Slobodnica. Iako bi bilo očekivano i nužno da upravo ovakva vrsta radova zahtijeva prethodnu suglasnost ministarstva obzirom da može završiti ekološkim incidentom kakav se dogodio u Slavonskom Brodu.

VLADA TRAŽI RJEŠENJA Voda u Sl. Brodu je ispravna, uvedene su pojačane kontrole

Također, nadležno ministarstvo i inspekcija jučer su istaknuli kako je ekološki incident u Slavonskom Brodu sasvim uobičajen te su ga usporedili sa slučajem izlijevanja goriva iz cisterne. Naglašeno je i kako su radovi na sanaciji mjesta ekološkog incidenta dovršeni te da će Crodux nastaviti sa daljnjim ispitivanjem produktovoda – stoji iz Grada Slavonskog Broda.

- Grad Slavonski Brod već danima traži odgovore na brojna pitanja, a gradonačelnik Duspara i četvrtak je ponovio neka od njih, na koje je odgovor izostao:

1. Ako puknuće produktovoda nije razlog onečišćenja, kako je moguće da se razinaugljikovodika u vodi u nekoliko dana poveća s 12 na gotovo 800 i nakon dva dana se naglo i bez objašnjenja vrati na minimalnu razinu?

2. Hrvatske vode prekinule su izvođenje radova zbog visokog vodostaja Save. Kako su, unatoč visokoj razini rijeke, pripremni radovi uopće mogli započeti s obzirom na to da je u to vrijeme vodostaj Save bio još viši?

3. Ako je prema tvrdnjama tvrtke Crodux produktovod do 2013. godine bio potpuno suh, kako je moguće da je iz njega izvučeno 59.000 litara naftnih derivata?

PROSVJED U ZAGREBU Brođani došli pred Vladu: 'Mi vas plaćamo, a vi nas trujete'

Grad će nastaviti intenzivno raditi i na traženju uzroka i odgovornosti zbog kojih je 90.000 ljudi ostalo bez pitke vode za Uskrs. Dokle god odgovora na temeljna pitanja nema građani Slavonskog Broda teško će moći vratiti povjerenje u institucije koje tvrde kako je voda zdravstveno ispravna za piće ili kako će se situacija s onečišćenjem u gradu riješiti.

Nepovjerenje građana dodatno pojačava činjenica kako se problem onečišćenja prouzrokovanog od strane Rafinerije Brod ne rješava već 10 godina, a ni međudržavno povjerenstvo Hrvatske i Bosne i Hercegovine nije se sastalo više od godinu dana.

'SVI ZA DJECU - BROD PLOVI' Brodske mame prosvjedovat će u subotu na Trgu svetog Marka

Gradonačelnik Mirko Duspara je na sjednici ponovno predložio što nadležna ministarstva ipak mogu učiniti kako bi se generalno smanjilo onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu. Jedan od načina je smanjenjem onečišćenja zraka od prometa, obzirom da je Akcijski plan poboljšanja kvalitete zraka potvrdio da dio onečišćenja uzrokuje upravo promet na autocesti A3 koja prolazi kroz grad. Drugi prijedlog gradonačelnika odnosi se na poseban kriterij za građane Slavonskog Broda prilikom kandidiranja na natječaje za energetsku obnovu obiteljskih kuća i promjenu ložišta. Nadležna ministarstva se još uvijek nisu očitovala na ove prijedloge.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message