Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
70 komentara

Dva HDZ-ovca mogli bi zaraditi milijune ako prođu amandmani!

HDZ-ovac Dražen Bilokapić vlasnik je parcela u Novom Zagrebu koje bi trebale od parka postati stambene zgrade, a obitelj Ante Sučića parcele u Stenjevcu koje bi od zelene zone trebale postati obiteljske kuće

Gradska skupština danas odlučuje o proračunu Grada Zagreba
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
70 komentara

Gradska skupština danas nastavlja sjednicu na kojoj će odlučivati o amandmanima i Generalnom urbanističkom planu. HDZ ne planira odustati od svojih amandmana, dok je Milan Bandić najavio povlačenje svojih. Međutim još ništa nije sigurno.

UPOZORENJE ARHITEKATA 'Amandmani bi prenamijenili čak 530.000 javnih kvadrata'

Iako amandmani znače veću betonizaciju Zagreba i brisanje preko pola milijuna kvadrata zelenih površina, oni drastično povećavaju vrijednost zemljišta vlasnika. Jer zelena zona ne vrijedi niti približno kao građevinska.

Ukoliko amandmani prođu, milijunsku korist će imati i dva istaknuta HDZ-ovca: Dražen Bilokapić i Ante Sučić.

Bilokapić je jedan od vlasnika zelenih parcela u Novom Zagrebu koje su godinama bile čuvane za park. On je i bio u dva mandata zastupnik u Gradskoj skupštini, istaknuti je HDZ-ov gospodarstvenik, pa su ga stavili i HDZ-ovo gradsko stručno povjerenstvo za Zagrebački holding.  

Kako je pobrojao Tportal, on na više čestica ima ukupno 5500 četvornih metara uz ulicu SR Njemačke, između kvartova Sloboština i Travno.

Prenamjenu je tražila Stranka Milana Bandića za ukupno 14 hektara, a cijela zelena površina za park bi završila u stambeno poslovnoj namjeni. Bandićevci su obrazložili amandman i prenamjenu time da se radi o zapuštenoj livadi. Među vlasnicima je upravo Bilokapić.

31. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba 'ON JE STRATEŠKI I RAZVOJNI' Milan Bandić tvrdi: 'Povući ćemo sve amandmane na GUP'

Zastupnik Tomislav Tomašević (Zagreb je naš) izračunao je da će Bilokapić imati od ove prenamjene korist od 5,5 milijuna kuna.

- Prema podacima gradske Službe za vrednovanje nekretnina u tom kvartu je vrijednost zemljišta namjene Z1 oko 15 eura za kvadrata, a mješovite namjene oko 150 eura. Prema službenim podacima Dražan Bilokapić je vlasnik tri zelene parcele od ukupno oko 5500 kvadrata te će ako amandman bude izglasan zbog prenamjene u M1 zaraditi oko 5,5 milijuna kuna! - objavio je Tomašević.

VRAG JE U DETALJU Grad Zagreb je pod nikad jačim pritiskom, bolje reći - nasiljem

Drugi HDZ-ovac je Ante Sučić, odnosno njegova obitelj. On je trenutačno i član Nadzornog odbora Hrvatske pošte, a također vodi zagrebački odbor za gospodarstvo HDZ-a.

On je i direktor u tvrtki Sanac koju vodi Zdravka Sučić. I upravo je Zdravka Sučić vlasnica  parcele ukupne površine preko 5000 kvadrata u Gornjem Stenjevcu. HDZ traži svojim amandmanom da ta zona koja je sada zelena, postane stambena.

- Već postoji komunalna i prometna infrastruktura, a omogućila bi se gradnja isključivo obiteljskih kuća do 400 kvadrata bruto površine, te nema govora o ugrožavanju zelenih površina imajući u vidu da su prosječne parcele na označenom području veličine preko 4000 kvadratnih metara – stoji u obrazloženju amandmana HDZ-a.

Tomašević kaže da je teško izračunati za taj prostor prosječne cijene, ali da bi zarada sigurno bila milijunska.

Postoji mogućnost povlačenja amandmana, ali zasad su i ova dva među predloženima

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message