Obavijesti

News

Komentari 24

Dva sata veslanja Neretvom: Pobijedili su Gusari iz Komina

Dva sata veslanja Neretvom: Pobijedili su Gusari iz Komina
7

Dio ekipa je stigao i s kontinenta, a među njima su najzanimljivije četiri ekipe lađara koje stiže iz Bjelovara. Među njima su bili i prošlogodišnji pobjednici Bjelovar Argo

VIDEO

Nakon puna dva sata veslanja Neretvom pobjednici dvadesetog maratona lađa su Gusari iz Komina. Vratili su oni veliki prijelazni štit kneza Domagoja u rodni kraj nakon što su ga prošlogodišnji pobjednici uzeli i prošle godine odnijeli u Bjelovar. Drugo mjesto pripalo je upravo prošlogodišnjim pobjednicima ekipi Argo iz Bjelovara, a treće mjesto dijele dvije ekipe Stablina i Crni put.  

POGLEDAJTE VIDEO:

Uživo iz lađe: Uživajte u tradicionalnom maratonu lađa na Neretvi iz prve ruke 🛶 Reporter: Matej Matičević

Posted by 24sata on 12. kolovoza 2017

Dvadeseti jubilarni Maraton lađa ni nevrijeme koje je s kišom zahvatilo dolinu Neretve nije omelo. Spremno su čekali lađari u svojim lađama startni znak da otpočnu svoj maraton od Metkovića do Ploča.

Trideset ekipa prijavljeno je za ovaj jubilarni maraton dug dvadeset dva i pol kilometara koji Neretvom vremenski traje oko dva sata. I pred sami start lađara Neretvu je obasjalo sunce. Nakon pozdravnih govora domaćin  gradonačelnika Metkovića  Dalibora Milana, župana dubrovačko neretvanskog Nikole Dobroslavića lađarima se posebno obratio posebni savjetnik i izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Mate Granić te predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji je u svom obraćanju zaželio uspjeh svim lađarima ali je ipak posebno zaželio uspjeh svojim Bjelovarčanima.  

Dio ekipa naime stiže i s kontinenta, a među njima su najzanimljivije četiri ekipe lađara koje stiže iz Bjelovara. Među njima su i prošlogodišnji pobjednici Bjelovar Argo koji su ponosno preuzeli prošle godine po prvi put  štit kneza Domagoja i odnijeli ga u kontinentalni dio Hrvatske. Zanimljivi su i po tome jer daleko od mora i rijeke vježbaju cijelu godinu, a svoje treninge obavljaju na ribnjaku gdje voda ne prelazi dubinu 1,5 metara i dužinu sedamsto metara.

- Došli smo 2006. godine kao vatrogasci pomoći gasiti požare u Dalmaciji, već sljedeće godine prijavili smo se na maraton lađa jer nas se to jako dojmilo. Rekli smo sami sebi idemo pokušati. I bili smo na samom začelju dvadeset i treći po redu. Sljedeće godine smo još bili vatrogasci, a onda smo našoj ekipi dali ime iz grčke mitologije Bjelovar Argo - priča nam kapetan Argonauta Tomislav Smrček. Prošle godine na desetu jubilarnu godišnjicu svojih takmičenja ponijeli su poput zlatnog runa iz grčke mitologije, Domagojev štit u Bjelovar.

- Vinkovci treniraju na Bosutu, Zagrepčani na Jarunu, Ilok na Dunavu, Rijeka i Korčula na moru, a mi po onoj narodnoj"snađi se" na ribnjaku - u šali će Tomislav. Imaju oni svoje lađe za njih ručno izrađene u Bjelovaru od majstora Darka Freliha koji je isključivo za bjelovarske Argonaute izradio dvije lađe i sada izrađuje treću za žensku ekipu lađarica. Vesla i neretvanske lađe, miris Neretve i ljepota neretvanske doline "zašle" im pod kožu i ne da se to više izbrisati.

- Ovdje imamo prijatelje, družimo se preko cijele godine i dio smo ove doline - poručuje Tomislav.

Na ovogodišnjem maratonu natjecat će se tri bjelovarske ekipe Argonauti, Argonauti II i Šumari njih šezdesetak je uz bjelovarske lađarice stiglo je u Metković. U subotu su zaplovile snažnim zaveslajima tri bjelovarske lađe na mirnoj vodi Neretve prema Pločama. - Pet je ekipa favorita i svi idemo po prvu medalju to je sportski i u redu . Sreća, hrabrost i još puno toga će odlučiti o pobjedniku - poručio je Tomislav nadodavši kako su uz njih uvijek Atena i Zeus.

Točno u sedamnaest sati nakon intoniranja himne Lijepa naša kuburaši iz Marije Bistrice označili su start za više od tristo neretvanskih gusara koji su snažnim zaveslajima krenuli put Ploča. Na maratonu lađa bili su i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i cijelo vodstvo Mosta na čelu sa potpredsjednikom Sabora Božom Petrovom, Nikolom Grmojom, Mirom Buljom , Ivanom Ninčević Lesandrić, Tomislavom Panenićom, te nezavisnim načelnicima i gradonačelnicima. Upitan kako komentira činjenicu da već drugu godinu zaredom predsjednica Grabar Kitarović unatoč što se maraton održava pod njenim visokim pokroviteljstvom nije došla u dolinu Neretve baš kao ni premijer Plenković, Grmoja je kratko prokomentirao: "Njima je bio Metković trofej u ovoj predizbornoj kampanji. Sada pokazuju koliko im je bitan Metković,  dolina Neretve i ovaj kraj. To je bio neki ratni plijen u sukobu HDZ-a i Mosta, a evo nema premijera ni predsjednica koja je prošlu godinu bila u Međugorju ovu godinu u Australiji. Mislim da su se sve te obveze mogle tempirati drugačije kako se ne bi propustila ova manifestacija koja nama Neretvanima puno znači. Odmaraju", poručio je Grmoja. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa