Obavijesti

News

Komentari 33

Dvoje 'babaca': 'Upisali smo, a nismo znali što je to primalja'

Dvoje 'babaca': 'Upisali smo, a nismo znali što je to primalja'
2

MUŠKA BABICA: Danijelu i Jobu bilo je čudno što je u razredu bilo 26 djevojaka, no shvatili su za mjesec dana. Djevojke su navijale da ostanu u njihovom razredu

VIDEO

Do nedavno je zanimanje “babica” bilo rezervirano za žene, no već nekoliko godina i poneki mladić odluči se upisati se u školu za primalje. Jedan od njih je 21-godišnji Danijel Kovačić iz međimurskog Novakovca.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:03

Oduvijek je znao da se želi baviti medicinskom strukom. Prije dvije godine završio je Srednju školu Čakovec za primalju.

- Htjeli smo moj prijatelj Job i ja upisati smjer medicinskog tehničara, no nismo bili primljeni. Onda mi je Job predložio da upišemo smjer za primalje. Nismo tada uopće znali što je to i tek smo nakon mjesec dana shvatili o čemu je riječ. U razredu je bilo 26 djevojaka i nas dvojica. Profesori su nam predlagali da se prebacimo u gimnaziju jer što ćemo mi u babicama... A i neki drugi su nas s podsmijehom gledali. No djevojke su navijale da ostanemo u njihovu razredu i ostali smo. Bilo nam je vrlo lijepo. Zavolio sam taj posao i ne bih ga mijenjao ni za jedan drugi u toj ili bilo drugoj struci - kaže Danijel, koji je odstažirao u Županijskoj bolnici u Čakovcu.

Prošao je sve odjele, ginekologiju, rodilište, rađaonicu, neonatologiju i ginekološku polikliniku. Tijekom stažiranja svi su bili vrlo zadovoljni, te očekuje i zaposlenje u toj bolnici.

Te sreće nije bio Ivan Marinić (24) iz Gornje Vrbe kraj Slavonskog Broda koji je bio prva prva muška primalja u Hrvatskoj. No Ivan je odselio u Njemačku i tamo našao posao u struci. A Danijel pranira i upisati izvanredni studij za višu primalju. Mama Mirjana Murk je zadovoljna je sinovim izborom zanimanja.

Majka je ponosna na njega 

- On je vrlo emocionalan i iskren i to je baš posao za njega. Volim reći da je on moja dobrica - kaže mama, koja je Danijela i njegovu tri godine stariju sestru Barbaru, nakon razvoda, odgajala sama. Danijel je tijekom stažiranja prošao i trudničku ambulantu, gdje su ga, kaže, katkad ostavljali i samog znajući da je svladao potrebne vještine.

- Kad bi žene došle u ambulantu, ja bih se zezao s njima. Smatrao sam, ako su već došle ujutro, da će im biti ljepši dan ako se netko malo našali. Veselio sam se radu u rađaonici, no kad sam prvi put bio na porođaju, svi su mislili, pa i ja, da ću se onesvijestiti. No brzo sam se navikao. U rađaonici su sve mlade žene i bio sam sretan što mogu pomoći, pa i pošaliti se s njima tijekom osam, pa i više sati iščekivanja i teškog porođaja - kaže Danijel, koji je prvi put bio na porođaju malog Lovre, kojeg je ponosno uzeo u naručje. U rađaonici sretne i kolegice koje su došle rađati. S tatama se uvijek šali.

- U šali bih tate znao pitati treba li ih držati za ruku. Sretan sam jer sam odabrao zanimanje u kojem se rađa novi život.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"