Obavijesti

News

Komentari 264

Protiv oca podnijeli prijave za četverostruki pokušaj ubojstva

Protiv oca podnijeli prijave za četverostruki pokušaj ubojstva
5

Obitelj je došla na Pag iz Virovitice i Centar za socijalnu skrb imao je nadzor nad obitelji zbog konfliktnih odnosa sa starijom kćeri iz prvog braka, jednog od supružnika

VIDEO

>>> Najnovije informacije:

17.15 - Nakon ponovljenih dijagnostičkih pretraga utvrđeno je kako nije došlo do pogoršanja zdravstvenog stanja djevojčice, te je u dogovoru s ministrom zdravstva prof.dr.sc. Milanom Kujundžićem, dr.med. i ravnateljem Kliničkog bolničkog centra Zagreb prof.dr.sc. Antom Čorušićem, dr.med., dijete vozilom Hitne medicinske pomoći uz pratnju anesteziološkog tima upućeno u KBC-a Zagreb - priopćili su iz zadarske bolnice.

15.30 Glasnogovornica PU Zadarske Ivana Grbin potvrdila nam je da su podnijeli kaznene prijave protiv oca za četverostruko teško ubojstvo u pokušaju.

15.15 Ministrica Murganić stigla je u zadarsku bolnicu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

01:00

14.38 U Milanovcu, naselju pokraj Virovitice odakle je Josip Rođak, nitko ga ne poznaje po dobrom. Mještani s kojima smo razgovarali kažu da je bio neradnik sklon alkoholu i da su se izbjegavali družiti s njime. 

Živio je u obiteljskoj kući koju je sagradio njegov otac koji je preminuo prije nekoliko godina. Njegova se majka rastala od njega tijekom Domovinskog rata, a preminula je u domu. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

 

- Sud će se izvlačiti na psihičke traume i probleme, a jednostavno to ne može napraviti normalan čovjek i ne treba za to suda, nego odmah staviti u zatvor. Ako je u stanju baciti s balkona četvero djece, ne može se pretpostaviti što bi takav um mogao napraviti - rekao je jedan mještanin. 

Josipov bratić koji s njime dijeli isto ime i prezime rekao nam je da ga dugo godina nije kontaktirao, baš kao ni ostali rođaci. Istaknuo je da je Josip bio sklon "sitnim" ispadima i da je bio neradnik. 

13.54 Moguće da je u pitanju psihička bolest

Socijalni pedagog i psihoterapeut Nebojša Buđanovac pojasnio kakva osoba bi mogla baciti djecu s balkona. 

- Postoji nekoliko mogućnosti, ne znam konkretno koja vrijedi za njega, ali najčešće situacije u kojima dolazi do takvih reakcija su ili poremećaji osobnosti ili psihičke bolesti. To pokriva otprilike od 95 do 99 posto takvih slučajeva. Kod psihičkih bolesti, osobe koje boluju od njih na sudu se smatraju neubrojivima. To su bolesti koje čovjeku mijenjaju stanje svijesti, percepciju, dovode do halucinacija, paranoidnih ideja. Čovjek si može stvoriti film u kojem ga progone vanzemaljci ili neke zle sile. Ljude koje boluju od takvih bolesti se smatra neubrojivima. Ako je to napravio u takvom stanju, to će se utvrditi - kaže psihoterapeut te nastavlja:

- Međutim, kod druge kategorije, a to su poremećaji ličnosti, psihopati, narcisi i tako dalje. Oni jesu ubrojivi, znaju što rade i obično se na ovakve akcije odlučuju kada na neki način žele natjerati drugu stranu na poslušnost, izraziti moć, nadmoć i tako dalje. Takve osobe se može suditi po normalnim kaznenim zakonima. Smatra se da poremećaje osobnosti nije moguće izliječiti do kraja. U pravilu nisu izlječivi. 

Buđanovac kaže kako se psihičke bolesti mogu držati pod kontrolom uz adekvatne lijekove te da u tom slučaju ljudi ne idu u zatvor, nego u bolnicu.

- Veliko je pitanje kako je takav čovjek mogao ostati sam sa četvero djece u stanu, i to četvero maloljetne djece - dodao je.  

S obzirom an to da je u prvim kontaktima Centar za socijalnu skrb rekao da nije bilo nikakvih znakova agresivnosti . 

- Moguće je ako je psihička bolest u pitanju, čovjek reagira u akutnoj fazi. Dugo može biti u latentnoj fazi, da ne pokazuje nikakve znakove svoje bolesti, paranoje, shizofrenije, ali ga nešto potakne, u datom trenutku on se izgubi i odreagira na takav način. Može biti da je ovo prvi takav ispad. U tom slučaju nije kriv nitko od institucija. Ako nije bilo podataka o njegovoj bolesti ili poremećaju, društvo nije krivo i nije zakazalo, nego je situacija nažalost jedna od onih koje su nepredviđene - dodaje Buđanovac. Smatra da ovo nije napravljeno planski.

- Čovjek i s paranoidnom shizofrenijom može planirati, paranoici su vrlo detaljni i pedantni. Psihička bolest ne isključuje mogućnost planiranja. Ali puno su veće šanse da se to dogodilo u afektu jer netko tko bi planirao tako nešto, vjerojatno bi to izveo na drugi način - rekao je. 

13.34  Pravobraniteljica: Zaprepastilo me u svakom pogledu

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević zgrožena je s događajem na Pagu. Budući da nema dovoljno informacija nije mogla ništa detaljnije reći o samom slučaju.

- Svakako me to zaprepastio u svakom pogledu, ljudskom i profesionalnom, izaziva burne emocije. Pozivam sve institucije da u okviru svoje nadležnosti poduzmu mjere kako bi se utvrdile činjenice zašto i kako je došlo do ovog slučaja i svakako zaštiti djecu - rekla je pravobraniteljica.  

I njezin ured, najavila je, uključit će se u utvrđivanje činjenica oko roditeljskog odnosa oca prema djeci i njegovog katastrofalnog postupaka. 

Pirnat Dragičević zatečena je i brojnim situacijama u kojima dominira nasilje prema djeci. O tome će više govoriti i u svom izvješću koje se priprema. Iako joj je teško govoriti o statistici, ali ustvrdila je kako je ono u porastu u odnosu na proteklu godinu

13.15 Odvjetnik: Za svako dijete će biti kažnjen zatvorom od tri do pet godina

Ugledni zagrebački odvjetnik Milivoj Žugić kaže da se ovo djelo kažnjava kaznom zatvora od tri do 12 godina. 

- On će svakako biti osuđen, a to što se sam prijavio ne vjerujem da će u ovom slučaju biti olakotna okolnost jer je svoje djelo dovršio, odnosno bacio je djecu s balkona. Teoretski ne bi trebao biti određen pritvor jer nema elementa bojazni da će utjecati na svjedoka. Ipak, zbog samog djela javnost će raditi pritisak pa vjerujem da će ga i pritvoriti. Svakako će biti izrečena mjera poput zabrane prilaska djeci – kaže nam odvjetnik Žugić.

Pitali smo hoće li za svako dijete snositi kaznu. 

- S obzirom da je bacao jedno po jedno dijete, tretirat će se to kao četiri djela sa dvije teške kvalifikatorne okolnosti. Jedno je što je to napravio bliskim osobama, a drugo što je to napravio ranjivoj skupini odnosno djeci. To znači da će za svako djelo biti kažnjen s kaznom zatvora od tri do pet godina – zaključio je.

12.20 Na telefon smo dobili daljnjeg Josipova nećaka. Na pitanje ima li veze s Josipom Rođakom nam je uzvratio: "Što je sad napravio?".

Pojasnili smo o čemu se radi pa je nastavio:

- Strašno, ali ne čudim se. On je problematičan od rođenja. S njim nitko od obitelji ne želi imati posla. Odrastao je u Virovitici no oduvijek krade, laže, kocka... Bio je grdan dužan još kao maloljetnik pa je negdje s 14 godina morao otići iz Virovitice jer su ga svi proganjali. Ne znam više gdje je završio, čini mi se u Pakracu. No ovo je vrhunac. Strašno!

12.08 Murganić: Nije ni sustav svemoguć

Ministrica Nada Murganić nakon obveza u Vladi kreće put Zadra, nakon monstruoznog čina gdje je otac bacio s visine od čest metara bacio četvero maloljetne djece.   

- Idem u Centar za socijalnu skrb i ako ću moći vidjeti djecu. Telefonskim putem i mailom tražili smo informacije, ali ovo nam je zaista prioritet. Nisam sigurna za sada, dok ne izvršimo inspekcijski i stručni nadzor i dok osobno se ne uvjerim u to, da li smo mi kao stručni radnici Centra učinili sve da zaštitimo obitelji koje su nam povjerene. Zbog kontradiktornih informacija zaista želim to vidjeti - kazala je Murganić. Ponovila je da joj je strašno žao zbog svega. 

- Ne može se uvijek sustav okriviti, jer nije ni sustav svemoguć, ali ako sustav, konkretno govorim o svom resoru, učinio propuste želim se uvjeriti i o tome želimo obavijestiti javnost i poduzeti određene sankcije. Zaista ponavljam ako. Ovo mi je prestrašan događaj, četvero djece u isto vrijeme da ne bi mogla mirno ostati ovdje u Zagrebu - kazala je Murganić. 

Na informacije iz policije da je u obitelji već bilo nasilja i koja indirektno upire prst u Centar za socijalu skrb, uzvraća:

- Upravo zbog toga idem dolje. Preozbiljne su stvari i prevažno mi je da ne bih otišla dolje vidjeti prije svega djecu, informirati se o njihovom zdravlju i vidjeti što smo ili nismo do sada učinili te što moramo u budućnosti učiniti - poručila je ministrica. 

Izvijestila je da je iz njezinog ministarstva već krenuo inspekcijski nazor, a angažirana je komora za stručni nadzor kako bi imala sveobuhvatnu sliku o čemu će, obećala je o svemu izvijestiti javnost. 

Navela je kako smo unazad nekoliko dana svjedoci različitih oblika nasilja. 

- Tamo gdje smo učinili sve po pravilima struke i po svijesti to treba priznati. To je teška djelatnost i posao. Ali tamo gdje smo zakazali, a imali smo očite znakove da smo trebali reagirati, treba priznati. Treba se jasno reći imenom i prezimenom tko je učinio kakav propust, ako je učinjen - kazala je ministrica.

Na pitanje raste li nasilje u Hrvatskoj, Murganić je kazala kako je sigurno da se ono više prijavljuje. 

- Rekla bih da smo se svi kao društvo senzibilizirali više za netoleriranje bilo kakvog oblika nasilja i da je možda to taj dojam, jer se o tome otvoreno piše i o tome se razgovara. Sklona sam vjerovati da nismo društvo nasilja, ali smo sigurno društvo koje se jače i više senzibiliziralo u borbi protiv svih oblika nasilja. Mislim da je to jako dobro. Trebamo i jako puno raditi na prevenciji - zaključila je Murganić. 

12.00 Počela je konferencija za medije u zadarskoj bolnici:

Zadar: Ravnateljstvo bolnice u kojoj su ozlijeđena djeca koju je otac bacio kroz prozor daje izjavu!

Posted by 24sata on Thursday, February 28, 2019

11.57 Slučaj je komentirao zadarski župan Božidar Longin

 - Šokiran sam onim što sam vidio. Ne znam kakav to može biti um i što se može dogoditi čovjeku da to napravi svojoj djeci - rekao je i dodao kako je posjetio djecu u bolnicu.

- Obišli smo sve četvero djece. Dvoje je stabilno. Curica od 7 godina je u najgorem stanju, starija je stabilnije. Došla je majka iz Paga, upravo je unutra - rekao je Longin.

11.35 Jedan od bivšeg zaposlenika kampa gdje je Josip Rođak radio ispričao je kako su ga svi zvali Joka. Njegova žena je, kaže, znala dolaziti u kamp u disko i napiti se. Zbog nedoličnog ponašanja zabranili su joj ulaz u kamp. 

11.32 Živjeli su u kući od tete Lenke i barbe Bernarda. Zauzvrat su se oni brinuli o njima. No teta Lenka je preminula prije neki dan pa smo čuli da će barba Bernard kuću dati unucima. Unuci će za njega brinuti, a to je značilo da ova obitelj mora iseliti. Ima li to veze s ovim strašnim događajem ne znamo, pojasnila je jedna susjeda.

11.00 Vlasnik kuće u kojoj je živjela obitelj ispričao je za kako je prvo čuo dječji plač. Kada je istrčao iz kuhinje, troje djece već je ležalo na betonu, a četvrto je pomahnitali otac bacao s balkona. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:05
Užas u Pagu: Otac (54) kroz prozor pobacao četvero svoje maloljetne djece!

Užas u Pagu: Otac (54) kroz prozor pobacao četvero svoje maloljetne djece! Više na http://bit.ly/2UdvzHs Reporterka: Rozeta Bogeljić

Posted by 24sata on Thursday, February 28, 2019

- Počeo sam dozivati majku, a ona je dotrčala dolje i vikala: 'Kurvin sine'. Nismo ih smjeli dignuti, samo da vidimo jesu svi živi, ja sam uzeo malog od dvije i pol godine, odnio ga kod sebe i pokrio ga dekom - rekao je Bernard Maričević (85). Dodao je kako su djeca bila u pidžamicama.

Otac bacio svoje četvero male djece s prvog kata kuće u Pagu

Nakon toga pomahnitali otac je sjeo u auto i otišao na policiju, rekao je Bernard.

Kaže da su bili dobri podstanari i da nije imao problema s njima. Za oca je rekao kako je imao dobru plaću, ali da je bio lud za autima pa je stalno neki novi kupovao.

10.36 Tresem se od jutra i potpunom sam šoku. Na sam spomen se ježim. Ovo je nezamislivo. Znamo te ljude, godinama ovdje žive i uvijek su o tom ocu kružile razne priče, ali nikada nismo ni pomislili da bi bio kadar ovakvo što napraviti, kaže nam jedna od susjeda koja poznaje obitelj. Dodaje da su svi znali kako su djeca jako vezana za majku.

- Po njima se vidjelo da imaju neke probleme, djeca su uvijek za majkom hodala kao pačići. Najstarija djevojčica (8) ne može normalno komunicirati i već je trebala završiti prvi razred, dakle starija je od generacije s kojom ide u školu - dodala je susjeda. 

Pitali smo je da li se o ocu ikada pričao da možda ima PTSP ili nekih drugih poteškoća kaže: "Ma ne, on je naprosto lud sam po sebi.".

10.25 Obitelj se prije deset godina doselila iz Virovitice na otok Pag. Otac inače radi kao noćni čuvar u kampu u Šimunima, a žena brine za djecu. Ona ima i kćer od 18 godina iz prvog braka koja joj je oduzeta i živi u Rijeci, doznaje se od susjeda.

Prema jednoj verziji priče, ta najstarija kći sama je tražila odlazak iz obitelji.

10.15 U trenutku incidenta u kući je bila i majka djece s kojom policija provodi razgovor, izvijestili su iz PU zadarske. Ona je prvo krenula prema zadarskoj bolnici gdje su smještena djeca, no da ju je policija vratila.

10.00 Nakon prvog pregleda i obavljenih rendgenskih snimanja mogu reći da je dvoje djece u dobi od 7 i 8 godina zadobilo teže ozljede i oni su smješteni u jedinicu intenzivnog liječenja. Radi se o prijelomima. Drugo dvoje djece u dobi od 3 i 4 godine zadobilo je lakše tjelesne ozljede, ali njihovo stanje je i dalje pod liječničkim nadzorom, rekao je za Zadarski.hr ravnatelj OB Zadar dr. Željko Čulina.

Plenković: Zgroženi smo ovim monstruoznim činom na Pagu
Plenković: Zgroženi smo ovim monstruoznim činom na Pagu

Dodao je kako će šire informacije o stanju malih pacijenata biti iznesene na konferenciji za medije koja će se održati u bolnici u 12 sati.

Ravnatelj Zavoda za Hitnu medicinu Zadarske županije Predrag Orlović rekao je za Antenu Zadar da je dvoje djece životno ugroženo. 

- Na teren su izašle dvije ekipe, jedna s Paga i jedna Zavoda Ličko-senjske županije, ispostava Novalja. Naši su preuzeli dvoje teže ozlijeđene djece - rekao je Orlović.


Podsjetimo, policija je jutros u 6.47 sati dobila dojavu da je muškarac (54) na otoku Pagu u gradu Pagu u Ulici Josipa bana Jelačića s visine od 6 metara bacio svoje četvero malodobne djece od 3, 4, 7 i 8 godina. Po dolasku policije i Hitne pomoći djeca su bila pri svijesti

Kako doznajemo od čitatelja, djelatnik Hitne pomoć šokirao se kada je vidio u kakvom su stanju djeca.

Policija utvrđuje okolnosti ove teške tragedije i unutar svoje nadležnosti će poduzeti mjere kaznenopravne zašite djece. Muškarac je priveden u službene prostorije.

Otac bacio svoje četvero male djece s prvog kata kuće u Pagu
Otac bacio svoje četvero male djece s prvog kata kuće u Pagu

Centar za socijalnu skrb je već intervenirao

Neslužbeno se doznaje da je riječ o inače problematičnoj obitelji koja se doselila u otok Pag.

Oni su došli iz Virovitice i Centar za socijalnu skrb imao je nadzor nad obitelji zbog konfliktnih odnosa sa starijom kćeri iz prvog braka, ne znam kojeg supružnika, u smislu nekih poremećaja starije djevojčice - rekla je ministrica Nada Murganić prije sjednice Vlade. 

Istaknula je da je prvi kontakt Centra za socijalnu skrb pokazao da u obitelji nije bilo znakova agresivnosti od strane oca. 

Objasnila je i kako će se dalje odvijati procedura u ovom slučaju. 

- Ministarstvo može dobiti prve informacije od strane Centra, a najvažnije je vidjeti kako će ići oporavak i zdravstveno stanje djece. Poslat ću hitan inspekcijski nadzor. Na Pagu je to podružnica Centra, i tamo radi samo jedan socijalni radnik. Izvidi su bili u toj obitelji, ali u smislu kontakta i poremećaja u odnosima prema starijem djetetu iz prvog braka - objasnila je Murganić. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 264
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović