News

Komentari 0

Dvojica osuđena na po 20 godina zatvora za ubojstvo hrvatskih civila na stočnoj farmi

Dvojica osuđena na po  20 godina zatvora za ubojstvo hrvatskih civila na stočnoj farmi

Predrag Amidžić (52) i Velimir Dželajlija (57), bivši pripadnici paravojnih srpskih postrojbi, su s još dvojicom nepoznatih 11. svibnja 1994. zarobili skupinu hrvatskih civila te su potom petoricu ubili

Četvorica pripadnika srpske paravojne formacije tzv. SAO Krajine naoružani automatskim oružjem i streljivom vojnog porijekla krenuli su 11. svibnja 1994. godine iz privremeno okupiranog teritorija te su prešavši liniju razgraničenja ušli u dubinu teritorija RH u namjeri da ubijaju civile.

Kad su došli u selo Vukovje na području Daruvara presreli su Mirka Subotića, Matu Barišića, Dragu Iđanovića, Peju Jurišića, Zdravka Ivančića,  Alojza Jurišića, Juru Iđanovića i Matu Subotića te im uz prijetnju vatrenim oružjem vezali ruke, nakon čega su ih odveli na stočnu farmu  Borislava Kocorepa  u kojoj su ih razdvojili. 

Tamo su Mirka Subotića i Matu Barišića odveli u podrum i pucali im u potiljak  i ubili ih.Potom su otišli po Juru Iđanovića i  Alojza Jurišića koji su se u jednom trenutku uspjeli osloboditi i počeli bježati. Nakon toga su Amidžić i Dželalija u  namjeri da ih usmrte iz automatskog oružja pucali u glavu i tijelo Drage Iđanovića, Peje Jurišića, Zdravka Ivančića i Mate Subotića. Preživio je samo Subotić koji je zadobio tešku tjelesnu ozljedu u vidu prostrjelne rane desnog ramena, sa podljevima oba zapešća.

Zbog ovog ratnog zločina nad hrvatskim civilima Predrag Amidžić (52) i Velimir Dželalija (57) nepravomoćno su na Županijskom sudu u Zagrebu u odsutnosti osuđeni na po 20 godina zatvora. 

Obojica se nalaze u Srbiji. Amidžić u Pančevu, a Dželalija u Sremskoj Mitrovici.

 

Najčitaniji članci