Obavijesti

News

Komentari 29

'Dvojicu hrvatskih pomoraca zarobili su hotelu u Angoli...'

Dvojici Riječana, prvom časniku palube Vanji Maričiću i zapovjedniku broda Dušku Jelači oduzeti su dokumenti te im je za vrijeme trajanja istrage zabranjeno napuštanje zemlje...

VIDEO

Iz Sindikata pomoraca Hrvatske u utorak su izvijestili da su hrvatski pomorci Vanja Maričić i Duško Jelača već tri mjeseca prisilno zadržani u Angoli zbog navodne krađe goriva s broda "SuttonTide" na kojemu su plovili, ocjenjujući da je riječ o optužbi bez argumenata.

Prema podacima iz Sindikata pomoraca, dvojici Riječana, prvom časniku palube Vanji Maričiću i zapovjedniku broda Dušku Jelači oduzeti su dokumenti te im je za vrijeme trajanja istrage zabranjeno napuštanje zemlje, odnosno hotela u kojem borave, a s njima su zadržani i ostali članovi posade, dok su domaći pomorci pušteni.

Brod "SuttonTide" plovi pod zastavom otočne države Vanuatu, a u vlasništvu je kompanije Tidewater, koja je prijavila krađu goriva. Brod je uplovio u luku Soyo 24. ožujka radi redovne smjene posade i tada je pokrenuta istraga o navodnom manjku pogonskog goriva, naveli su iz sindikata.

U sindikatu smatraju da postoje dokazi da na brodu uopće nije bilo količine goriva koju bi se moglo prodati te da je riječ o optužbi bez argumenata. Ističu da je sindikat od početka uključen u slučaj, da su angažirali odvjetnika i "alarmirali" sve mjerodavne institucije u Hrvatskoj i inozemstvu, da su u stalnom kontaktu s pomorcima i da rade pritisak na sve institucije, kako bi one odradile svoj posao. Naglašavaju da sindikat čini sve kako bi pomorcima u pritvoru učinio život što lakšim, da pravni odjel ITF-a pokušava pomoći svojim vezama na terenu te da su među ostalim, preuzeli i obvezu sudjelovanja u plaćanju odvjetničkih troškova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Ovo je čudna priča koju je započela kompanija i to, vjerujemo, kako bi spriječila, tj. zastrašila radnike da dođe do ovakvih djela. Smatramo da su izabrali Angolu kao mjesto poznato po korupciji, kako bi to mogli izvesti, ali su odabrali  krivu posadu. Isto tako, čudno je i ponašanje naše diplomacije koja na rješavanju sudbine dvojice svojih državljana nije učinila gotovo ništa, osim što su razgovarali s počasnom konzulicom Angole u Hrvatskoj", naveli su iz sindikata.

Pitaju zašto diplomacija ne reagira prema tužiteljstvu i sudu, jer smatraju da je nedopustivo da tužitelj komunicira s tuženima bez njihovih odvjetnika, da kontaktira svjedoke, bez suca. "Zašto ne pomognu iznijeti dokaze, koji jasno pokazuju da na brodu ne manjka nafte te da jednako tako nikad nisu izmjerena 104 kubika viška, koja su eventualno mogla biti prodana", stoji u priopćenju iz Sindikata pomoraca Hrvatske.

MVEP: Radimo na tom slučaju

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova priopćilo je u utorak da hrvatska diplomacija radi na slučaju hrvatskih pomoraca s broda "Suton Tide" koji su zadržani od ožujka u Angoli pod optužbom za krađu goriva, te da će im nastaviti pružati svu potrebnu konzularnu pomoć u cilju što skorijeg rješavanja njihova slučaja. 

"Hrvatski državljanin V.M. koji plovi na brodu MV 'Suton Tide', pod zastavom Vanuatua, obratio se e-mailom veleposlanstvu RH u Portugalu 27. ožujka, navodeći da je s hrvatskim državljaninom D. J. i cijelom posadom broda MV 'Suton Tide' raznih nacionalnosti zadržan u angolskoj luci Soyo te da su im oduzete putovnice", kaže se u priopćenju MVEP-a.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!