Obavijesti

News

Komentari 93

Dvostruki kriteriji: Država je obnavljala prazne kuće u Gunji

Dvostruki kriteriji: Država je obnavljala prazne kuće u Gunji
5

Vlasnici obiju kuća su u Njemačkoj i po zakonu nemaju pravo ni na kunu od države. Jednom je ipak država potpuno obnovila dom, a za drugog se drži zakona

VIDEO

Nama je kuća u Gunji bila jedina nekretnina. Iako smo podstanari u Zagrebu, prijavili smo se u glavnom gradu kako bi djeca mogla u vrtić. Nismo dobili nikakav novac za obnovu, niti će nam se kuća obnoviti.

Kažu to supružnici Monika i Perica Grgić iz Gunje. Imaju dvoje malodobne djece, Lorenu i Marka. Kuću u Gunji su planirali dodatno urediti, ali je poplava uništila i materijal u dvorištu.

Ivan Pandžić/24sata

Uz visoke troškove obnove, Grgićima, kao i mnogim drugima koji nisu dobili obnovu, smetaju dvostruki kriteriji. Znaju da su kuće rekonstruirane i vlasnicima koji žive u inozemstvu i koje su stajale prazne. A drugi u istim tim slučajevima nemaju pravo na obnovu. Ministarstvo graditeljstva je propisalo da pravo na obnovu imaju oni s prijavljenim prebivalištem ili oni koji žive u poplavljenim područjima. Kažu da su negdje morali povući crtu. I to bi bilo u redu, da je taj kriterij vrijedio za sve. Novine 24sata našle su kuću koja je obnovljena na trošak države, a da vlasnik u njoj nikad nije živio. Sagrađena je još u prošlom desetljeću. Vlasnik je u Njemačkoj. I nakon što je država uložila u nju stotine tisuća kuna, u njoj nitko ne živi. Podaci o vlasniku su poznati redakciji. On nije jedini.

Privatni album

- Nažalost, događalo se da su obnovljene kuće onih koji su bili u Njemačkoj. Oni su u nekim slučajevima čak i prvi dobili obnovu. Poslije je država počela s provjerama i zaustavljala takve slučajeve – kaže načelnik Gunje Hrvoje Lucić.

POGLEDAJTE VIDEO: Obnova škole u Gunji

Pokretanje videa...

24sata Video 00:22

Smatra da su cijene obnove bile niže, moglo se popraviti sve kuće s čistim vlasništvom. I izbjeći tužbe kojih je trenutačno 50. Redom onih koji nisu prijavljeni bili u Gunji, ali su imali svoje kuće. Država je prema posljednjim podacima obustavila obnovu 41 objekta. Koliko je prije toga obnovljeno mimo pravila, nitko ne zna.

Ivan Pandžić/24sata

Ali dok je nekima iz inozemstva obnova odbijena, nekima potpuno provedena, slučaj Emine Peterhaensel je između. Ona živi u Njemačkoj, ali je prije poplave ulagala u svoju kuću kako bi se vratila. Kuća je bila potpuno obnovljena prije poplave, s novom fasadom, krovom, namještajem. Odobrili su joj obnovu, radnici su došli, izbušili kuću, izbacili sve iz nje, skinuli fasadu... I onda je dobila rješenje da je obnova obustavlja. Kuća je ostala poluuništena.

- Ako nisam imala pravo, trebali su odmah reći. Ne početi radove, obiti cijelu kuću i onda stati. Sada ju je skuplje popraviti – kaže Emina.

Javila nam se s apsurdom i još jedna čitateljica čiji podaci su poznati redakciji. Njezina je stara tetka zimi bila u Njemačkoj, a ljeti u Gunji u svojoj kući. Nema pravo na obnovu.

- Poznanici iz Gunje su u istom mjestu u Njemačkoj. Njima je država obnovila kuću – kaže.

Preko policije, Ministarstvo provjerava podatke o onima koji zasad nemaju pravo na obnovu. Njihove žalbe i tužbu su u razmatranju. Ali one kojima je obnova završena, a da na nju nisu imali pravo, nitko ne provjerava.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:45
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 93
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.