Obavijesti

News

Komentari 36

Dvostruko oporezivanje? Ovo je 5 najvažnijih pitanja i odgovora

Dvostruko oporezivanje? Ovo je 5 najvažnijih pitanja i odgovora

U deset godina smanjilo nam se broj stanovnika za 400.000, a Hrvati koji rade u inozemstvu u tom su periodu u Hrvatsku uplatili čak 122,76 milijardi kuna

VIDEO

To što ste odjavili prebivalište iz Hrvatske te doslovce živite i radite u inozemstvu, ne znači da niste porezni rezident Hrvatske. Naime, plaćanje poreza ne određuje se prema državljanstvu ili prijavljenom prebivalištu, već prema poreznoj rezidentnosti kao središtu životnih interesa.

Koga sve može dočekati rješenje Porezne uprave da mora platiti i u Hrvatskoj porez na dohodak?

Hrvati koji se u Poreznoj upravi nisu odjavili po pitanju porezne rezidentnosti, a žive i rade van hrvatskih granica ili imaju neke druge vrste primitaka poput kamate na štednju, dividende mogu očekivati rješenja Porezne uprave po kojima će platiti razliku poreza.

Može li se i kako osporiti rješenje Porezne uprave vezano za dvostruko oporezivanje?

Može.Rješenje se može osporavati po osnovi iznosa utvrđene porezne obveze ako postoji opravdana pretpostavka da je krivo obračunat ili da ga se uopće ne treba platiti jer osoba nije porezni rezident u Hrvatskoj. Status poreznog rezidenta se može mijenjati i retroaktivno tako da se u Poreznoj upravi traži ukidanje statusa poreznog rezidenta. Ako je po toj osnovi i krivo zaračunata razlika u porezu na dohodak, Poreznoj treba dostaviti dokaze da osoba nije bila porezni rezident u periodu za koji joj je zaračunat ‘dodatni’ porez.

Kada stupa zastara po kojoj Porezna uprava više zakonski ne može slati ovakva rješenja?

Zastara stupa na snagu nakon šest godina pod uvjetom da se u međuvremenu nije napravila niti jedna radnja vezana za pojedini slučaj. Zbog toga Porezna uprava poziva da dobrovoljno prijave dohodak ostvaren u inozemstvu zaključno s 2016.

Kave koristi imaju oni koji se dobrovoljno odazovu i što će biti ako se sami ne jave u Poreznu upravu?

Država garantira da ako se sami javite, da će im oprostiti zatezne kamate i kazne. Obećavaju da će primijeniti povoljnije porezne stope i razrede no istovremeno se priznaje osobni odbitak samo na razini jedne godine, a ne za sve godine za koje se radi prijava. Provjerite s poreznim stručnjakom da li vam se više isplati obračunati sve godine zajedno ili predati za svaku posebno. Oni koji se ne jave, neće zaobići rješenje, a njima će zaračunati i zatezne kamate i kazne.

Ako sam odjavio prebivalište i ne živim u Hrvatskoj, zašto se odmah ne vodim kao porezni rezident zemlje u kojoj radim i živim?

Zato što prebivalište nije isto što i porezna rezidentnost. Prebivalište se odjavljuje u policijskoj upravi, a porezna rezidentnost u Poreznoj upravi. Problem je što vas na to nitko neće upozoriti jer smatraju da to znate ili trebate znati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina