Obavijesti

News

Komentari 417

'Džihadisti uživaju u ubijanju, silovanju i odrubljivanju glava'

'Džihadisti uživaju u ubijanju, silovanju i odrubljivanju glava'
12

Ekram Ahmet (40) je prije šest dana napustio Kobani sa suprugom i petero djece. Pobjegao je u Tursku. No mnogi Kurdi nisu bili te sreće. Oni su postali žrtve ISIL-a

VIDEO

Tisuće nemoćnih Kurda u okupiranom sirijskom gradu Kobaniju, blizu granice s Turskom, svakodnevno su svjedoci, ali i žrtve terora ozloglašenih džihadista Islamske države koji pokušavaju osvojiti grad.

Oni sretniji, koji su uspjeli prebjeći u Tursku i na tzv. 'ničiju zemlju' na granici opisuju strahote koje su proživjeli. Jedan od njih je Ekram Ahmet (40) koji je prije šest dana sa suprugom i petero djece napustio Kobani.

'To su životinje, a ne ljudi'

- ISIL-ovci su životinje, to nisu ljudi. Nikada nisam vidio da netko toliko uživa u ubijanju. Poznati su po tome da žrtvama odrubljuju glave, to im je zaštitni znak - rekao je Ekram koji objašnjava kako su mnogi džihadisti pritom nadrogirani.

Od droge im jača želja za ubijanjem

- Imaju mnogo tableta sa sobom koje svakodnevno uzimaju. Čini se kako su od njih još luđi. Postanu hiperkativni i lako se uzrujaju, a onda su spremni iskaliti se i na djeci zbog najmanjih prijestupa - priča Ekram koji džihadiste opisuje kao prljave, s dugim bradama i dugim crnim noktima.

Lokalne vlasti vjeruju da se radi o amfetaminima koji borcima ISIL-a dodatno zagrijavaju želju za ubijanjem u ime Alaha.

Nesretnom Ekramu ISIL-ovci su oteli sina (11) dok se vozio u autobusu, no srećom uspio im je pobjeći.

- Sa sobom je u džepu imao kopiju Kurana koji mu je majka dala za sreću. ISIL-ovci su Kuran rastrgali i bacili na pod. Kad su shvatili da je dječak Kurd, stavili su ga u liniju za smaknuće. Dok su marširali prema mjestu na kojem su ga trebali pogubiti, moj sin je iskoristio nepažnju džihadista, koje su uznemirili zračni napadi, i pobjegao  - rekao je Ekram.

Ne biraju žrtve

Ovaj je inženjer ispričao za Mirror kako džihadisti ne biraju žrtve sve dok je riječ o Kurdima ili nemuslimanskom stanovništvu, zaustavljaju automobile i autobuse i otimaju ljude, a potom ih ubijaju. On se uspio spasiti tako što je s njima razgovarao na Arapskom i na taj način ih zavarao, no mnogi nisu bili te sreće. 

- Dječak i djevojčica su su prije nekoliko dana sakrili u brdima od ISIL-ovaca, no brzo su ih pronašli. Djevojku su silovali, a potom ubili - ispričao je Ekram samo jedan od brojnih primjera koji se stalno dešavaju.

Uzimaju glave za trofeje

Njegovom susjedu, sveučilišnom profesoru, džihadisti su ubili sestru, dva brata i sina. Ekram mu je pomogao zakopati voljene prije nego je napustio Kobani.

- Svima su bile odrubljene glave. Susjed me molio da ih pronađemo kako bi zakopali zajedno s tijelima, ali nismo ih nigdje našli. Potom smo saznali da su ih ISIL-ovci ponijeli sa sobom kao trofeje - rekao je Ekram.

Zlostavljanje na turskoj granici

No već pri dolasku u Tursku doživio je novo zlostavljanje. Dok je s obitelji prelazio granicu, turski vojnici su im dobacivali razne uvrede, nazivali ih glupanima i magarcima.

- Činilo se kao da nas mrze više nego što mrze ISIL. Znam da Turci ne vole Kurde, ali trebali bi biti oprezni jer bi uskoro mogli za susjede imati džihadiste, a to bi moglo biti mnoge gore za njih - rekao je Ekram.

Pitanje je kad će Kobani pasti

Borci ISIL-a na pragu su pobjede na dva fronta - kod Bagdada te grada Kobanija. Slabo opremljene lokalne snage daju sve da bi se oduprli napadima. Vjeruje se da je pitanje trenutka kad će islamski ekstremisti preuzeti sirijski grad. Ujedinjeni narodi strahuju da će se ponoviti masakr kakav je bio u Srebrenici ukoliko Kobani padne u ruke džihadista.

Kaolicijske snage predvođene SAD-om istovremeno nastavljaju sa zračnim napadima, no Kurdi upozoravaju kako to neće biti dovoljno. Hitno im treba još oružja i streljiva žele li obraniti grad.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 417
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi
FOTO Detalji jutarnjeg kaosa u Dubravi: Nakon sudara guma  završila na tramvajskoj stanici!
PASSAT U GRMLJU

FOTO Detalji jutarnjeg kaosa u Dubravi: Nakon sudara guma završila na tramvajskoj stanici!

Jedan čovjek je ozlijeđen u prometnoj nesreći koja se dogodila oko 4.45 na Aveniji Dubrava. Zbog sudara tramvajski promet bio je u prekidu.