EK potvrdila: Hrvatski vinari moći će koristiti naziv teran | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 31

EK potvrdila: Hrvatski vinari moći će koristiti naziv teran

EK potvrdila: Hrvatski vinari moći će koristiti naziv teran
1

EK je nakon sastanka slovenskog ministra poljoprivrede Dejana Židana s povjerenikom za poljoprivredu Philom Hoganom u četvrtak navečer objavila da je pripremila nacrt delegiranog akta...

VIDEO

Europska komisija (EK) potvrdila je da je pripremila akt kojim bi se hrvatskim vinarima u Istri omogućilo da i dalje prodaju vino pod imenom teran, izazvavši nezadovoljstvo Slovenije koja je to ime zaštitila zemljopisnom oznakom podrijetla.

EK je nakon sastanka slovenskog ministra poljoprivrede Dejana Židana s povjerenikom za poljoprivredu Philom Hoganom u četvrtak navečer objavila da je pripremila nacrt delegiranog akta, kojim bi se hrvatskim vinarima dopustila iznimka u korištenju imena teran.

Slovenija je prije ulaska Hrvatske u EU zaštila na razini Unije teran kao slovenski proizvod, što znači da nitko osim slovenskih proizvođača ne može prodavati vino pod tim imenom.

Hrvatska se na to žalila ističući da Slovenija nije imala pravo zaštiti teran jer se u slovenskoj Istri proizvodi vino pod imenom teran iz sorte grožda refošk, a u hrvatskoj Istri iz sorte teran.

Hrvatski enolozi ističu da su DNK analize pokazale da su refošk i teran dvije potpuno različite sorte grožđa, dok u Sloveniji tvrde da je riječ o genetski istoj sorti koja se različito naziva.

"Komisija je nakon sastanka povjerenika Hogana i ministra Židana objavila da je pripremila nacrt delegiranog akta kojim bi se hrvatskim proizvođačima, uz određene uvjete, dopustila uporaba imena teran.

"Tom promjenom priznaje se činjenica da je teran također sorta grožđa u Hrvatskoj. Prema pravilima EU-a, može se uvesti ograničena iznimka za uporabu imena sorte grožđa koje koincidira sa zaštićenom oznakon podrijetla", kažu u Komisiji.

Prema EK-u, hrvatski teran bi na etiketama imao natpis Hrvatska Istra, a ispod toga, manjim slovima pisalo bi teran.

Komisija dodaje da će na zahtjev ministra Židana u ponedjeljak, 16. siječnja, na sastanku posebnog Odbora za poljoprivredu objasniti sva pravna pitanja u vezi s ovim slučajem.

Da bi Slovenija zaustavila usvanje delegiranog akta, morala bi prikupiti kvalificiranu većinu u Vijeću EU-a, što znači da bi za to trebalo glasati 55 posto država članica, u kojima živi najmanje  najmanje 65 posto ukupnog stanovništva Unije.  

Ministar Židan je rekao da EU s delegiranim aktima može u svoje zakonodavstvo unositi samo manje tehničke preinake.

On je nakon razgovora s Hoganom izrazio nezadovoljstvo i ponovio kako ne kako ne isključuje tužbu protiv EK-a ako se pokaže da ona u sporu favorizira Hrvatsku.

Židan je i prije razgovora s Hoganom rekao da  postoje ozbiljne sumnje da su EK i Hrvatska tijekom hrvatskih pristupnih pregovora došle do dogovora kako zaobići slovensku zaštitu njenog terana budući da se teran proizvodi i u hrvatskoj Istri.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 31

VIDEO

VIDEO Požar u Zaprešiću gasili i roboti, veći dio ugašen. Građani dobili upozorenje: 'Ne izlazite!'
VATRENA STIHIJA

VIDEO Požar u Zaprešiću gasili i roboti, veći dio ugašen. Građani dobili upozorenje: 'Ne izlazite!'

Nad Zaprešićem se u srijedu navečer nadvio gusti crni dim zbog velikog požara. Planula je firma Eko-Flor Plus koja je u sastavu Cios grupe, čiji je vlasnik Petar Pripuz

FOTO Najbolji prijatelj ga ubio sjekirom, upucao, bacio u bunar i 17 dana pravio da ništa ne zna
24SATA U BOŠNJACIMA

FOTO Najbolji prijatelj ga ubio sjekirom, upucao, bacio u bunar i 17 dana pravio da ništa ne zna

Obitelj je Marija 17 dana tražila kao nestalu osobu. Za to je vrijeme njegov najbolji prijatelj i ubojica Ivan Kljajić prolazio kraj njihove kuće ni ne osvrnuvši se
Eksplodirala je zaostala mina?! Kod Obrovca poginulo dijete, dvije žene su završile u bolnici
TRAGEDIJA

Eksplodirala je zaostala mina?! Kod Obrovca poginulo dijete, dvije žene su završile u bolnici

Dvije ženske osobe kolima Hitne medicinske pomoći prevezene u Opću bolnicu Zadar na pružanje daljnje liječničke pomoći