Obavijesti

News

Komentari 0

EK predlaže reformu okvira za sanaciju posrnulih banaka

EK predlaže reformu okvira za sanaciju posrnulih banaka

Europska komisija je u utorak predložila reformu okvira za upravljanje kriznim situacijama banaka i osiguranje depozita, što bi trebalo otežati spašavanje srednjih i manjih banaka sredstvima poreznih obveznika

VIDEO

“Ova će nam reforma pomoći da upotrebom namjenskih alata osiguramo da svaka banka može neometano napustiti tržište, neovisno o njezinoj veličini ili poslovnom modelu. To je najučinkovitiji način upravljanja propadanjem banaka za naše gospodarstvo, porezne obveznike i, u konačnici, financijsku stabilnost”, izjavila je Mairead McGuinness, povjerenica za financijske usluge, financijsku stabilnost i uniju tržišta.

Bankovni sektor Unije posljednjih je godina postao mnogo otporniji, financijske institucije u Uniji dobro su kapitalizirane, visoko likvidne i pod strogim nadzorom.

Međutim, pokazalo se da su se u mnogim srednjim i manjim bankama koje su propadale upotrebljavala rješenja koja nisu dio okvira za sanaciju. To je ponekad uključivalo novac poreznih obveznika umjesto novca iz unutarnjih kapaciteta banaka ili privatnih sigurnosnih mreža koje financira sektor (sustavi osiguranja depozita i sanacijski fondovi), navodi Komisija.

Nedavna propast Silicon Valley Bank Bank u Sjedinjenim Državama i prisilno preuzimanje Credit Suisse od strane UBS-a prošlog mjeseca pokazuju da se propadanja banaka i dalje događaju.

'Središnje banke moraju suzbiti inflaciju i nauštrb gospodarstva'
'Središnje banke moraju suzbiti inflaciju i nauštrb gospodarstva'

"Današnji prijedlog omogućit će vlastima organiziranje urednog izlaska s tržišta za posrnulu banku bilo koje veličine i poslovnog modela, sa širokim rasponom alata", ističe Komisija.

Ovim prijedlogom olakšala bi se uporaba sigurnosnih mreža koje financiraju same banke kako bi se zaštitili deponenti u kriznim situacijama banaka, primjerice njihovim premještanjem iz banke u poteškoćama u zdravu banku. Takva upotreba zaštitnih mreža mora biti samo dopuna unutarnjoj sposobnosti banaka da pokriju gubitke, što je i dalje prva linija obrane.

U prijedlogu se zadržava razina pokrića od 100.000 eura po deponentu i banci za sve prihvatljive deponente u Uniji te se dodatno usklađuju standardi zaštite deponenata na razini Unije.

Inflacija u ožujku oslabjela
Inflacija u ožujku oslabjela

Novim se okvirom zaštita deponenata proširuje na javna tijela poput bolnica, škola, općina.

Prijedlog uključuje dodatne mjere za usklađivanje zaštite privremenih visokih salda na bankovnim računima u iznosu većem od 100.000 eura povezanih s određenim životnim događajima, kao što su naknade za nasljedstvo ili osiguranje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"