Obavijesti

News

Komentari 9

Ekonomisti: Dobro smo prošli, očekivali smo i veći pad BDP-a

Ekonomisti: Dobro smo prošli, očekivali smo i veći pad BDP-a
3

Ovaj pad ne iznenađuje. Ova godina bit će jako teška, bit će obilježena padom standarda i neka poboljšanja možemo očekivati tek 2013., kaže Zdeslav Šantić

VIDEO

Koliko god to čudo zvučalo, ekonomisti su ugodno iznenađeni padom BDP-a od samo 1,3 posto. Naime, očekivali su i daleko veći pad jer su od početka godine nepovoljni gotovo svi ekonomski pokazatelji od izvoza, industrijske proizvodnje do građevinske aktivnosti i maloprodaje, javlja HRT

- Ovo nije rezultat trenutne politike. Hrvatsko gospodarstvo po svim elementima proizvodnje zaposlenosti i nezaposlenosti pada. Mi od prvog kvartala 2007. imamo stagnaciju, recesiju, krizu - rekao je Ljubo Jurčić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. 

Dodao je kako se možemo pomoliti Bogu da bude toplo vrijeme i da  poljoprivreda raste 10 posto i turizam 10 posto, jer bi  tada pad iznosio 1% što bi bio dobar rezultat za 2012. 

- Ovaj pad ne iznenađuje. Mi smo očekivali i veći. Ova godina bit će jako teška, bit će obilježena padom standarda i određena poboljšanja možemo očekivati tek iduće godine - rekao je Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke. Najvažnijim smatra da Hrvatska ne zaostaje s reformama što znaju cijenti strani investitori i rejting agencije. 

Predsjednik CROMA-e Vladimir Ferdelji poručuje: 'Hrvatska je javna potrošnja prevelika, opterećenja na privredu su prevelika, a ne ide im na ruku ni monetarna politika'. 

Loše vijesti ekonomista govore o još jednoj godini preživljavanja i pada standarda Hrvata koji su već sada peta najsiromašnija nacija u Europi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.