Obavijesti

News

Komentari 0

Ekonomska klinika: Besplatni savjeti o štednji i kreditima

Ekonomska klinika: Besplatni savjeti o štednji i kreditima
1

Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu studenti su osnovali udrugu koja vam pomaže isplanirati budžet, objasniti kamate i napisati poslovni plan za početnike

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Imate potencijalno dobar proizvod, sviđa vam se ideja o pokretanju svog biznisa, ali nemate pojma kako zapravo funkcionira hrvatsko tržište, što znače pojedini pojmovi iz poduzetništva i što vam sve treba da osvojite kupce. To definitivno nije samo proizvod. A krizni tim na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu od 28 studenata te njihovih mentora zna kako vam pomoći.

Prije mjesec dana osnovali su Ekonomsku kliniku, neprofitnu studentsku udrugu za pružanje savjeta građanima, malim poduzećima, s naglaskom na mlade i socijalne poduzetnike, te neprofitnim organizacijama. Svi volontiraju, svoje savjete ne naplaćuju. U Zagrebu već godinama postoji slična udruga na Pravnom fakultetu za građane koji si ne mogu priuštiti skupe odvjetničke urede, a studentima Ekonomskog fakulteta uzor su svjetski poznata sveučilišta.

Uzor su svjetska sveučilišta

- Na svim vodećim sveučilištima postoji ovakav model, od kojeg svi imaju koristi - studenti stječu relevantno iskustvo, a istodobno pomažu lokalnoj zajednici svojim znanjem - rekao je Andrej Hanzir (24), koji je u udruzi. Pokrenulo ju je šestero studenata u sklopu kolegija Menadžment promjena, pod vodstvom profesora Mislava Ante Omazića, ali zainteresiranih kolega je iz dana u dan sve više - svi se žele okušati u pravim slučajevima. Jer teoriju će svladati kad-tad, no za zapošljavanje u nekoj firmi, znaju to mladi, poslodavci najviše cijene iskustvo u pojedinom području. Uključili su se uglavnom studenti od treće do pete, završne godine studija, jer najviše znaju i ovladali su materijom.

- Studenti su unutar organizacije podijeljeni u nekoliko multidisciplinarnih skupina, svaka od njih je zadužena, specijalizirana za neko područje, od marketinga, poduzetništva, financija, računovodstva...Skupine će zajedno rješavati pojedini problem, a onda ga prezentirati stranci. Također, tu su mentori, njih sedam, koji su profesori na fakultetu te savjetnici iz različitih poduzeća, partnerskih institucija, koje također možemo kontaktirati ako negdje zapnemo - rekao je David Habek (23). S obzirom na to da su tek počeli s radom, odaziv klijenata je još slab, ali su primili nekoliko upita mailom na kojima trenutačno rade.

- Javili su nam se studenti koji pokreću svoje projekte i kojima iznimno puno znače naši savjeti vezani uz razvoj potencijalnih ideja za osnivanje poduzeća, izrade marketinških planova, tržišne analize, prodajnog savjetovanja, u tumačenju poduzetničkih i marketinških pojmova, planiranju promocije i oglašavanju ili savjeti vezani uz ljudske potencijale, organizacijsku strukturu, izradu poslovnih planova, planiranje i upravljanje troškovima, strateški menadžment itd. Počeli smo i sve više primati upite od građana koji imaju financijske probleme i koji trebaju pomoć u tom segmentu - objasnio nam je Andrej.ugl 

Upravo građane pozivaju da im se jave bez straha i na njih stavljaju naglasak.

Pomažu isplanirati budžet

- Problemi s ovrhama, kreditima, s minusima na računu sve su učestaliji. Tu smo za savjete. Javili su nam se već klijenti koji su trebali pomoć u planiranju kućnog budžeta. Naime, mnogi su neiskusni u planiranju i raspoređivanju financija kojima raspolažu pa zapadnu u velike financijske probleme iz kojih se ne mogu izvući. Mi smo tu da im pokažemo koliki su doista njihovi prihodi, gdje im nestaje novac a da nisu niti svjesni, da bolje isplaniraju buduće troškove. Oni dobivaju bolje isplaniran osobni budžet i puno je manja mogućnost da će upasti u financijske probleme - objašnjava Andrej. Iz Ekonomske klinike napominju da im se, prije samog dolaska, klijenti jave na mail ekonomska.klinika@gmail.com ili preko njihove internetske stranice.

Pozivaju klijente da svoje probleme opišu jasno i koncizno kako bi se projektni tim zadužen za određeni slučaj mogao što bolje pripremiti za daljnji rad na njihovu slučaju. Također, na savjetovanje građani mogu doći i osobno - svakog petka od 16 do 18 sati na Ekonomski fakultet u Zagrebu. Studenti su jako “zagrizli” za cijelu ideju jer konačno imaju priliku “raditi”.

- Mislim da studentima ovo jako puno znači i radi stjecanja iskustva i uvida u neku realnu situaciju. Po ovome modelu baš sve strane koje sudjeluju imaju korist, studenti stječu iskustvo, koriste znanje koje su stekli na fakultetu za boljitak zajednice u kojoj žive, a građani imaju korist jer dobivaju besplatne savjete. Na dobitku su i partnerska poduzeća jer već u ranoj fazi mogu uočiti potencijalne buduće zaposlenike koji su talentirani za određeno područje te ih privući u svoje firme odmah nakon završetka školovanja.

Traže mlade talente

Također, profesori i studenti međusobno uče, surađuju i vježbaju raditi u timu, što je izuzetno važno - nabraja Andrej. Osim pojedinačnih savjetovanja, Ekonomska klinika planira organizirati stručne radionice i edukacije namijenjene različitim društvenim skupinama.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu