News

Komentari 137

Eksplozija korone u Splitskoj županiji : Od 2500 testiranih, pozitivno je više od 1500!

Eksplozija korone u Splitskoj županiji : Od 2500 testiranih, pozitivno je više od 1500!

Molim sve sugrađane da izbjegavaju druženja, da izbjegavaju grljenja i ljubljenja, a osobito bih molila ugostitelje u zatvorenim prostorima, da sada pred doček Nove godine, kontroliraju situaciju, preporučuje Karin

Dalmacija obara negativne rekorde, u jučer su imali 1139 novozaraženih, što je novi dnevni rekord. Svaka druga testirana osoba bila je pozitivna. Od jučer testiranih 2.500 uzoraka, više od 1.500 bilo je pozitivno, rekla je za  HTV-a Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda javnog zdravstva Splitsko-dalmatinske županije. 

Pogledajte video: Covid operacija u Merkuru

- Naravno da su razlozi za visoke brojke predblagdanska okupljanja i niska procijepljenost u našoj županiji. Imamo svega 52% procijepljen odrasle populacije, kaže ravnateljica Nastavnog zavoda javnog zdravstva Splitsko-dalmatinske županije - Željka Karin.

- O omikronu ne bih govorila još uvijek, nemamo podatke da je u našoj populaciji omikron. Imamo četiri dokazana slučaja. Svaki tjedan šaljemo dvjestotinjak uzoraka u Zagreb, koji potom šalju u referentne laboratorije na analizu. S obzirom na ponašanje građana, šire se naravno delta i drugi sojevi, a doprinos širenju su i mjere koje provodimo - dodaje doktorica Karin.

Ljudima je dosta epidemije

- Molim sve sugrađane da izbjegavaju druženja, da izbjegavaju grljenja i ljubljenja, a osobito bih molila ugostitelje u zatvorenim prostorima, da sada pred doček Nove godine, kontroliraju situaciju s COVID potvrdama jer znamo da one štite tako da su ljudi cijepljeni ili preboljeli - rekla je.

Alarmantne brojke u županiji

- Od noćas testiranih uzoraka, njih oko 2.500, više od 1.500 bilo je pozitivno. Još uvijek slažemo tablice - rekla je Karin najnovije podatke.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon pozvala je sve građane da se prije novogodišnjih druženja testiraju kućnim testovima, a Karin je komentirala i tu preporuku.

- To bi bila svakako dobra preporuka, da svi koji idu na organizirane dočeke, bilo jako dobro da se testiraju, barem orijentaciono bi znali kakva je situacija. Molimo sve mlade koji imaju neke simptome, naravno i starije, da se ne druže i ne idu na dočeke. Bez obzira što misle da je prehlada, neka ostanu kući jer je virus među nama, a u našoj županiji osobito - kazala je dr. Karin 

 

Najčitaniji članci