Obavijesti

News

Komentari 10

El Chapo ide u zatvor iz kojeg nitko nije pobjegao: Može li on?

El Chapo ide u zatvor iz kojeg nitko nije pobjegao: Može li on?
1

Šef najvećeg narko kartela na svijetu El Chapo sud u SAD-u proglasio je krivim, a kaznu će vjerojatno služiti u najstrože čuvanom zatvoru. S obzirom da je iz zatvora pobjegao već dva puta, može li i treći put

VIDEO

Šef najvećeg narko kartela Joaquin El Chapo Guzman (61), na sudu u SAD-u proglašen je krivim po svih 10 točaka optužnice. Iako se još čeka izricanje presude, za očekivati je da će El Chapo provesti ostatak života u zatvoru, i to najvjerojatnije u najstrože čuvanoj kaznionici Supermax u Coloradu

Naime, El Chapo je već dva puta pobjegao iz maksimalno čuvanih zatvora u Meksiku. U svojem prvom bijegu iz zatvora, El Chapo se neopaženo izvukao u košari za prljavo rublje. 

Ako se odluči na pokušaj bijega, zloglasnog šefa kartela čeka malo ozbiljniji izazov jer je Supermax, ili kako ga odmilja zovu planinski Alcatraz, na teško dostupnoj lokaciji s maksimalnim mjerama sigurnosti i iz njega još nitko nije pobjegao.

Opisan kao pakao na zemlji, zatvor je izgrađen 1994. u blizini starog rudarskog mjestašca Florence, dva sata vožnje od Denvera. U njemu živi većina najgorih američkih kriminalca, primjerice Unabomber Ted Kaczynski koji je znanstvenicima i profesorima slao pisma bombe, bombaš s Bostonskog maratona Dzhokhar Tsarnaev i pripadnik Al Quaide Zacarias Moussaoui jedan od sudionika napada na blizance 11. rujna

Međutim, teško da će se El Chapo previše družiti s ostalim zatvorenicima.

Prema izvještaju organizacije Amnesty International, većina stanovnika planinskog Alcatraza minimalno prvih 12 mjeseci provedu u samici. 

Većina zatvorenika živi u ćelijama veličine 2,1 x 3,6 metara. U ćelijama su fiksirani betonski kreveti, stol i stolica te kombinacija umivaonika, toaleta i tuša od nehrđajućeg čelika. Jedino prirodno svjetlo dolazi kroz prozorčić s pogledom na nebo ili na zid, kaže Amnesty.

Jedini kontakt koji zatvorenici imaju s ljudima su osoblje koji im dostavlja i hranu i tijekom ograničenog vremena za rekreaciju, a većina zatvorenika izvan ćelije na raspolaganju ima sat ili dva dnevno. 

Kako bi spriječili komunikaciju među zatvorenicima, između ćelija su čvrsti debeli zidovi, a u ćeliju se ulazi kroz puna, čvrsta metalna vrata. Najopasniji kriminalci zatvoreni su u kavezima u betonskom dvorištu, opasanom visokim zidovima na kojima je strop od metalnih rešetaka. 

Dnevni rekreacijski program osmišljen za zatvorenike uključuje hobije poput crtanja, bojanja vodenim bojicama i kukičanja. 

Jedan dio robijaša je s vremenom zbog dobrog ponašanja zaradio i nešto luksuza, pa  može dobiti TV, ali programi su cenzurirani, ali imaju pristup Netflixu i mogu gledati DVD-e. 

- Život ovdje je vrlo dosadan, i može predstavljati popriličan izazov ako nisi psihički i fizički dovoljno snažan - izjavio je jedan od zatvorenika. Drugi je samo rekao da je sretan što je živ. 

Međutim, Robert Hood, koji je tamo radio kao čuvar od 2002. do 2005. godine tvrdi da je život u planinskom Alcatrazu mnogo gori od smrti.

Prva dva bijega

Podsjetimo, El Chapov prvi zatvorski bijeg bio je 2001. Iako je kaznu služio u strogo čuvanom zatvoru, zahvaljujući potkupljivim čuvarima Guzman je neometano nastavio voditi svoj biznis, a redovito je primao i posjete. Podmitio je zatvorske čuvare da ga puste u praonicu rublja, pa se šef kartela izvukao iz zatvora u košari za veš.

Istraga je kasnije utvrdila da je u pomnoj organizaciji bijega sudjelovalo 78 zaposlenika uključujući i upravitelja kaznionice, koji je završio u zatvoru je je El Chapu pomagao u bijegu. Ponovno je uhićen i pritvoren 2014. godine, a nakon uhićenja krenula je pravna bitka oko toga treba li El Chapa izručiti SAD-u ili će ostati u Meksiku. 

Natezanje i žalbe između meksičkog i američkog suda kupile su El Chapi dovoljno vremena da isplanira drugi, još spektakularniji bijeg iz zatvora. Iako je bio pod 24-satnim video nadzorom, pobjegao je kroz tunel dugačak kilometar i pol i iskopan ispod tuša njegove ćelije. Tunel je bio prokopan na dubini od 10 metara, a El Chapo se do njega spustio pripremljenim ljestvama. Na snimci video nadzora vidi se kako El Chapo prilazi tušu i nestaje iza iza zidića ćelije. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"