Obavijesti

News

Komentari 87

Zbog širenja zaraze Sarajevo od vikenda potpuno 'zaključano'

Zbog širenja zaraze Sarajevo od vikenda potpuno 'zaključano'

U nedjelju je Hrvatska zabilježila 394 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno 3743

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21.29

Vlada ovlastila ministra Beroša za kupnju cjepiva tvrtke Pfizer Inc./BioNTech

Vlada RH na telefonskoj sjednici u ponedjeljak je donijela zaključak kojim je ovlastila ministra zdravstva za potpisivanje narudžbe za kupnju cjepiva farmaceutske tvrtke Pfizer Inc./BioNTech.

Zaključak je donesen u vezi sa "Sporazumom o kupnji za daljnji razvoj, proizvodnju, mogućnosti kupnje i opskrbu uspješnog COVID-19 cjepiva za države članice Europske unije, između Pfizer Inc./BioNTech Manufacturing GmbH i Europske komisije", stoji u Vladinom priopćenju.

Radi sprječavanja i suzbijanja epidemije bolesti covid-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2, sporazum o kupnji Pfizer Inc./BioNTech Manufacturing GmbH i Europska komisija potpisale su 17. veljače 2021.

Financijska sredstva osiguravaju se Financijskim planom Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Europska komisija, koja je, u ime država članica sudionica, do sada zaključila šest sporazuma o prethodnoj kupnji cjepiva, dogovorila je osnovu za ugovorni okvir za kupnju 200 milijuna opcionalnih doza cjepiva Pfizer Inc./BioNTech Manufacturing GmbH.

Sukladno Sporazumu o kupnji države članice sudionice obvezne su u roku od deset radnih dana od dana dostave obavijesti Europske komisije Pfizeru Inc./BioNTech Manufacturing GmbH o raspodjeli doza između država članica sudionica, dostaviti potpisani obrazac narudžbe od ovlaštene osobe države članice sudionice, stoji u obrazloženju.

20.25

Čelnici EU-a, Harris i Ardern istaknuli ulogu žena u pandemiji

Povodom Međunarodnog dana žena čelnica Komisije Ursula von der Leyen, potpredsjednica SAD-a Kamala Harris, premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern i predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli upozorili su na utjecaj pandemije covida-19 na ekonomski i društveni položaj žena u svijetu.

Žene su znatno zastupljenije od muškaraca u zdravstvenom sektoru te su govornici pred otvaranje plenarne sjednice u ponedjeljak u Europskom parlamentu istaknuli važnu ulogu žena u pandemiji, ali i ukazali na opasnosti koje po njihov položaj nosi aktualna kriza.

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli je u uvodnom govoru istaknuo da „zbog pandemije postoji rizik da budu izbrisana desetljeća postignuća europskih žena u borbi za pravo na rad, podjelu poslova kod kuće, na samostalnost i na donošenje vlastitih odluka“.

Kamala Harris, prva žena na položaju potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država,  je u svojoj snimljenoj videoporuci ukazala da se sada “suočavamo s pandemijom, ekonomskom nestabilnošću, s rasnom nepravdom, s prijetnjama za našu demokraciju i s posljedicama klimatskih promjena”.

„Moramo osigurati sigurnost žena kod kuće i u svakoj zajednici. (...) Naposljetku, moramo ženama dati ravnopravan glas u donošenju odluka jer je to ključno za slobodne i pravedne demokracije. To nije samo čin dobre volje, to je pokazatelj snage. Ako izgradimo svijet koji je i po mjeri žena, naši će narodi biti sigurniji, jači i napredniji”, rekla je potpredsjednica SAD-a.

Novozelandska premijerka je u video poruci ukazala na izazove koje predstoje u razdoblju oporavka od krize izazvane pandemijom.

"Mi ćemo se, kao čelnici, naći na ispitu, ali moramo se oduprijeti lažnim obećanjima i iskušenjima protekcionizma i nacionalizma pri oporavku od bolesti COVID-19. Moramo učiniti više i kako bismo poduprli poduzeća koje vode žene, da i ona budu uključena u oporavak, kako bi spremnije iskusila koristi od trgovine”, rekla je.

Govornici su se  usuglasili oko važnosti rješavanja problema neravnopravnosti, naglasivši da su razlike u plaćama i zapošljavanju između muškaraca i žena jedan od ključnih problema suvremenog društva.

Von der Leyen je ocijenila da “žene moraju raditi dvostruko više kako bi dobile jednaku plaću, ista priznanja ili rukovodeće funkcije kao njihovi muške kolege” i poručila da "“želi da Europa konačno postane kontinent jednakih mogućnosti za muškarce i žene”.

"Danas stopa zaposlenosti žena iznosi 67 posto, a muškaraca 78 posto. To jednostavno nije prihvatljivo. Prošli smo tjedan postavili novi cilj za Europu: moramo smanjiti razliku u zaposlenosti muškaraca i žena za polovicu, a do kraja ovog desetljeća 78 posto svih Europljana mora imati posao", rekla je predsjednica Komisije. 

Sassoli je napomenuo da “žene moraju ravnopravno sudjelovati u donošenju odluka” i da je "neprihvatljivo da u prosjeku, žene u Europi zarađuju 14,1 posto manje od muškaraca".

Komentirajući brojčane podatke u vezi zaposlenosti i zarade žena, Ardern je kazala da ćemo uz pomoć takvih statistika moći zaključiti “jesmo li napredovali  u budućnosti i jesmo li postigli jednakost”.

Von der Leyen je, baš kao i Sassoli, ustvrdila da članice EU moraju uključiti žene u donošenje odluka te im pružiti glavne funkcije kada je riječ o nacionalnim planovima oporavka.

“Postići ćemo istinski oporavak jedino ako ti planovi budu namijenjeni svima”, izjavila je predsjednica Komisije.

Sassoli je zaključio da se “protiv ove pandemije i protiv njenog gospodarskog i društvenog učinka na sve ljude i živote, možemo boriti jedino ako stavimo žene i djevojke u srce naše reakcije”.

Harris je, komentirajući buduće odnose EU-a i SAD-a u mandatu predsjednika Joea Bidena, rekla da se ona i predsjednik "vesele suradnji sa zastupnicima u ovom parlamentu na jačanju transatlantskog saveza”.

"Ključno je da zajedno radimo na promicanju načela koja jačaju demokracije: odgovornosti i transparentnosti, vladavini prava i ljudskim pravima. Nemojmo zanemariti prilike koje nam se nude da to učinimo”, zaključila je u svojoj poruci.

20.20

Sirijski predsjednik Asad i supruga Asma imaju Covid-19

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad i njegova supruga Asma imaju covid-19, ali su dobro i njihovo je stanje stabilno, objavilo je u ponedjeljak predsjedništvo, dok u zemlji raste broja zaraženih.

Bašar (55) i Asma (45) su napravili PCR test nakon što su osjetili blage simptome covida-19, navelo je predsjedništvo u priopćenju.

"Tijekom izolacije koja će trajati između dva i tri tjedna oni će nastaviti s radom od kuće", dodaje se u priopćenju.

Ministarstvo zdravstva te zemlje koja je u ratu od 2011. izvijestilo je početkom ožujka o "porastu zaraza koronavirusom" i pozvalo na strogo poštivanje razmaka i ocijenilo da zemlja nije pošteđena varijanti koronavirusa.  

Vlasti su krajem veljače najavile početak kampanje cijepljenja medicinskog osoblja. Sirija je primila 5000 doza kineskog cjepiva za 2500 medicinara, prema dnevnom listu Al-Watanu, bliskom vlasti.

Sirija je također odobrila upotrebu cjepiva svog ruskog saveznika Sputnika V, navelo je veleposlanstvo Damaska u Moskvi.

20.16

U Sarajevu sljedećeg vikenda potpuno "zaključavanje" zbog širenja zaraze

Vlada Sarajevske županije odlučila je u ponedjeljak kako će sljedećeg vikenda uvesti drastične mjere ograničavanja rada prodajnih i ugostiteljskih objekata ne bi li na taj način pokušala spriječiti širenje zaraze koronavirusom.

"U biti zatvaramo županiju tijekom vikenda od 20 sati u petak do 7 sati u ponedjeljak", kazao je novinarima Edin Forto, predsjednik županijske vlade koja je izvanredno zasijedala zbog činjenice da se u ovoj županiji zaraza brzo širi te da je dnevni broj novozaraženih već nekoliko dana veći od 400.

Forto je kazao kako će stoga sljedećeg vikenda biti zatvoreni svi ugostiteljski objekti koji su do sada mogli raditi do 22 sata navečer a zatvorit će se i sve prodavaonice osim onih koje nude prehrambene proizvode. Ostat će otvorene još i ljekarne te benzinske crpke.

Vlada Sarajevske županije ocijenila je kako su drastične mjere koje slijede nužne da bi se spriječilo dalje pogoršanje stanja no neće ograničavati kretanje stanovništva.

Forto je kazao kako je razlog za to činjenica da županija sama ne može spriječiti da netko u nju ulazi ili izlazi jer se takvo što može provesti samo ukoliko bi to bila odluka na razini cijele države.

Zaključavanja gospodarstva u BiH nije bilo još od svibnja prošle godine a epidemiološka situacija u zemlji je u svim proteklim mjesecima bila razmjerno stabilna da bi potkraj veljače broj zaraženih naglo počeo rasti a zajedno s tim povećao se i broj teških pacijenata s dijagnozom covida-19 te broj umrlih.

19.11

Italija prešla prag od 100.000 umrlih u pandemiji

Italija je u ponedjeljak - uz 318 umrlih u 24 sata - prešla prag od 100.000 umrlih u pandemiji covida-19, godinu dana nakon izbijanja zaraze na poluotoku, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Ukupno je u Italiji umrlo 100.103 ljudi, a najzahvaćenije regije su Lombardija, s blizu 30.000 umrlih, zatim Emilija Romagna s blizu 11.000 umrlih, Pijemont i Veneto s po blizu 10.000 umrlih. 

"Ovih dana se nalazimo pred novim pogoršanjem zdravstvene krize. Svako mora učiniti sve što može da se ograniči širenje virusa. Ali prije svega vlada mora obaviti svoj posao", izjavio je talijanski premijer Mario Draghi u video poruci prilikom Dana žena.

"Pandemiju nismo pobijedili, ali ubrzanjem cijepljenja možemo nazrijeti ishod koji nije daleko", dodao je. 

Prošlog tjedna je think tank za zdravstvo GIMBE izvijestio o 33 postotnom tjednom porastu zaraza za razdoblje od 24. veljače do 2. ožujka s 123.000 slučajeva, najviše od prosinca. "Uz te brojke trebamo strože mjere", napisao je u nedjelju na Facebooku ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio.

Do sada je 5,4 milijuna doza cjepiva ubrizgano u Italiji, no samo 1,65 milijuna ljudi je primilo dvije doze cjepiva.

Trenutno je 10 regija svrstano u "narančastu" zonu, šest u "žutu", tri u "crvenu" i jedna, Sardinija, u "bijelu".

Komentari 87