Obavijesti

News

Komentari 1

EP: Dodik je ozbiljna prepreka europskoj integraciji BiH

EP: Dodik je ozbiljna prepreka europskoj integraciji BiH

Podjele i secesionizam su najozbiljnije prepreke europskoj integraciji Bosne i Hercegovine, rekao je izvjestitelj Paulo Rangel na raspravi o izvješću o BiH

VIDEO

Zastupnici u Europskom parlamentu pozvali su u utorak Europsku uniju da uvede sankcije lideru bosanskih Srba Miloradu Dodiku kojega vide kao ozbiljnu prepreku europskoj integraciji Bosne i Hercegovine, dok je većina hrvatskih zastupnika pozvala na pravedan izborni zakon za sve konstitutivne narode u toj zemlji. 

"Podjele i secesionizam su najozbiljnije prepreke europskoj integraciji Bosne i Hercegovine", rekao je izvjestitelj Paulo Rangel na raspravi o izvješću o BiH o kojemu će se glasati u srijedu. 

Rangel je dodao da Komisija ne smije odblokirati sredstva Republici Srpskoj dok se ne okonča demokratsko nazadovanje i da Vijeće mora sankcijama kazniti Dodika i druge destabilizacijske aktere. 

Sankcije za Dodika

U najnovijem raspirivanju napetosti u BiH, Parlament Republike Srpske u lipnju je na Dodikovu inicijativu usvojio zakon kojim je zabranio provedbu odluka Ustavnog suda BiH na teritoriju tog entiteta, a ranije i zakon kojim je zabranio objavljivanje odluka Visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta u Službenom glasniku entiteta jer ne priznaju njegov mandat.

Schmidt je odlukom od 1. srpnja poništio sporne zakone i nametnuo izmjene kaznenog zakona kojima je predviđena kazna do pet godina zatvora za osobe koje ugrožavaju ustavni poredak.

Dodikova stranka planira zakon protiv Ustavnog suda: Time će se dodatno zaoštriti kriza u BiH
Dodikova stranka planira zakon protiv Ustavnog suda: Time će se dodatno zaoštriti kriza u BiH

Eurozastupnici upozoravaju da Dodikovi postupci rade protiv europske perspektive Bosne i Hercegovine te ugrožavaju pristup financijskim sredstvima EU-a za projekte u RS-u.

Hrvatski eurozastupnik, socijaldemokrat Tonino Picula pozvao je Europsku uniju na dosljednost na zapadnom Balkanu, nakon što je na nemire na sjevernom Kosovu odgovorila privremenim sankcijama toj zemlji, a isto odbija učiniti protiv Dodika. 

"Što se treba dogoditi da istu dosljednost Komisija i EEAS pokažu prema Miloradu Dodiku koji ne samo da u svojoj političkoj karijeri bilježi poneki incident, nego je primjer dosljedne rušilačke politike", rekao je Picula Hini i dodao da uz 14 uvjeta koje BiH treba ispuniti kako bi se približila vratima Unije, treba dodati i Dodikovu smjenu. 

Jednakopravnost naroda i reforma izbornog zakona

Hrvatski zastupnici u klubu pučana i  klubu konzervativaca istaknuli su u raspravi da je nužno osigurati jednakopravnost tri konstitutivna naroda u susjednoj zemlji.

Posebno su istaknuli problem izbornog zakona BiH koji omogućuje preglasavanje Hrvata pri izboru člana predsjedništva BiH.

Klub zastupnika Europske pučke stranke (EPP) priložio je amandmane u kojima naglašava da se sve presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine moraju poštivati i u kojima je pozvala vlasti da brzo provedu sve njegove odluke.

Dodik grubo napao Ustavni sud BiH i vrijeđao suce: Ne može nama jedan Albanac, šiptar...
Dodik grubo napao Ustavni sud BiH i vrijeđao suce: Ne može nama jedan Albanac, šiptar...

Eurozastupnica Željana Zovko (EPP/HDZ), potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a i izaslanstva za odnose s BiH, poručila je u raspravi da "međunarodna zajednica mora inzistirati na primjenama odluka Ustavnog suda po pitanju legitimnog predstavljanja te donošenja izbornog zakona koje će osigurati da se svi konstitutivni narodi i ostali građani osjećaju ravnopravnima". 

Zovko, koja je i potpredsjednica EPP-a, istaknula je da je provedba tih odluka ključna u približavanju BiH Europskoj uniji.

„Bez provedbe svih odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine nema napretka na europskom putu zemlje jer je to jedan od ključnih zahtjeva navedenih u 14 prioriteta iz mišljenja Europske komisije“, naglasila je. 

Sunčana Glavak, eurozastupnica iz iste političke obitelji, rekla je u raspravi da "žali" što se "konstitutivni narodi spominju samo jednom", i to u kontekstu da se primaju na znanje, i da izborni zakon mora osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda.

Dodikovi postupci doveli do krize u vladajućoj koaliciji
Dodikovi postupci doveli do  krize u vladajućoj koaliciji

Pučanin Karlo Ressler poručio je u raspravi da "neki nažalost negiraju multietnički karakter države izbornim zakonodavstvom kojim jedan narod drugom narodu nameće birati političke predstavnike". 

"Stabilnost i dugoročni opstanak, kao i europski put BiH mogu se postići samo i isključivo dovršavanjem reforme izbornog zakonodavstva", rekao je njegov kolega iz EPP-a, Tomislav Sokol. 

Eurozastupnik Ladislav Ilčić (ECR), član Izaslanstva za odnose s BiH, rekao je da EU treba poslati poruku da je BiH "tronacionalna država i svi konstitutivni narodi u njoj moraju imati jednaka prava". 

Uplitanje Rusije

Europski parlament u izvješću o BiH osuđuje i "kontinuiranu rusku destabilizaciju zapadnog Balkana" i sastanke između visokih dužnosnika RS-a s vodstvom Rusije.

Schmidt: Dodikovi postupci su napad na Daytonski sporazum
Schmidt: Dodikovi postupci su napad na Daytonski sporazum

Ruska invazija na Ukrajinu obnovila je europsku politiku proširenja, a Bosna i Hercegovina dobila status kandidata za članstvo u Uniji u prosincu 2022. godine. 

"Da nije (ruskog predsjednika) Vladimira Putina, mnoge stvari bi danas bile drugačije. Ovako je ispalo da je jedan od najvećih promotora širenja NATO-a, kao i jedan od obnovitelja politike proširenja upravo čovjek koji je htio poništiti Europsku uniju kao model i prekrojiti sigurnosnu arhitekturu", ocijenio je Tonino Picula, član Odbora EP-a za vanjske poslove (AFET).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi