News

Komentari 48

Epidemiolog Kolarić: 'Mjere na nacionalnoj razini neće se mijenjati još bar 3 do 4 tjedna'

Epidemiolog Kolarić: 'Mjere na nacionalnoj razini neće se mijenjati još bar 3 do 4 tjedna'

Branko Kolarić poručuje kako je na razini Vladinog savjeta odlučeno da veću odgovornost u donošenju epidemioloških mjera daju u ruke lokalnim stožerima

Epidemiolog Branko Kolarić, član vladinog znanstvenog savjeta, komentirao je epidemiološku situaciju, mjere i cijepljenje protiv covida u Dnevniku N1. Kaže kako epidemiološka situacija trenutno nije dobra i kako imamo velik broj zaraženih.

- Što se tiče epidemije i situacije u bolnicama, stojimo dosta loše. Trenutno nam nije povoljna situacija - rekao je Kolarić.

Znanstveni savjet Vlade odlučio je, kaže Kolarić, dati veću odgovornost lokalnim stožerima kad je riječ o donošenju mjera.

Kolarić misli da se mjere na nacionalnoj razini neće mijenjati iduća tri do četiri tjedna.

- Situacija je ozbiljna i trebamo se pridržavati mjera. Lokalni stožeri imaju veću odgovornost - poručio je.

Smatra i kako model u kojem djeca idu na nastavu u školu doprinosi širenju zaraze.

- Slično je bilo i prošle godine, kada smo uveli online nastavu, završili smo drugi val epidemije. Sada imamo dostupno cjepivo, u studenome prošle godine ga nismo imali. U domovima za starije postigli smo kolektivni imunitet, cijepilo se više od 80 posto korisnika i djelatnika, 20 puta se smanjio broj zaražavanja. Šteta je da imamo ljude u bolnicama i preminule sada kad je cjepivo dostupno. Šteta se zaraziti i razboljeti kada to nije nužno - smatra Kolarić.

Kolarić poziva građane da se cijepe u što većem broju i da su rizici cijepljenja zanemarivi u usporedbi s koristima.

- Podaci o cjepivima se mijenjaju, dolaze nove spoznaje. Što se tiče učinka na populaciju, nuspojave su rijetke. Trebamo se pridržavati aktualnih preporuka, moguće da će se one mijenjati kako dolazimo do novih spoznaja - rekao je Kolarić.

Komentirao je i gužve koje su nastale na cijepljenju na Velesajmu ovih dana.

- Prošle godine smo mogli reći da smo iznenađeni. Potrebna je bolja organizacija. Na sahrani princa Philipa vidjeli smo da mjere vrijede za sve i svi ih se pridržavaju. To je važno za kontroliranje epidemije - smatra Kolarić.

Najčitaniji članci