Epidemiologinja HZJZ-a: 'Omikron je načičkan mutacijama kao božićno drvce' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 42

Epidemiologinja HZJZ-a: 'Omikron je načičkan mutacijama kao božićno drvce'

Epidemiologinja HZJZ-a: 'Omikron je načičkan mutacijama kao božićno drvce'

Mi i dalje se nadamo da će građani koji spadaju u rizične skupine shvatiti da je rizik od koronavirusa veći od cjepiva. Imamo jedan veliki bazen necijepljenih od preko pola milijuna koji bi se trebali cijepiti, rekla je

VIDEO

Problem su i dalje bolnice, kapaciteti koji su opterećeni, 70 posto kreveta i jedinica intenzivnog liječenja te broj umrlih s kojim ćemo se morati suočavati. Izazov su blagdani, zima koja nas tjera u zatvorene prostore i druženje te novi soj koji je puno zarazniji i o kojem moramo voditi računa - upozorava epidemiologinja HZJZ-a Goranka Petrović za RTL.

Komentirala je i brojke novooboljelih te dodala kako i dalje nemamo silazni trend.

- Mislim da bi mogli reći da smo postigli plato, ali još uvijek nismo onaj silazni trend uspostavili što nam je cilj. Ono što nas malo muči je visoki udio pozitivnih, 32 posto pozitivnih, ali on se isto smanjuje. Vjerujem da idemo ka smirivanju vala - rekla je Petrović.

Komentirala je i ima li taj pad veze sa sve većim brojem cijepljenih.

Identificiran treći slučaj Omicrona u Velikoj Britaniji, potreban PCR test i izolacija
Identificiran treći slučaj Omicrona u Velikoj Britaniji, potreban PCR test i izolacija

- Mislim da je to kombinacija više okolnosti. Epidemija inače ima uzlazni dio pa plato, pa silazni, a u biti definirana je pomakom osjetljive populacije u imunozaštićenu, što se može dogoditi prebolijevanjem ili cijepljenjem. Virus počinje nailaziti na barijeru koju stvaraju ti koji su prokuženi ili cijepljeni i ne može se tako lijepo udomiti - kazala je.

Što se tiče preboljelih istaknula je da se radi o 15 posto stanovništva RH, ali da to uključuje samo testirane sa pozitivnim PCR-om.

- Ali imamo jedan dio koji se ne prikazuje u statistici, oni koji se nisu testirali jer nisu imali simptome i nemaju pojma da su bili zaraženi ili su imali blage simptome i nisu mislili da je u pitanju korona rekla je.

Nove mjere: Zbog omikrona SAD, Kuvajt zabranjuju putovanja u s juga Afrike
Nove mjere: Zbog omikrona SAD, Kuvajt zabranjuju putovanja u  s juga Afrike

Mlađi čine velik dio oboljelih, ali zanemarivi postotak umrlih

- Naše starije dobne skupine, 65 plus, jesu procijepljeni oko 70 posto, ali to nije dovoljno. Pretpostavljam i da su starije osobe pažljivije, nose masku i drže distancu jer u svjesni rizika od korone, dok su mlađi u većoj interakciji, manje misle o koroni jer smatraju da su manje rizični, što u principu i jesu. Kad gledate starije od 65 oni čine 15 posto ukupnih oboljelih, ali čine 90 posto umrlih. Mlađi čine velikih dio oboljelih, ali zanemarivi postotak umrlih, manji od 0,5 posto, i manje i to su mlađi koji su imali komorbiditete, bili su rizična skupina - objašnjava zašto su stariji ljudi i dalje rizičniji od mladih.

U Hrvatskoj se ne razmatra obavezno cijepljenje

- Mi i dalje se nadamo da će građani koji spadaju u rizične skupine shvatiti da je rizik od koronavirusa veći od cjepiva. Imamo jedan veliki bazen necijepljenih od preko pola milijuna koji bi se trebali cijepiti - rekla je.

Osvrnula se i na novi soj omikron te prokomentirala njemačkog epidemiologa koji je rekao da je novi soj možda božićni dar.

Omikron je načičkan mutacijama kao božićno drvce

Stroge mjere zbog Omicrona: 'U Južnoj Africi vlada panika, skroz smo odsječeni od svijeta'
Stroge mjere zbog Omicrona: 'U Južnoj Africi vlada panika, skroz smo odsječeni od svijeta'

- Mogu reći da je omikron toliko načičkan mutacijama kao božićno drvce. Mi nemamo puno informacija. Ono što je izvjesno je da se radi o puno zaraznijem virusu jer ima puno više mutacija, njih 50 za razliku od alfe koja ima 23, a delta ima 17 mutacija. Od tih 50 njih 30 u tom spike proteinu koji je važan za širenje i inficiranje stanica i za imunost - rekla je.

No, oni koji su zaraženi omikronom prema njenim riječima imaju blaže simptome ili se ponajviše radi o asimptomatskim bolesnicima. Dodala je i da  je došlo do pogrešne interpretacije da je omikron nastao u kombinaciji delta soja i HIV-a.

Petrović je komentirala i tvrdnje antivaksera kako virus mutiraju kod cijepljenih.

- Ne razumijem tu logiku, ali kad pogledate odakle dolaze varijante koje izazivaju zabrinutost to su Indija, Afrika, gdje je niska procijepljenost - rekla je.

Trenutno je aktualna i treća doza cjepiva takozvani Booster, objasnila je Petrović i njegovu važnost.

Trgovinska organizacija odgodila ministarski sastanak zbog novog soja "omicrona"
Trgovinska organizacija odgodila ministarski sastanak zbog novog soja "omicrona"

- Kada govorimo o imunosti govorimo o dvije vrste. One koja je antitijelima posredovana i uglavnom antitijela štite, grubo govoreći od infekcije, a stanična imunost štiti od teških oblika bolesti i hospitalizacija. Što se tiče antitijela, ona protokom vremena padaju. Stanična imunost je ta koja je prilično učinkovita i drži - rekla je Petrović.

Covid potvrde o preboljenju vrijedi svega pola godine te se osvrnula na kritike onih koji su preboljeli koronu i bune se da ih se ne uzima u obzir jer im COVID potvrde kraće traju, a neki ističu i da im se broj antitijela s vremenom povećao

- Ovo što kažu pokazuju rezultati istraživanja. Moramo naučiti o tome koliko imunost traje. Vidjet ćemo kakve će mjere trebati se poduzeti - zaključila je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 42

VIDEO

Užas u Dalmaciji: Jedan mrtav u sudaru dva auta u Kaštelima. Nakon nesreće izbio incident
TEŠKA PROMETNA NESREĆA

Užas u Dalmaciji: Jedan mrtav u sudaru dva auta u Kaštelima. Nakon nesreće izbio incident

Na mjestu nesreće došlo je i do narušavanja javnog reda i mira te je čovjek doveden u prostorije policije

Na smetlištu kraj Vukovara našli masovnu grobnicu: 'Gledali smo sin i ja kako tu dovoze mrtve...'
POTRAGA ZA NESTALIMA

Na smetlištu kraj Vukovara našli masovnu grobnicu: 'Gledali smo sin i ja kako tu dovoze mrtve...'

Na smetlištu Petrovačka dola našli posmrtne ostatke najmanje desetero ljudi. Ministar: 'Možda ih je i više'. Obitelji se nadaju da će pronaći svoje najmilije. Među njima i Mate koji 33 godine traga za sinom...
Pala je odluka: Jahta Royal Romance se zamrzava! Utvrdili da je Medvedčuk stvarni vlasnik
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Pala je odluka: Jahta Royal Romance se zamrzava! Utvrdili da je Medvedčuk stvarni vlasnik

Stalna skupina u Hrvatskoj, na temelju američkih dokaza, donijela je odluku kojom se zamrzava luksuzna megajahta usidrena u Trogiru