News

Komentari 3

Nove mjere: Zbog omikrona SAD, Kuvajt zabranjuju putovanja u s juga Afrike

Nove mjere: Zbog omikrona SAD, Kuvajt zabranjuju putovanja u  s juga Afrike

Omikron, varijanta covida-19 koju su detektirali stručnjaci u Južnoafričkoj Republici, potencijalno je zaraznija od prethodnih sojeva te bolesti, kazali su u petak stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije

 Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i State Department u subotu su objavili upozorenje da se ne putuje u osam južnih država afričkog kontinenta kao odgovor na pojavu omikrona, nove varijante covida-19, a zabranu putovanja u devet zemalja izrekao je i Kuvajt.

CDC je svoju preporuku podignuo na razinu 4 - "vrlo visoka" za Južnu Afriku, Zimbabve, Namibiju, Mozambik, Malavi, Lesoto, Esvatini i Botsvanu.

I State Department je objavio savjete da se ne putuje u te države.

U ponedjeljak je CDC spustio razinu upozorenja za Južnu Afriku na razinu 1 - "nisku", s dosadašnje razine 3 "visoka".

Omikron, varijanta covida-19 koju su detektirali stručnjaci u Južnoafričkoj Republici, potencijalno je zaraznija od prethodnih sojeva te bolesti, kazali su u petak stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) iako zasad ne mogu reći hoće li njezin učinak biti gori ili ne u odnosu na prethodne inačice.

SAD je već u petak objavio da zatvara svoje granice putnicima iz osam južnoafričkih zemalja zbog pojave omikrona.

Američki predsjednik Joe Biden tada je objavio da će u SAD moći ući samo američki državljani i osobe sa stalnim boravištem u SAD-u.

Letove prekida i Kuvajt

Kuvajt, država Perzijskog zaljeva objavila je da od nedjelje prekida izravne letove iz devet afričkih država zbog omikrona, pozivajući se na odluku vlade.

Tih devet zemalja su Južna Afrika, Namibija, Botsvana, Zimbabve, Mozambik, Lesoto, Esvatini, Zambija i Malavi.

Vlasti u svijetu alarmantno su reagirale na pojavu ove varijante otkrivene u Južnoafričkoj Republici (JAR) pa su Europska unija i Velika Britanija među prvima koji su uveli granične kontrole iako znanstvenici još nisu ni utvrdili stupanj otpornosti tog soja na cjepiva.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da na ovom stupnju, uvođenje mjera za putovanje nije uputno i preporučila državama da nastave primjenjivati higijensko-epidemiološke mjere.

 

 

Najčitaniji članci