Obavijesti

News

Komentari 38

Epidemiologinja: 'Oporavak od korone traje nekoliko mjeseci'

Epidemiologinja: 'Oporavak od korone traje  nekoliko mjeseci'

Veliki broj oboljelih, oko 80 posto, ima jako blage kliničke slike, a tih preostalih 20 posto ima teške kliničke slike koje ne nastupaju odmah pri pojavi prvih simptoma nego u drugom tjednu bolesti, objašnjava

VIDEO

Koliko će mjere biti uspješne ovisi o tome koliko ćemo se mi tih mjera pridržavati. Za očekivati je da za 15 dana do tri tjedna primjećujemo značajniji pad novozaraženih i da tu krivulju koja je u rastu prelomimo. Što se tiče hospitaliziranih i smrtnih ishoda, tu poboljšanja u smislu smanjenja nažalost moramo čekati još duže jer oni uvijek kasne, rekla je epidemiologinja Goranka Petrović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstva, za N1

- Imamo velik porast novozaraženih, a udio umrlih je kontinuirano oko 1,4-1,5 posto. Ako podijelimo postotak iz tih 4000 do 4500 zaraženih, dobijemo taj broj od 60-70 umrlih - dodala je.

U Hrvatskoj 4135 novooboljelih, a preminulo je 78 pacijenata
U Hrvatskoj 4135 novooboljelih, a preminulo je 78 pacijenata

Oporavak od korone 

Petrović je navela da oporavak kod nekih osoba može potrajati i nekoliko mjeseci.

- Od covida-19, i to teških oblika, obolijevaju i mlađe osobe koje nemaju kronične bolesti. Na sreću, to ne završava smrtnim ishodom. Međutim, i oni završavaju na tim visokim protocima kisika, pa mogu čak i na respirator i mehaničkoj ventilaciji. Njihov oporavak traje izvjesno vrijeme. Sve više se govori o tom post-covid stanju koji je prisutan i u mlađih osoba kojima treba i po par mjeseci da se oporave od teškog oblika bolesti koju su imali - kazala je Petrović te dodala kako se javlja osjećaj malaksalosti, opće iscrpljenosti, bolovi u mišićima i zglobovima, ponekad povišenih temperatura, a ono što zabrinjava je da i jedan dio osoba koje su imali blaže oblike imale su promjene i u središnjem živčanom sustavu i na srcu.

Veliki broj oboljelih, oko 80 posto, ima jako blage kliničke slike, a tih preostalih 20 posto ima teške kliničke slike koje ne nastupaju odmah pri pojavi prvih simptoma nego u drugom tjednu bolesti i pripisuju se najvećim dijelom imunološkom odgovoru na virus.

- Kad nastupe te komplikacije u stvari te osobe najčešće nisu zarazne, ali imunološki sustav pretjerano reagira, stvaraju se poremećaji koji dovode do urušavanja općeg stanja organizma - objasnila je Petrović te dodala kako nije moguće predvidjeti tko će imati težu kliničku bolest, ali većem riziku su izložene starije osobe i oni koji imaju neke kronične bolesti.

Amerika kreće s masovnim cijepljenje protiv korona virusa: 'Ovo je bez presedana...'
Amerika kreće s masovnim cijepljenje protiv korona virusa: 'Ovo je bez presedana...'

Računanje broja zaraženih 

Petrović se osvrnula i na brojke koje Nacionalni stožer civilne zaštite svakodnevno objavljuje i detaljno pojasnila kako računaju udio pozitivnih u broju zaraženih.

- Kontinuirano pratimo broj novozaraženih koji su testirani tog dana. Ako među novozaražene pribrojimo još i osobe koje su prije testirane i bile pozitivne i sad se iz nekog razloga opet testiraju i tu pribroje, onda bi nam taj udio padao na oko 20 posto. Ako gledamo samo osobe koje su prvi put pozitivne, onda je nažalost taj postotak već tjednima preko 30 posto, najčešće oko 35 posto - objašnjava. 

Navodi kako kod zdravstvenih djelatnika, socijalnih radnika te korisnika domova  koji trebaju negativan nalaz, ponovno testiraju. 

- Ako su oni pozitivni, onda se oni u više navrata retestiraju do dobivanja negativnog nalaza i to je taj dio retestiranih pozitivnih koji ne bi smio ući u ovaj matematički izračun jer to nisu novozaraženi nego su pozitivni za koje znamo od prije - kazala je Petrović.

Stožer vraća propusnice za putovanja unutar Hrvatske?
Stožer vraća propusnice za putovanja unutar Hrvatske?

Blagdansko vrijeme 

Istaknula je kako se nužno pridržavati se mjera u ovo vrijeme zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

- Ulazimo u izrazito nepovoljan period s obzirom na to da nam dolazi vrijeme blagdana koje nama tradicionalno predstavlja vrijeme kad se puno više družimo. Nažalost, sad smo u tako nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji da je to jednostavno isključeno, odnosno nije poželjno - rekla je te dala neke upute kako se ponašati u predstojećim danima ako želimo posjetiti nekoga tko je u rizičnoj skupini za vrijeme blagdana.

- Poželjno je da za vrijeme predstojećih blagdana smanjimo broj kontakata i da se ograničimo na "socijalne mjehuriće" gdje ćemo si odabrati nekoliko osoba koje imaju otprilike isti rizik izloženosti i da nemamo kontakt s drugim osobama. Ako se odlučimo posjetiti nekoga koga dugo nismo vidjeli, ECDC preporučuje da se prije toga stavimo na 10 do 14 dana u dobrovoljnu karantenu, da nemamo rizične kontakte i nakon te karantene, pod uvjetom da nismo razvili nikakve simptome, posjetimo tu osobu. Moramo biti svjesni da toj osobi to može biti posljednji posjet nažalost ako otiđemo u posjetu, a zaraženi smo - govori. 

Lauc: 'Prijetili su mi i ministri'
Lauc: 'Prijetili su mi i ministri'

Nošenje zaštitnih maski 

- Čak i ako osoba oboli, količina virusa koju će primiti je manja i vjerojatno će imati blaži oblik bolesti nego da osobe ne koriste masku. Maska definitivno smanjuje količinu virusa u cirkulaciji među osobama koje nose masku - zaključila je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Penava: 'Demografija nam je najvažnija. Ne brine me Zagreb, on je možda i prenapučen...'
IZBORI 2024.

Penava: 'Demografija nam je najvažnija. Ne brine me Zagreb, on je možda i prenapučen...'

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.