Obavijesti

News

Komentari 188

'Epidemiološka slika u RH je stabilna, samo su dva slučaja'

'Epidemiološka slika  u RH je stabilna, samo su dva slučaja'

Zbog korona virusa sastali se u Zagrebu svi čelnici županijskih stožera Civilne zaštite. Božinović je nakon sastanka rekao da su načelnici županijskih stožera bili uključeni u praćenje situacije...

VIDEO

U Ravnateljstvu Civilne zaštite održan je sastanak sa svim šefovima županijskih stožera CZ-a nakon što su potvrđena dva slučaja zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je nakon sastanka istaknuo kako se od danas, uz Nacionalni stožer, aktiviraju i stožeri po županijama, uključujući i stožer Grada Zagreba. Ono što se zaključi na Nacionalnom stožeru, slat će se županijskim stožerima, koji će onda po tome postupati.

- Od nekih konreketnih mjera, prije svega smo razgovarali o organizaciji zdravstvenih ustanova, kako će se provoditi određene mjere, prije svega kada govorimo o objektima koji bi se mogli koristiti za izolaciju, tj. karantenu ako se za to pojavi potreba. Detaljno je objašnjen postupak kako postupa granična policija, uključujući i sanitarne službe na graničnim prijelazima - rekao je ministar Božinović koji i dalje ne želi otkriti koje lokacije su u pripremi za karantenu, ako za tim bude potrebe. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je u Hrvatskoj i dalje situacija stabilna i da se od jutros ništa nije promjenilo.

- I dalje imamo dva bolesnika - rekao je Beroš dodajući kako je svim zdravstvenim ustanovama izdan naputak te da se tzv. hladni pogon u bolnicama mora održavati. 

KBC Zagreb je, primjerice, otkazao operacije koje nisu hitne. 

- Posjete je moguće zabraniti, ali hladni pogon ide dalje, jer život ide dalje. Za sad nema te ugroze koja bi to mogla u ovom trenutku osporiti. Moramo biti bolje organizirani, moramo probati smanjiti gužvu u čekaonicama - rekao je istaknuvši i da će uskoro organizirati drugi prostor kako bi se izbjegao fizički kontakt oboljelih od gripe i prehlade s onima za koje postoji sumnja na koronavirus. 

Do jutros je testirano 72 ljudi, a u tijeku su i daljnja testiranja. Tijekom dana bi trebao biti gotov i nalaz treće bliske osobe prvog zaraženog korona virusom, vjerojatno njegove djevojke koja je s mladićem bila u Milanu. I njoj su se pojavili simptomi prehlade ili gripe, ali prvi nalaz na koronu je negativan. No, ipak su podvrgnuli još jednom testiranju kako bi bili sto posto sigurni da nije zaražena ovim virusom. Ukoliko nalaz i ostane negativan, pustit će ju doma i nadzirati. 

Na pitanje imaju li saznanja o talijanskim državljanima koji su unajmili stanove u Istri na par mjeseci kako bi se sklonili iz Italije u kojoj je sve više oboljelih, ministar Božinović, ali i načelnik stožera Primorsko-goranske županije istaknuli su kako nemaju takve informacije. 

- Što se tiče Primorsko-goranske županije, obzirom na blizinu Italije, naravno da su poduzete sve preventivne mjere. Špekulirati kako će se situacija dalje razvijati, mislim da nije zahvalno, a izuzetno je bitno napomenuti da je ovo situacija koja se treba promatrati s maksimalnom pažnjom. Nama je turizam izuzetno bitan, a svi građani koji dolaze prolaze postupak, a mi smo otvorena država, članica EU i ponašat ćemo se prema dogovorenim preporukama - rekao je Marko Boras Mandić, zamjenik župana i načelnik stožera Primorsko-goranske županije. 

Podsjetimo, majka dvojice braće blizanaca kod kojih je potvrđen koronavirus radi u Ministarstvu vanjskih poslova. Jučer je tamo zavladala blaga panika, ali razloga za brigu nije bilo. Iz MVEP-a su tportalu potvrdili da njihova zaposlenica nakon kontakta sa sinom kod kojega je potvrđen koronavirus nije bila u Ministarstvu te nema potrebe za poduzimanjem mjera.

U ovim trenucima u tijeku je dezinfekcija prostorija kompanije 'Ericsson Nikola Tesla'. Nova konferencija Nacionalnog stožera Civilnog stožera s najnovijim informacijama bit će u 16 sati.

Tomislavov dom na Sljemenu postaje karantena za zaražene
Tomislavov dom na Sljemenu postaje karantena za zaražene

Više informacija o korona virusu u Hrvatskoj možete pročitati OVDJE.

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 188
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.