Obavijesti

News

Komentari 237

Tomislavov dom na Sljemenu postaje karantena za zaražene

Tomislavov dom na Sljemenu postaje karantena za zaražene

Hrvatska ima tri pacijenta zaraženih korona virusom. Dvojica braće nalaze se u Klinici za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', dok se treći zaraženi nalazi u riječkoj bolnici

VIDEO

Mladić koji radi u hrvatskoj tehnološkoj kompaniji Ericsson Nikola Tesla s korona virusom vratio se iz Milana.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Karantene 00:58

Ondje je bio na utakmici Lige prvaka, a nakon toga se pojavio i na poslu. On je prvi Hrvat kojemu je potvrđen korona virus.

I Hrvatska je na 'korona karti': Virus se nezaustavljivo širi...
I Hrvatska je na 'korona karti': Virus se nezaustavljivo širi...

Tijek događaja pratite ovdje

21.04 - Tomislavov dom na Sljemenu i apartmani "Snježna kraljica" postaju karantena za oboljele od korona virusa

U Nalogu za mobilizaciju, koji potpisuje pomoćnik ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, stoji da je mobilizaciju potrebno izvršiti za potrebe uspostave karantene u provedbi mjera zaštite zdravlja od koronavirusa, prenosi N1

20.21 - Njemačka na početku epidemije

Nakon novih šest slučajeva zaraze koronavirusom, ministar zdravstva Jens Spahn je u srijedu upozorio na to da se Njemačka nalazi na početku epidemije.

19.16 - Kći zaraženog pacijenta ide u izolaciju

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo potvrdio je da kći pacijenta ima temperaturu te da će ju testirati na korona virus i staviti u izolaciju. 

Ostali ukućani s kojima je pacijent imao kontakt su stavljeni pod epidemiološki nadzor. 

19.12 - Zaposlenici Infobipa rade od kuće

Oko 800 zaposlenika jedne od vodećih IT kompanija u Hrvatskoj i regiji, vodnjanskog Infobipa zbog koronavirusa od srijede rade od kuće, potvrdili su iz te tvrtke u Vodnjanu. 

18.13 - Treći slučaj korona virusa u Hrvatskoj

Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, dokazan je treći slučaj zaraze novim korona virusom. Radi se o muškarcu koji radi u Parmi u Italiji. Smješten je u bolnici u Rijeci.

17:50 - Prvi slučaj zaraze korona virusom u Sjevernoj Makedoniji

Sjeverna Makedonija potvrdila je prvi slučaj zaraze korona virusom, a riječ je o jednoj ženi koja se nedavno vratila kući iz Italije, objavio je u srijedu ministar zdravstva.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Pacijentica je na testu bila pozitivna na korona virus… Ona je prva pozitivna pacijentica u Sjevernoj Makedoniji na taj patogen, rekao je ministar Venko Filipče, dodajući da je njezino stanje stabilno.

Žena, makedonska državljanka, zatražila je liječničku pomoć rano u srijedu.

U zemlju se iz Italije vratila kombijem. Ostali putnici iz tog vozila se testiraju, rekao je ministar.

16.49 - Nalaz žene (52) koja je hospitalizirana u utorak zbog sumnje na korona virus je negativan. Potvrdio je to dr. Ivica Čabraja, infektolog Opće bolnice Dr. Josip Benčević u Slavonskom Brodu, te je dodao da su poslani uzorci za još dvoje pacijenata koji za koje se sumnja da imaju koorna virus. 

Žena se osjeća dobro i najvjerojatnije će do kraja dana biti puštena kući na kućnu njegu.

16.45 - U Italiji je umrla dvanaesta osoba zaražena koronavirusom, pa je sada u toj zemlji 12 mrtvih i 374 zaraženih, objavila je u srijedu civilna zaštita.

16.44 - Sezonska gripa u Europi odnosi 60.000 života na godinu i europski građani se ne trebaju protiviti cijepljenju protiv te bolesti, istaknuo je u srijedu u Rimu čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu.

16.43 - Pojačana kontrola putnika zbog koronavirusa, koja je u Srbiji uvedena najprije u zračnim lukama, od srijede se primjenjuje i na graničnim prijelazima za putnička i teretna vozila sa susjednim zemljama, objavili su srbijanski mediji.

16.27 - Svjetska turistička organizacija (UNWTO) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u zajedničkoj su izjavi u srijedu pozvale sve svjetske regije na odgovornost i koordinaciju zbog daljnjeg širenja epidemije koronavirusa (COVID-19), poručivši da je u turističkom sektoru, kao i u ostalima, u toj situaciji suradnja ključna.

16.25 - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod razine od 54 dolara nakon što su Azija, Europa i zemlje proizvođači s Bliskog istoka izvijestile o stotinama novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je potaknulo strah za gospodarski rast i potražnju za naftom.

16.21 - Kako javlja New York Times, žena (61) iz Brazila koja je prva oboljela od korona virusa u Južnoj Americi se 21. veljače vratila iz Italije gdje je bila na poslovnom putu. 

16.09 - Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako je testirano 87 ljudi, a da je osam u obradi. Novih pozitivnih slučajeva nema. Čekaju se rezultati osmero ljudi. 

15.40 - Ravnatelj HZJZ-a doc. dr. sc. Krunoslav Capak, prim. dr. med. gostovao je u studiju Večernjeg lista.

- Dosad su testirane 72 osobe u infektivnoj klinici. Osim ova dva potvrđena slučaja nije bilo drugog pozitivnog. Imamo još osam u testiranju, kazao je.

15.15 - Prva zaražena djeca u Italiji

Koronavirusne infekcije iz dana u dan se povećavaju, a sada su stigle vijesti o prvoj pozitivnoj djeci na virus: četverogodišnjoj talijanskoj djevojčici iz Castiglione d'Adda, epicentru izbijanja u Lombardiji, još dvoje u dobi od 10 i 15 godina zatim osmogodišnja djevojčica u Venetu, koju je najvjerojatnije zarazio prvi pacijent iz Limene.

15.00 - Nema dokaza da se kućni ljubimci mogu zaraziti koronom

Trenutno nema dokaza da se kućni ljubimci ili druge domaće životinje mogu zaraziti koronavirusom (COVID-19), priopćilo je u srijedu Ministarstvo poljoprivrede dodajući da ne postoje ni dokazi da kućni ljubimci ili druge domaće životinje mogu biti izvor zaraze ljudi tim virusom.

14.00 - Prvi slučaj u Grčkoj

Grčko ministarstvo zdravstva je objavilo prvi slučaj zaraze koronavirusom u zemlji.

Radi se o 38-godišnjoj ženi koja je boravila u sjevernoj Italiji.

"Ona je dobro i na nju pazi osoblje bolnice u Solunu", kazao je predstavnik ministarstva Sotiris Ciodras.

13.30 - Situacija u Hrvatskoj je stabilna

U Ravnateljstvu Civilne zaštite održan je sastanak sa svim šefovima županijskih stožera CZ-a o koronavirusu u Hrvatskoj. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je nakon sastanka rekao da su načelnici županijskih stožera bili uključeni u praćenje situacije kao i na poduzimanje mjera. 

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je u Hrvatskoj i dalje situacija stabilna.

- Još uvijek imamo dva bolesnika - rekao je Beroš. Dodao je i da će uskoro organizirati drugi prostor kako ne bi se izbjegao kontakt oboljelih od gripe i prehlade s onima za koje postoji sumnja na koronavirus. 

11.55 Majka blizanaca radi u MVEP-u

Majka dvojice braće blizanaca kod kojih je potvrđen koronavirus radi u Ministarstvu vanjskih poslova. Jučer je tamo zavladala blaga panika, ali razloga za brigu nije bilo. Iz MVEP-a su tportalu potvrdili da njihova zaposlenica nakon kontakta sa sinom kod kojega je potvrđen koronavirus nije bila u Ministarstvu te nema potrebe za poduzimanjem mjera.

U ovim trenucima u tijeku je dezinfekcija prostorija kompanije 'Ericsson Nikola Tesla'. 

12.34 Apel doktora: Ne vodite zdravu djecu na testiranje u zaraznu!

U Zagrebu se pojavio uznemirujući trend dovođenja zdrave djece na testiranje u zaraznu bolnicu 'Fran Mihaljević'. Zdravstveni djelatnici apeliraju na roditelje da to ne rade jer riskiraju da im djeca stvarno ne pokupe nešto, a još im i otežavaju posao i miču koncentraciju s onih kojima stvarno treba pomoć i koje treba testirati na korona virus. Isto je ponovio i ministar zdravstva Vili Beroš koji moli roditelje i sve ostale da se ne javljaju u zaraznu, osim ako nisu bili u talijanskim pokrajinama Lombardiji i Venetu koje su pogođene korona virusom.

Pokretanje videa...

00:46

12.30 Plenković: 'Prestanite s panikom, ne treba odlaziti u velike nabavke hrane'

Predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon sjednice je kratko prokomentirao novinarima situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj kao i neke druge aktualne teme. Građanima je poslao poruku da nema mjesta panici te da se nema potrebe opskrbljivati namirnicama.

- Mi smo jučer i na sjednici našeg stožera civilne zaštite analizirali situaciju i kako sam rekao jučer na presici, ovo je nova okolnost koju u potpunosti nitko ne može sagledati koliko će imati efekta na gospodarstvo - rekao je premijer Andrej Plenković i dodao:

'Učinit ćemo sve da nastojimo da život normalno funkcionira. Treba prestati s panikom, velikim odlascima u šoping, skupljanjem zaliha, nismo u takvoj fazi. Vlada će biti sto posto transparentna i u realnom vremenu izvještavati kako se što otkrije. Nema ničeg što ja znam, a vi ne znate. Sve službe su pripravne i danas u 12 sati dolaze šefovi županijskih stožera da budemo umreženi. Ne treba dizati paniku niti raditi nešto van okvira. Nemojte ići u šoping tako da drugi ne mogu kupiti namirnice.'

Više o tome pročitajte OVDJE.

12.20 Hajrović i Gavranović trenirali, nisu više u kućnoj karanteni...

Nogometaši Dinama Izet Hajrović i Mario Gavranović u utorak nisu trenirali, bili su u kućnoj karanteni zbog opasnosti od korona virusa, a u srijedu ujutro bili su na treningu hrvatskog prvaka. Više pročitajte OVDJE.

11.26 Preventivno zabranjeni posjeti u KBC-u Split

U splitskoj bolnici od srijede su preventivno zabranjeni posjeti na svim odjelima, na oba lokaliteta Firule i Križine, doznaje se u ravnateljstvu bolnice. Da, točno je da smo od danas zbog preventivnih mjera, odnosno zbog gripe i koronavirusa, odlučili ne dopuštati posjete bolesnicima. Ta mjera će na snazi ostati do daljnjega, rekli su Hini iz KBC-a Split.

Takva odluka vodstva splitske bolnice je očekivana s obzirom da je gripa na svom vrhuncu, ali i zato što su u Hrvatskoj zabilježena dva slučaja zaraze koronavirusom u Zagrebu.

10.51 Prvi Francuz preminuo od korona virusa u Francuskoj

60-godišnjak u Francuskoj prvi je Francuz koji je preminuo od posljedica korona virusa. U ozbiljnom stanju je primljen u parišku bolnicu u utorak navečer, a već u srijedu ujutro je objavljeno da je preminuo.

10.34 Petnaestak radnika HEP-a obaviješteno da ne dolaze na posao

Drugi zaraženi je brat blizanac prvog zaraženog, a radi u HEP-u i to u HEP Trgovini u Vukovarskoj ulici 37. U HEP-u neslužbeno doznajemo da su zatvorili restoran tvrtke u Vukovarskoj ulici u Zagrebu, gdje je uprava, te poduzimaju ostale potrebne korake. Oni koji su bili u neposrednom kontaktu sa zaraženim, kažu, zamoljeni su da ne dolaze na posao, a oni koji su došli prije te obavijesti, poslani su kućama. Pozvani su epidemiolozi u tvrtku. 

Više pročitajte OVDJE.

10.27 Zaraženo petero djece u Italiji

Petero maloljetnika zaraženo je korona virusom u Italiji. Četvero ih je u Lombardiji i jedan u Venetu. U Lombardiji je dvoje hospitalizirano. U bolnici je i curica od 4 godine, zaražena su dva 10-godišnjaka i jedan 15-godišnjak. Talijanska turistica umrla je u austrijskom Bad Kleinkirchheim.

9.50 Dvoje u izolaciji: U petak su u Ericssonu dobrovoljno dali krv

Liječnik i tehničar koji su u petak bili na dobrovoljnom darivanju krvi u tvrtki Ericsson nalaze se u kućnoj izolaciji. Više pročitajte OVDJE.

9.10  Presica za novinare nacionalne Civilne zaštite

U 9 sati počela je konferencija, koja bi se - do daljnjega - trebala održavati dva puta dnevno u 9 i u 16 sati. Ministar Vili Beroš pozvao je sve koji su bili na kritičnim područjima da se jave u bolnicu ili neka se jave telefonom epidemiološkoj službi.

- Nema potrebe da svi dolaze u bolnicu, jer se stvaraju bespotrebne gužve - istaknuo je Beroš.

- Ulazimo u drugu fazu, zdravstveni sustav preuzima značajniju ulogu u obrani zdravlja hrvatske nacije - rekao je Beroš. 

Dodao je da je siguran da situaciju drže pod kontrolom. 

- Vjerujem da nam se neće desiti kao u Kini i Sjevernoj Italiji. Ali to ne ovisi samo o nama, nego i o samom virusu - rekao je Beroš. 

Na presici je istaknuto da su napravljena uputstva za vrtiće i škole, a radi se i poseban protokol za studente koji dolaze u Hrvatsku na razmjenu. Što se tiče dvoje zaraženih, imaju blagi oblik korone, dobivaju ljekove i nema komplikacija. 

Više pročitajte OVDJE.

9.00 Korona virus potvrđen u Alžiru i Brazilu: Došao je iz Italije

Nakon što su Hrvatska, Austrija i Švicarska u utorak izvijestile o prvim slučajevima koronavirusa koji je najvjerojatnije prenesen iz Italije, i Alžir i Brazil izvijestili su o prvim mogućim slučajevima prijenosa bolesti iz Italije.

U Alžiru je otkriven prvi slučaj koronavirusa kod Talijana koji je doputovao u zemlju 17. veljače i sada je u izolaciji.  Prema alžirskom ministru zdravstva zdravstvenim vlastima naređeno je poduzimanje svih mjera predostrožnosti, prenio je Reuters.

Sjever Italije, koji je dom mnogih Alžiraca, epicentar je zaraze koronavirusom i do sada je od bolesti preminulo 11 osoba, a zaraženo više od 300. 

Beroš: Zaražen je brat mladića koji je bio na utakmici u Milanu
Beroš: Zaražen je brat mladića koji je bio na utakmici u Milanu

U devet talijanskih regija evidentirano je ukupno 325 zaraženih osoba: Lombardija (240 zaraženih) i devet preminulih; Veneto (45 zaraženih) i dvoje preminulih; Emilia Romagna (12); po tri u Pijemontu, Laciju i na Siciliji; po dva slučaja u Toskani i Liguriji te jedan u Južnom Tirolu. l regija Marche u utrorak je zabilježila prvi suspektni slučaj a potvrda nalaza očekuje se tijekom dana, prenijela je talijanska novinska agencija Ansa.

Brazilsko ministarstvo zdravstva u utorak je objavilo da je stanovnik Sao Paula, koji je nedavno bio u Italiji, podvrgnut testiranju i da je prezultat bio pozitivan. Muškarac (61) bio je u poslovno u Lombardiji od 9. do 21. veljače i razvio je simptome koji su slični onima kod oboljelih od koronavirusa.

Ukoliko se dodatnim testiranjem potvrdi to bi bio prvi slučaj u Južnoj Americi, piše njemačka novinska agencija DPA.

U Sjevernoj Americi zabilježeno je do sada 63 slučaja u SAD-u i Kanadi.

I Francuska i Njemačka izvijestile su o novim slučajevima koji se odnose na ljude koji su nedavno bili na sjeveru italije, prenosi BBC.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

04:01

8.45 - Ozdravila zaražena beba

Beba Xiao Xiao, koja je rođena u bolnici u Wuhanu već zaražena korona virusom je, nakon 17 dana, zdrava. Zadnji nalazi na koronu su negativni

8.38 - Svjetska zdravstvena organizacija priprema se za pandemiju

Svjetska zdravstvena organizacija je objavila da još nije vrijeme da se objavi pandemija korona virusa, ali da se treba na to pripremiti, jer je sve više zemalja u kojima se pojavljuju zaraženi. U Južnoj Koreji je broj zaraženih premašio tisuću, uključujući jednog američkog vojnika koji je u karanteni u vojnoj bazi. Pandemija se inače proglašava kada se neka bolest ili zaraza raširi na više kontinenata.

8.32 - Prvi slučajevi u Alžiru i Brazilu

Nakon što su Hrvatska, Austrija i Švicarska u utorak izvijestile o prvim slučajevima koronavirusa koji je najvjerojatnije prenesen iz Italije, i Alžir i Brazil izvijestili su o prvim mogućim slučajevima prijenosa bolesti iz Italije.

U Alžiru je otkriven prvi slučaj koronavirusa kod Talijana koji je doputovao u zemlju 17. veljače i sada je u izolaciji.

Brazilsko ministarstvo zdravstva u utorak je objavilo da je stanovnik Sao Paula, koji je nedavno bio u Italiji, podvrgnut testiranju i da je prezultat bio pozitivan. Muškarac (61) bio je u poslovno u Lombardiji od 9. do 21. veljače i razvio je simptome koji su slični onima kod oboljelih od koronavirusa.

Ukoliko se dodatnim testiranjem potvrdi to bi bio prvi slučaj u Južnoj Americi.

8.29 - Pregledani putnici iz Ancone koji su došli u Split

Jutros su pregledani svi putnici s trajekta iz Ancone koji srijedom i subotom dolazi u Split i do daljnjega će svi prolaziti istu proceduru.

U Splitu se trenutno nalazi i državni sanitarni inspektor. 

U 7 sati u srijedu pristiglo je osamdesetak putnika iz Italije u splitsku luku.

8.22 Zaražen je brat mladića koji je bio na utakmici u Milanu

Ministar Vili Beroš potvrdio je drugi slučaj korona virusa u Hrvatskoj. Zaražen je i brat mladića koji je jučer imao pozitivan nalaz, piše Jutarnji List. Navode da je stigao i test djevojke zaraženog te kako ona nema korona virus.

7.00  Očekuju se nalazi djevojke zaraženog mladića

Alemka Markotić potvrdila je da je testiranju na korona virus podvrgnuta i djevojka oboljelog mladića. 

Ministar Beroš: 'Prvi zaraženi je u ovom trenutku stabilno...'
Ministar Beroš: 'Prvi zaraženi je u ovom trenutku stabilno...'

- Mladić kojemu je potvrđen virus, razbolio se jučer, u petak je bio na poslu, može se očekivati da u to vrijeme i nije bio zarazan za ljude oko sebe. Njegova je djevojka u testiranju, tijekom noći će biti gotovi njezini nalazi - objasnila je Markotić.

Naglasila je da je koronavirus novi virus, u nekim je segmentima nepoznat, pa je normalno da se ljudi boje i da je interes povećan. Gripa se pojavljuje svake godine, znamo što možemo očekivati od nje, imamo lijekove, cjepiva, antibiotici, lakše je nositi se s nečim što poznajemo.

Sumnja se da su dvije osobe iz Krapinsko-zagorske županije koje su nedavno bile u Italiji zaražene koronavirusom, potvrdio je u utorak navečer za Hinu krapinsko-zagorski župan Željko Kolar. Riječ je o ocu i kćeri iz Krapinskih Toplica i za njih je spreman prihvat u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 237
VIDEO

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom

Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'
DRAMA OKO IZBORA

Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'

Svjetski mediji u ponedjeljak prenose odluku Ustavnog suda o zabrani kandidature Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima, a dio njih predsjednika predstavlja kao „populista” koji je „iznosio proruske stavove”, ali i kao jednog od najpopularnijih političara u zemlji
Ustavni sud: Milanović ne može biti kandidat na izborima dok je predsjednik, krši Ustav tri dana!
SAZVALI PRESSICU

Ustavni sud: Milanović ne može biti kandidat na izborima dok je predsjednik, krši Ustav tri dana!

Ustavni sud održao je sjednicu na kojoj su donijeli odluku o tome može li predsjednik Zoran Milanović izaći na izbore kao premijerski kandidat