Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
8 komentara

Erdutska bačva velika je poput jednosobnog stana

Golema bačva uvrštena je i u Guinnessovu knjigu rekorda. U nju stane čak 75.000 litara graševine. Erdutska bačva je napravljena od hrastovine

D.Javorović/Pixsell
Foto: D.Javorović/Pixsell
8 komentara

Vinarija Erdutskih vinograda odnedavno je posjetiteljima omogućila da se uvjere je li njihova najveća bačva uistinu toliko velika kao što se priča. A u pričama se navodi da Erdutski vinogradi imaju najveću drvenu bačvu u Europi koja je trenutačno u funkciji. I u koju stane čak 75.000 litara – graševine! Nikolina Grbić, djelatnica u Erdutskim vinogradima, kaže da je unutrašnjost bačve prostorom istovjetna jednosobnom stanu. Erdutska bačva uvrštena je u Guinnessovu knjigu rekorda. Staru hrastovinu izrezali su u “duge” debele 22 cm i sušili 10 godina. Potom su ih sklapali u podrumu te “okovali” željeznim obručima. Dodatnu vrijednost bačvi osigurali su kipari Mato Tijardović, Ivan Forjan, Vedran Jakšić i Saša Matković. Oni su nekoliko mjeseci ukrašavali bačvu drvorezom čiji je središnji motiv Posljednja večera.
- Taj drvorez zamislili su kao oltar vinskog podruma. Prikazali su sadnju i berbu, vinske svece Vinka i Martina, grb vinarije iz 1730. te još 32 portreta i više od 50 grozdova. Rub reljefa ukrašava pleter troplet - kaže Nikolina Grbić o bačvi dovršenoj 1990. godine.
Najvećom na svijetu smatra se bačva iz Heidelberga. U nju stane 221.726 litara vina, ali stoji prazna u podrumu tamošnjeg dvorca.

BAČVA U BROJKAMA
75.000 - litara graševine stane u najveću europsku bačvu koja je i danas u funkciji
17.000 - kilograma masa je prazne bačve iz podruma erdutskih vinograda
2500 - kilograma željeza potrošili su bačvari za obruče erdutske bačve
575 - centimetara duga je bačva, a promjer joj je čak 490 centimetara
150 - četvornih metara površina je hrastovih dužica od kojih je izrađena

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message