Obavijesti

News

Komentari 244

EU dohvatila Žalac: Kako će Andrej Plenković sada tvrditi da je to neki novi, drugačiji HDZ?

EU dohvatila Žalac: Kako će Andrej Plenković sada tvrditi da je to neki novi, drugačiji HDZ?
1

Nakon pravomoćne presude za Fimi mediju Plenković se ljutio što se HDZ sada naziva zločinačkom organizacijom, tvrdeći kako je to nova stranka, s novim ljudima. Danas je, eto, uhićena njegova bivša ministrica.

VIDEO

Ako je ovo neki drugi HDZ, kako nam se tvrdilo posljednjih tjedana, zašto tako postojano smrdi na Sanaderov HDZ?

Gabrijela Žalac, bivša ministrica regionalnoj razvoja i fondova EU, uhićena je jutros u svojoj kući u Vinkovcima, na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja, u suradnji s PNUSKOK-om.

Bivšu Plenkovićevu ministricu povezuje se s još tri osobe zbog kaznenih djela počinjenih u njezinu ministarstvu i Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje projekata EU (SAFU)  u postupku nabave informatičkog sustava. Riječ je o izradi softvera vrijednog oko 16,24 milijuna kuna koje je ministarstvo dodijelilo tvrtki Ampelos.

I eto, to je taj novi HDZ.

Koji opasno podsjeća na onaj stari.

Politički mrtvac

Naravno, Plenković je izbjegao neželjenu sudbinu da mu policija izvlači ministricu s dužnosti u ministarstvu, jer ovo je ipak država u kojoj se hvataju politički mrtvaci, što Žalac apsolutno jest. Svejedno, ostaje činjenica da je uhićena zbog djela počinjenih u mandatu Plenkovićeve vlade.

Baš kao što je to bio slučaj s državnom tajnicom Josipom Rimac.

Valja, međutim, naglasiti još jednu bitnu podudarnost sa Sanaderovim HDZ-om. Dok su uhićenja i sudski progon bivšeg premijera korištena kao argument za zaključenje pregovora s EU, tako je i ex-ministrica Žalac uhićena zbog zahtjeva Europske unije.

Zbog navodne pronevjere europskog novca.

Što bi se dogodilo da je u pitanju bio hrvatski proračunski novac?

Masoni, Srbi... EU

Pitanje je retoričko i na njega nikad nećemo dobiti odgovor, no činjenica je da se ovaj slučaj vuče od 2017. godine. Žalac je podnijela ostavku u ožujku 2019. godine, i to nakon serije afera i skandala: od prometnih nesreća, njezine i njezine vjenčane kume, pa do otkrića skupocjenog mercedesa u njezinu dvorištu, unajmljenog od tvrtke s kojom je Žalac sklapala poslove u Ministarstvu.

Bilo je tu suza, plača, naricanja, optužbi za medijski linč, insinuiranja unutarstranačkih sukoba, pa i citiranja Vojka V. da je "možda Vlada, možda su Srbi, možda masoni".

Sada je, eto, Europska unija.

Gabrijela Žalac osvanula je, kao ministrica novog HDZ-a, i u Uskokovim transkriptima iz afere Krš-Pađene s Josipom Rimac, kada su ministrica i državna tajnica zajedno pritiskale predsjednicu Uprave HBOR-a oko vjetroparka. "Ajde! Treba pomoć sa svih strana. Svi su kao kuvane noge, a vrijeme ide", pisala je Žalac prijateljici Rimac.

Dosad još nije bila uhićena, niti ju je Plenković smijenio. Ponudio joj je da sama podnese ostavku.

A u međuvremenu je zadržao Žalac kao članicu Predsjedništva HDZ-a.

HDZ nema utjecaj

Nakon nedavne pravomoćne presude za Fimi mediju Plenković se jako žestio zbog činjenice da se HDZ sada naziva zločinačkom organizacijom, tvrdeći kako je to nova stranka, s novim ljudima, koji nemaju veze sa Sanaderovom strankom. Eto, jedna iz plejade "novih ljudi" sada je završila u pritvoru zbog korupcije. Zajedno s ravnateljem SAFU-a, koji je ujedno bio potpredsjednik Odbora HDZ-a za regionalni razvoj i EU fondove.

I to u postupku na koji HDZ očito nije mogao utjecati.

Jer sada se u igru uključio Ured europskog javnog tužitelja, viša sila koja drži europski novac pod kontrolom, za razliku od godina kad je hrvatski novac bio pod kontrolom HDZ-ova pravosuđa.

Na Žalac će sada Hrvatska dokazivati spremnost u borbi protiv korupcije, ali će Plenković imati problema objašnjavati kako je to novi HDZ. Jer metode su ipak one stare. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 244
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...