Obavijesti

News

Komentari 3

'EU ne želi izbjeglički centar u Kladuši zbog blizine Hrvatske'

Granična policija BiH u proteklih sedam dana spriječila je ulazak nešto više od 400 migranata a Mektić ocjenjuje kako je to dokaz da su policijska pojačanja poslana na granicu dala rezultate

VIDEO

Europska komisija odbila je financirati uspostavu centra za smještaj ilegalnih migranata kod Velike Kladuše u Bosni i Hercegovini jer smatra kako je ta lokacija suviše blizu granice s Hrvatskom odnosno Unijom pa strahuje kako bi to mogao biti poticaj migrantima da nastave put ka zapadnim državama EU-a, upozorio je u srijedu ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Nakon redovitog tjednog sastanka operativnog stožera za praćenje problema ilegalnih migracija Mektić je novinarima u Sarajevu kazao kako je takva informacija stigla tijekom dana iz delegacije EU-a u BiH a istodobno je ocijenio kako bi u pozadini takve odluke mogla biti nakana da se migrante smjesti dublje unutar teritorija BiH i tamo ih se trajno zadrži kako ne bi nastavili put ka drugim državama-članicama Unije.

- Neće se praviti izbjeglički kampovi u BiH. Mi smo žrtva migrantske krize i trpimo njene posljedice - kazao je Mektić dodajući kako se ne može dopustiti uspostava izbjegličkih kampova u kojima bi migranti ostali "zaglavljeni" u BiH.

- To bi bilo pogubno za BiH - upozorio je Mektić.

Kazao je kako ne vidi logiku u tvrdnji da je problem u blizini Velike Kladuše hrvatskoj granici. Podsjetio je kako u Srbiji u Šidu postoji centar gdje su bile tisuće migranata a to je tek nekoliko stotina metara od granice s Hrvatskom.

Pojasnio je kako su vlasti donijele jasne odluka da će izbjeglički centri u BiH biti će samo u vojarni Ušivak kod Sarajeva i na području Unsko-sanske županije odnosno u jednom od napuštenih pogona "Agrokomerca" kod Velike Kladuše.

Riječ je o devastiranom objektu čije je opremanje trebalo biti financirano upravo sredstvima iz fondova EU no sada je taj dogovor doveden u pitanje.

Mektić je najavio kako će unatoč tome ova dva centra biti uspostavljena te kako će ih BiH financirati sredstvima koje sama može izdvojiti.

- Hranit ćemo migrante koliko možemo - kazao je Mektić pojašnjavajući kako je procjena da u BiH trenutačno boravi oko tri tisuće migranata.

Trenutačni su podaci policijskih agencija u BiH kako je od početka godine u tu zemlju ušlo 7128 migranata od kojih su 662 podnijela zahtjev za azil.

Iz Hrvatske je temeljem sporazuma o readmisiji primljeno 318 migranata a 575 predano je drugim državama.

Granična policija BiH u proteklih sedam dana spriječila je ulazak nešto više od 400 migranata a Mektić ocjenjuje kako je to dokaz da su policijska pojačanja poslana na granicu dala rezultate 

Trenutačno je najopterećenije područje uz granicu sa Srbijom oko Zvornika a dodatne mjere zaštite granice planiraju se i u istočnom dijelu Hercegovine.

- Još nema na vidiku nikakvog zajedničkog europskog rješenja i za sada se moramo oslanjati isključivo na vlastite kapacitete radi zaštite granice - kazao je Mektić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.