Obavijesti

News

Komentari 34

EU ne želi posredovati, samo je Škotska podržala Kataloniju

EU ne želi posredovati, samo je Škotska podržala Kataloniju
1

Katalonski parlament u Barceloni izglasao je u petak popodne neovisnost Katalonije od Španjolske. Španjolski parlament u večernjim je satima suspendirao katalonsku vladu i najavio izvanredne izbore za tu regiju

VIDEO

Španjolska ostaje "jedina sugovornica" Europske unije nakon glasovanja katalonskog parlamenta o neovisnosti, rekao je u petak Donald Tusk, predsjednik Vijeća EU-a koje zastupa 28 zemalja članica, prenose agencije.

"Za EU se ništa ne mijenja. Španjolska je i dalje naša jedina sugovornica", napisao je Tusk u poruci na Twitteru, pozivajući ujedno španjolsku vladu da se odluči za "snagu argumenta a ne za argument sile", prenosi agencija France Presse.

Europska komisija je u petak objavila da zasad nema komentara o Kataloniji pošto je pokrajinski parlament proglasio odcjepljenje od Španjolske, prenosi Reuters.

"Nemamo što dodati onome što smo rekli na (redovitoj) podnevnoj tiskovnoj konferenciji", rekla je glasnogovornica EK-a Mina Andrejeva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na konferenciji je uputila novinare na ranije komentare predsjednika EK-a Jean-Claudea Junckera koji je nekoliko puta rekao da je rasprava o katalonskoj neovisnosti španjolsko unutarnje pitanje.

Plenković: Prijepor riješiti u okviru Ustava

Hrvatska želi da se prijepor između Madrida i Katalonije riješi u okviru ustava Španjolske dijalogom, rekao je u petak hrvatski premijer Andrej Plenković reagirajući nakon što je katalonski parlament proglasio neovisnost ove španjolske pokrajine.

„Mi smo već nekoliko puta vrlo jasno kazali da želimo da se odnosi između Katalonije i Madrida, Španjolske, riješe u okviru dijaloga, ustavno-pravnog okvira Španjolske. Želimo da nema nasilja, da postoji dijalog", rekao je Plenković novinarima upitan o stavu vlade prema proglašenju katalonske neovisnosti.

"Zabilježili smo današnju odluku. Ona je donesena u momentu kada je nešto malo preko 50 posto zastupnika bilo u parlamentu. Ostali nisu ni sudjelovali u glasovanju. Nastojimo poslati poruku političke odgovornosti, dijaloga i europskih vrijednosti u Španjolskoj“, kazao je Plenković..

Sjedinjene Države: Katalonija je integralni dio Španjolske

SAD je rekao da podržava ujedinjenu Španjolsku nakon što je katalonski parlament izglasao neovisnost, prenose mediji.

"Katalonija je integralni dio Španjolske i SAD podržava  vladine ustavne mjere da očuva jaku i ujedinjenu Španjolsku", rekla je glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert.

Ona je naglasila "veliko prijateljstvo i trajno partnerstvo s našom NATO saveznicom Španjolskom" i čvrstu sigurnosnu i gospodarsku suradnju između dviju zemalja.

POGLEDAJTE GALERIJU:

1
| Foto: REUTERS/Davor Plukavec/Pixsell

Neovisnost Katalonije ne podržavaju ni Njemačka, Francuska, Velika Britanija...

Glasnogovornik njemačke vlade rekao je da Berlin u sporu s katalonskim separatistima podržava premijera Rajoya i da Njemačka neće priznati neovisnost najbogatije španjolske pokrajine.

Jednostranim proglašenjem neovisnosti prekršena su načela suvereniteta i teritorijalnog integriteta Španjolske, istaknuo je Steffen Seibert.

"Njemačka vlada ne priznaje takvo proglašenje neovisnosti", dodao je ističući da Berlin podupire "čistu poziciju" Rajoya da uvede zakon i red.

"Nadamo se da će sve strane iskoristiti preostale mogućnosti za dijalog i smirivanje stanja", rekao je Seibert.

Velika Britanija također je objavila da neće priznati neovisnost Katalonije. "Ona se temelji na referendumu koje su španjolski sudovi proglasili nezakonitim. Želimo da se očuva pravna država, poštuje španjolski ustav i očiva jedinstvo zemlje", priopćio je Downing Street.

Rajoya podupire i francuski predsjednik Emmanuel Macron nazvavši ga svojim "jedinim sugovornikom u Španjolskoj".

"U Španjolskoj je na snazi vladavina prava, uključujući ustavna pravila. Mariano Rajoy želi da se ta pravila poštuju i u tome ima moju punu potporu", istaknuo je Macron.

Visoki predstavnici Italije, Portugala, Švedske, kao i Srbije također su stava da se ne treba narušavati cjelovitost Španjolske. 

Podržala ih samo Škotska

Od europskih zemalja koje su izrazile stajalište Kataloniju je podržala samo autonomna vlada Škotske, koja također planira novi referendum o neovisnosti od Velike Britanije.

"Dok Španjolska ima pravo suprotstaviti se neovisnosti, narod Katalonije mora imati pravo odlučivati o vlastitoj budućnosti", rekla je ministrica za kulturu, turizam i vanjske poslove Fiona Hyslop. 

Juncker ne želi raskole u EU

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker smatra da je važno izbjeći "raskole"" i "pukotine" u EU-u. 

"Ne želim situaciju u kojoj bi EU sutra bila sastavljena od 95 različitih država. Moramo izbjeći raskole i pukotine, jer ih već imamo dovoljno i ne treba nam više", naglasio je Juncker.

I predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk ranije je u petak stao na stranu Rajoya. "Za EU se ništa ne mijenja. Španjolska ostaje jedini naš sugovornik. Nadam se da će španjolska vlada preferirati snagu argumenta a ne sile", napisao je Tusk na Twitteru.

NATO je priopćio da Španjolska ostaje važan saveznik i da je Katalonija unutarnje pitanje koje treba riješiti u okviru španjolskog ustava.

"Španjolska je predani saveznik koji značajno pridonosi našoj zajedničkoj sigurnosti. Katalonija je unutarnje pitanje koje se treba riješiti u okvirima ustavnog poretka", rekao je neimenovani dužnosnik NATO-a.

Rajoy miče Puigdemonta s funkcije predsjednika katalonske vlade

Podsjetimo, katalonski parlament u Barceloni izglasao je u petak popodne neovisnost Katalonije od Španjolske. Španjolski parlament nedugo je zatim odobrio uvođenje izvanrednih mjera u Kataloniji, a one podrazumijevaju preuzimanje upravljanja katalonskom policijom, financijama, javim medijima i telekomunikacijama na rok od šest mjeseci dok ne budu organizirani prijevremeni izbori u Kataloniji. 

U 18 sati održao se sastanak španjolskih ministara nakon čega su mjere počele stupati na snagu. Španjolski premijer Mariano Rajoy otpustio je vladu Katalonije, raspustio katalonski parlament te sazvao prijevremene izbore u Kataloniji za 21. prosinca nakon što je španjolski parlament odobrio mjere uvođenja izravne vlasti Madrida u toj sjeveroistočnoj pokrajini.

Daljnje mjere koje će poduzeti španjolska vlada je micanje s funkcije katalonskog predsjednika vlade Carlesa Puigdemonta, potpredsjednika vlade Oriola Junquerasa te ostalih savjetnika, odnosno ministara katalonske vlade

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS