Obavijesti

News

Komentari 25

EU nema plan B ako Britanci ne prihvate trenutni sporazum

EU nema plan B ako Britanci ne prihvate trenutni sporazum
1

Čelnici 27 zemalja članica Europske unije potvrdili su u nedjelju na izvanrednom summitu u Bruxellesu sporazum o razdruživanju s Velikom Britanijom i političku deklaraciju o budućim odnosima

VIDEO

Europska unija nema drugih planova ako se u britanskom parlamentu ne usvoji nedjeljnji sporazum o Brexitu, osim trenutnih priprema za odlazak Velike Britanije bez postignutog dogovora, rekao je visoki dužnosnik Europske unije. 

Upitan o tome priprema li se Bruxelles na mogućnost novih pregovora nakon što je trenutni sporazum podržan na izvanrednom summitu EU-a, no još ga treba prihvatiti britanski parlament, dužnosnik je odgovorio kako je "jedini plan B" priprema za scenarij bez dogovora. 

EU potvrdila Brexit: 'Postigli smo dogovor, ali ovo je tužno'
EU potvrdila Brexit: 'Postigli smo dogovor, ali ovo je tužno'

Dodao je kako europski čelnici u nedjelju nisu razgovarali o tim pripremama i kako se među čelnicima i s britankom premijerkom Theresom May nije razgovaralo o posljedicama mogućeg odbijanja sporazuma na glasovanju u Londonu koje se očekuje prije summita EU-a 13. i 14. prosinca. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Anonimni dužnosnik je odbacio da postoje nesuglasice među europskim čelnicima o mogućnosti ponovnih otvaranja pregovora s Britanijom. 

"Postoji zajedničko razumijevanje da je ono što je na stolu jedini mogući sporazum, uzimajući u obzir stavove Ujedinjenog Kraljevstva", otkrio je dužnosnik, odbacivši i mogućnost dodatnih pregovora. 

Brexit: Španjolska i Britanija dogovorile se oko Gibraltara
Brexit: Španjolska i Britanija dogovorile se oko Gibraltara

Čelnici 27 zemalja članica Europske unije potvrdili su u nedjelju na izvanrednom summitu u Bruxellesu sporazum o razdruživanju s Velikom Britanijom i političku deklaraciju o budućim odnosima između EU-a i Ujedinjene Kraljevine.

Nakon summita EU-a slijedi najteži dio - britanska premijerka treba osigurati većinu u britanskom parlamentu, što je u ovom trenutku krajnje neizvjesno.

Čelnica male sjevernoirske stranke, Demokratske unionističke stranke (DUP) Arlene Foster, koja vladajućim konzervativcima osigurava tanku većinu u britanskom parlamentu, izjavila je da neće moći podržati sporazum o razdruživanju u obliku u kojem je dogovoren.

Isto tako, dio članova vladajuće Konzervativne stranke nije zadovoljan postignutim sporazumom - dio konzervativaca želi tješnje veze s EU-om, a dio njih želi potpuni raskid, koji bi po njima omogućio zemlji da samostalno vodi svoju trgovinsku politiku. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a