Obavijesti

News

Komentari 0

EU omogućuje potrošačima podizanje kolektivnih tužbi

EU omogućuje potrošačima podizanje kolektivnih tužbi
1

Nastojali smo postići ravnotežu između legitimne zaštite potrošačkih interesa i potrebe za pravnom sigurnošću firmi“, dodao je francuski zastupnik Geoffroy Didier, koji je vodio pregovore

VIDEO

Potrošači diljem Europske unije moći će ubuduće podizati kolektivne tužbe protiv kompanija, prema dogovoru koji su u ponedjeljak postigli pregovarači Europskog parlamenta i zemalja-članica.

Cilj je prijedloga bolja zaštita prava potrošača u odnosu prema kompanijama kroz mogućnost podnošenja kolektivnih tužbi građana iz više zemalja EU-a.

Tužbe će u ime potrošača moći podnositi institucije poput udruženja potrošača.

Instrument će omogućiti potrošačima u EU „da podnose jednostavne zahtjeve za naknadu štete, gubitke ili za zamjenu“, objašnjava njemačka zastupnica u EP-u Evelyne Gebhardt.

„Nakon duge i teške borbe s pokušajima kompanija da razvodne prijedlog, potrošačke će organizacije u budućnosti moći pokretati pravne postupke protiv nepoštenih trgovaca“, dodala je Gebhardt.

Nastojali smo postići ravnotežu između legitimne zaštite potrošačkih interesa i potrebe za pravnom sigurnošću firmi“, dodao je francuski zastupnik Geoffroy Didier, koji je vodio pregovore.

Dogovor o uvođenju instituta kolektivnih tužbi podržao je na Twitteru i europski povjerenik za pravosuđe Dider Reynders.

„Europa mora postati štit za građane“, rekao je Didier.

Prijedlog o uvođenju instituta kolektivnih tužbi iznijela je 2018. godine Europska komisija, potaknuta skandalom koji je izbio nakon što je utvrđeno da je njemački automobilski div Volkswagen krivotvorio podatke o emisiji štetnih plinova iz dizelskih motora.

Države EU-a imaju rok od dvije godine da novi propis uključe u svoje zakonodavstvo, podsjeća dpa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Plenković na Pantovčak donio 78 potpisa i dobio mandat; Svoj potpis mu je dala i Vučemilović
IZBORI 2024.

Plenković na Pantovčak donio 78 potpisa i dobio mandat; Svoj potpis mu je dala i Vučemilović

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!
SVE ZBOG POTPISA

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!

Jurčević se usprotivio  koalicijskom sporazumu s HDZ-om i bio je nezadovoljan što nisu dobili Ministarstvo kulture. Predsjedništvo bi trebalo predložiti tu sankciju Časnom sudu stranke koje će donijeti zadnju odluku
Nakon duge bolesti preminuo je Slobodan Ljubičić Kikaš, bio je Bandićev najbliži suradnik
UMRO U 66. GODINI

Nakon duge bolesti preminuo je Slobodan Ljubičić Kikaš, bio je Bandićev najbliži suradnik

Godinama je bio jedan od najbližih suradnika Milana Bandića i čovjek koji je ustrojio i vodio Zagrebački holding.