News

Komentari 0

EU omogućuje potrošačima podizanje kolektivnih tužbi

EU omogućuje potrošačima podizanje kolektivnih tužbi

Nastojali smo postići ravnotežu između legitimne zaštite potrošačkih interesa i potrebe za pravnom sigurnošću firmi“, dodao je francuski zastupnik Geoffroy Didier, koji je vodio pregovore

Potrošači diljem Europske unije moći će ubuduće podizati kolektivne tužbe protiv kompanija, prema dogovoru koji su u ponedjeljak postigli pregovarači Europskog parlamenta i zemalja-članica.

Cilj je prijedloga bolja zaštita prava potrošača u odnosu prema kompanijama kroz mogućnost podnošenja kolektivnih tužbi građana iz više zemalja EU-a.

Tužbe će u ime potrošača moći podnositi institucije poput udruženja potrošača.

Instrument će omogućiti potrošačima u EU „da podnose jednostavne zahtjeve za naknadu štete, gubitke ili za zamjenu“, objašnjava njemačka zastupnica u EP-u Evelyne Gebhardt.

„Nakon duge i teške borbe s pokušajima kompanija da razvodne prijedlog, potrošačke će organizacije u budućnosti moći pokretati pravne postupke protiv nepoštenih trgovaca“, dodala je Gebhardt.

Nastojali smo postići ravnotežu između legitimne zaštite potrošačkih interesa i potrebe za pravnom sigurnošću firmi“, dodao je francuski zastupnik Geoffroy Didier, koji je vodio pregovore.

Dogovor o uvođenju instituta kolektivnih tužbi podržao je na Twitteru i europski povjerenik za pravosuđe Dider Reynders.

„Europa mora postati štit za građane“, rekao je Didier.

Prijedlog o uvođenju instituta kolektivnih tužbi iznijela je 2018. godine Europska komisija, potaknuta skandalom koji je izbio nakon što je utvrđeno da je njemački automobilski div Volkswagen krivotvorio podatke o emisiji štetnih plinova iz dizelskih motora.

Države EU-a imaju rok od dvije godine da novi propis uključe u svoje zakonodavstvo, podsjeća dpa.

Najčitaniji članci