Obavijesti

News

Komentari 73

EU priprema nove mjere koje će izazvati gužve na granicama

EU priprema nove mjere koje će izazvati gužve na granicama
1

Zbog nedavnih terorističkih napada u Parizu, Europska unija namjerava postrožiti kontrole putnika na vanjskim granicama Schengenske zone, ali i granicama EU

VIDEO

Zbog nedavnih terorističkih napada u Parizu, Europska unija namjerava postrožiti kontrole putnika na vanjskim granicama Schengenske zone, a najviše bi problema zbog te mjere mogle imati Rumunjska i Bugarska, piše EU Observer

Te su dvije zemlje u EU ušle 2007. godine, a iako već dugi niz godina pokušavaju postati i dio Schengenske zone, njenih 26 članica o tome ne može postići konsenzus. 

- Mi smo u situaciji očajnika, naša nastojanja da uđemo u Schengen propala su nakon onog što se dogodilo u Parizu. Zemlje poput Njemačke i Francuske nastavljaju griješiti u uvjerenju da je istok ponovno Istok - rekao je rumunjski europarlamentarac Traian Ungureanu.

"Pariz se nije dogodio zbog Schengena"

Njegove strahove potvrđuje i Carlos Coelho, portugalski zastupnik u Europskom parlamentu koji je radio na zakonskim okvirima za Schengen. On ističe da nakon događaja u Parizu članice više brinu o sigurnosti:

- Nadam se da svi shvaćaju kako ne postoji veza između slobode kretanja u Schengenskoj zoni i onog što se dogodilo u Parizu. To su teroristički napadi koje su izveli francuski državljani. No, bojim se da će zemlje članice sada biti više fokusirane na sigurnosna pitanja nego na širenje zone slobodnog kretanja...raspoloženje ne ide u prilog proširenju - kaže Coelho.

O novim mjerama već idući tjedan

Kako doznaje Jutarnji.hr, već sljedećeg tjedna na sastanku u Rigi ministri unutarnjih poslova EU raspravljat će o mjerama, među kojima će biti i ona o strogim sistematskim kontrolama putnika na graničnim prijelazima. Planirano je postrožiti kontrole na vanjskim granicama Schengenske zone (što je u slučaju Hrvatske granica sa Slovenijom i Mađarskom), ali i vanjskih granica EU, a tu je poglavito riječ o hrvatskoj granici s Bosnom i Hercegovinom, ali i Srbijom.  

Najnovije bi mjere mogle izazvati gužve na graničnim prijelazima između Hrvatske i svih susjednih zemalja. Hrvatska još nije članica Schengenske zone, a članstvo namjerava zatražiti 1. srpnja 2015. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.