Europa uspješno lansirala u svemir novu raketu Ariane 6 | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 0

Europa uspješno lansirala u svemir novu raketu Ariane 6

Europa uspješno lansirala u svemir novu raketu Ariane 6

Ariane 6, raketa Europske svemirske agencije (ESA), lansirana je u utorak na svom inauguralnom letu u svemir iz europske svemirske luke Kourou u Francuskoj Gvajani

VIDEO

ESA je svoju operaciju opisala kao uspješnu i ovim letom Europa se nastoji oporaviti od krize u sektoru lansiranja iako jedan dio leta nije prošao prema planu. "Ariane 6 je pokazala uspješno polijetanje, lansiranje u orbitu i raspoređivanje satelita", objavila je ESA u poruci na X-u. "Ušli smo u novo razdoblje svemirskih letova za Europu koje nas je vratilo u svemir i koje nam omogućuje da ostvarimo svoje ambicije na svjetskoj pozornici", dodaje ESA na X-u.

Let je zapeo pri samom kraju misije kada se pomoćni pogon u završnoj fazi aktivirao, ali se zaustavio iz nepoznatih razloga, rekao je na konferenciji za novinare Martin Sion, voditelj proizvodnje u grupaciji ArianeGroup. To znači da dvije kapsule koje je nosila raketa nisu oslobođene i ostat će u svemiru.

 "No, ostatak misije je išao po planu", rekao je Sion.

Ovo lansiranje uslijedilo je četiri godine kasnije od predviđenog, dok je razvoj rakete počeo prije punih 10 godina.

Ariane 6 je nasljednica Ariane 5, koja je korištena od 1996. do ljeta 2023. Dizajnirana je za lansiranje satelita u svemir za komercijalne i javne klijente i znatno je jeftinija od svoje prethodnice.

Prvo komercijalno lansiranje Ariane 6 trebalo bi uslijediti do kraja godine.

Kinezi lansirali raketu na metan u orbitu, postavili nove satelite
Kinezi lansirali raketu na metan u orbitu, postavili nove satelite

Direktor ESA-e Josef Aschbacher je u objavi na X-u napisao da će ovaj let "ostaviti trag u europskoj povijesti".

Ariane 6, 56 metara duga raketa, sa sobom je u svemir ponijela svemirsku kapsulu Nyx Bikini proizvođača The Exploration Company, OOV-Cube satelite tvrtke RapidCubes i jedan satelit proizvođača Planetary Transportation System.

Aschbacher je rekao da su tvrtke poput Amazona već izrazile interes za suradnju na projektu. Glavna prednost ovog lansera je što se može pokrenuti više puta nakon lansiranja.

Ariane 6 razvio je ArianeGroup, zajednički projekt Airbusa i Safrana. Europa i dalje razmatra kako biti još konkurentnija u idućoj generaciji lansera. ESA ih trenutno razvija i nabavlja, no želi stvoriti sustav koji će zrcaliti razvoj američkog SpaceX-a.

No nisu svi uvjereni da je Ariane 6 konkurentna s ostalim lanserima. Svemirski stručnjak Martin Tajmar, sa Tehlološkog sveučilišta u Dresdenu, smatra da usprkos inovacijama u odnosu na svoju prethodnicu, Ariane 6 nikako ne prednjači.

Američki SpaceX je još 2015. najavio novu eru s raketom Falcon 9 koja se može više puta koristiti, a isto je za Ariane 6 najavila i ESA.

Međutim, Tajmar ističe da glavni cilj nije držati korak s konkurencijom u komercijalne svrhe, već bi središnja zadaća Ariane 6 prvenstveno trebala biti ponovo omogućiti Europi vlastiti prodor u svemir i osigurati njezinu neovisnost.

Financijski, projekt Ariane 6 najviše podupiru Francuska i Njemačka, s dodatnim financiranjem 22 ostale članice ESA-e.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Šest mrtvih u Daruvaru: Vojni policajac ubio zaposlenike i štićenike Doma. Otkrili motiv?
IZ MINUTE U MINUTU

Šest mrtvih u Daruvaru: Vojni policajac ubio zaposlenike i štićenike Doma. Otkrili motiv?

Muškarac je ušao u Dom za starije i nemoćne osobe i počeo pucati po ljudima. Ubio je na licu mjesta petero i još sedmero judi ozlijedio. Jedna osoba je još preminula u bolnici.

Ovo je lice ubojice koji je ubio majku i još petero u Daruvaru: Primio je vojno odlikovanje
UMIROVLJENI VOJNI POLICAJAC

Ovo je lice ubojice koji je ubio majku i još petero u Daruvaru: Primio je vojno odlikovanje

Mogu vam potvrditi da je u našu bolnicu zaprimljeno sedam pacijenata, rekla nam je ravnateljica pakračke bolnice. Dodala je kako je pet osoba sa teškim tjelesnim ozljedama
VIDEO Djelatnica doma gdje se odvio masakr: 'Skrivali smo se ispod kreveta, samo želim djeci'
STRAVA U DARUVARU

VIDEO Djelatnica doma gdje se odvio masakr: 'Skrivali smo se ispod kreveta, samo želim djeci'

Jedna od žrtva bila je i majka ubojice. Umirovljeni vojni policajac K.P. je inače 1996. odlikovan Spomenicom domovinske zahvalnosti za časnu i uzornu službu...