Obavijesti

News

Komentari 42

Europarlamentarci su ukorili Poljsku: 'Oni ne brinu za prava žena, htjeli bi ih kontrolirati'

Europarlamentarci su ukorili Poljsku: 'Oni ne brinu za prava žena, htjeli bi ih kontrolirati'

Dokazano je da zabrane ne dovode do manjeg broja pobačaja već do većeg broja onih pobačaja koji se izvode u nesigurnim uvjetima, kazao je u raspravi socijaldemokrat Predrag Fred Matić

VIDEO

Gotovo potpunom zabranom pobačaja Poljska ugrožava živote žena te narušava njihovo fizičko i psihičko zdravlje, upozorili zastupnici u Europskom parlament u utorak.

Presuda poljskog Ustavnog suda kojom je abortus zabranjen u gotovo svim slučajevima osim kada je riječ o silovanju i incestu te kada je ugrožen život majke, dovodi u pitanje poštivanje ljudskih prava žena. Njome je urušena i vladavina prava u Poljskoj, istaknuli su europarlamentarci i predstavnici EU-a u raspravi na plenarnoj sjednici

Ana Paula Zacarias, predstavnica portugalskog predsjedništva Vijeća i portugalska državna tajnica za europske poslove istaknula je pitanje rodne ravnopravnosti u slučaju poljskog zakona.

Poljska je dokazala da se ne zalaže za dobrobit žena

Iako EU nije nadležna za odlučivanje o pravu na pobačaj, “treba uzeti u obzir da su prava na seksualno i reproduktivno zdravlje temelj poštivanja rodne ravnopravnosti i ljudskih prava”, rekla je Zacarias.

Prema mišljenju mnogih zastupnika, poljska vlada je odlukom o zabrani pobačaja dokazala da se ne zalaže za dobrobit žena, kao ni za jednakost spolova.

Riječ je o vladi koja “želi držati monopol nad istinom, progoniti vlastiti narod te kontrolirati odluke žena”, naglasila je Frances Fitzgerald iz Europske pučke stranke (EPP).

Potencijalna opasnost takve politike krije se u činjenici da će ova odluka natjerati žene na izvršenje pobačaja bez stručnog zdravstvenog nadzora, upozorio je dio zastupnika.

Matić: Dovode do pobačaja u nesigurnim uvjetima

“Dokazano je da zabrane ne dovode do manjeg broja pobačaja već do većeg broja onih pobačaja koji se izvode u nesigurnim uvjetima", kazao je u raspravi socijaldemokrat Predrag Fred Matić (S&D/SDP).

"Poljska svoje građanke ponovno gura da budu dio ove teške i porazne statistike“, istaknuo je Matić, član Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost.

Europska povjerenica za jednakost, Helena Dalli, istaknula je da će „98 posto dosad izvršenih prekida trudnoće, postat će ilegalno“.

U obranu poljskog Ustavnog suda stao je rumunjski zastupnik Cristian Terheş iz redova Europskih konzervativaca i reformista (ECR) naglasivši da „svi govore o pravu žena na pobačaj, ali ne i o pravu nerođene djece na život”.

Poljska je većinski katolička zemlja te ima jedan od najstrožih zakona o abortusu u Europi zbog čega je sve češće središte prosvjeda i okupljanja nezadovoljnih građana.

Masovni prosvjedi počeli su u Poljskoj 22. listopada kada je Ustavni sud, koji je reformirala vladajuća ultrakatolička stranka Pravo i pravda (PiS), u skladu sa svojim željama, zabranio pobačaje u slučaju teških deformacija fetusa, odlučivši da to nije u skladu s Ustavom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca