Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Lista najtraženijih: Na njoj je i Hrvatica, krijumčarila je drogu

U kampanji pod sloganom "zločin ne poznaje spol", na internetskoj stranici Europola na spektakularan su način prikazana lica najtraženijih kriminalaca u bijegu koje traži 21 zemlja, a među njima je 18 žena

Foto: europol
33 komentara

Europska policijska agencija Europol pokrenula je u petak sveobuhvatnu operaciju hvatanja najtraženijih žena počinitelja teških kaznenih djela u Europskoj uniji, ističući da su njihovi zločini "jednako ozbiljni" kao i zločini koje su počinili muškarci, prenosi AFP, a među njima je i 28-godišnja Hrvatica Zorka Rogić.

U kampanji pod sloganom "zločin ne poznaje spol", na internetskoj stranici Europola na spektakularan su način prikazana lica najtraženijih kriminalaca u bijegu koje traži 21 zemlja, a među njima je 18 žena, kazala je glasnogovornica Europola Tine Hollevoet.

Osumnjičene se terete za kaznena djela poput ubojstva, šverca ljudima ili drogom.

Hrvatska traži 28-godišnju Zorku Rogić zbog krijumčarenja droge i oružja, a u bijegu je od 2014. godine.

Ona je u srpnju 2014., zajedno s dvoje pomagača, napala Emila Šimića iz Viškova. Na prevaru su ga oveli u njezinu kuću radi dogovora oko navodnog duga. Prijetili su mu pištoljem i nožem i od njega tražili novac te ga udarali dok nije izgubio svijest. Uzeli su mu sve vrijednosti koje je imao kod sebe - novac, mobitel i ključeve od auta. Obećali su mu da će mu ih vratiti kada donese traženi novac. 

Osim iznude i nanošenja teških ozljeda, Zorka Rogić je optužena i zbog posjedovanje droge. Kod nje je tad pronađeno 1,8 grama amfetamina i više komada raznih tableta, pisao je tada Večernji list. 

Traže ih zbog prostitucije, krijumčarenje droge, zloupotrebe vlastite djece... 

Lica počinitelja zločina u bijegu su otkrivena i svatko može vidjeti radi li se o muškarcu ili ženi, dodaje Hollevoet.

"Cilj nam je da što veći broj ljudi vidi najtraženije zločince u bijegu jer je onda i veća šansa da ih lociramo i uhitimo", ističe glasnogovornica.

Francuska tako traži Jessicu Edosomwan, Nigerijku u bijegu nakon što je policija razbila mrežu prostitucije u regiji Lyona krajem 2007. Sveukupno je uhićeno 26 ljudi. Edosomwan je bila na čelu kriminalne mreže koja je iskorištavala oko 60 žena za prostituciju, a koje su dovedene u Francusku pod izlikom boljeg života. Žene su zastrašivane, a njihovim se obiteljima prijetilo.

Sudski postupak počinje 6. studenoga u Lyonu, a Jessica se, prema posljednjim saznanjima, nalazi ili u jednoj od zemalja Beneluxa, a moguće u Italiji i samoj Francuskoj.

Mađarska traži 31-godišnju Ildiko Dudas, optuženu za šverc drogom i zloupotrebu vlastite djece. U odsutnosti je osuđena na šest godina zatvora za zločine počinjene između 2011. i 2012. Ne zna se gdje se trenutno nalazi.

Možda vas zanima i ovo:
Message