Obavijesti

News

Komentari 1

Europska potražnja za automobilima pada i dalje

Europska potražnja za automobilima pada i dalje

Potražnja za automobilima na razini Europe ponovo je snažno pala u veljači pod utjecajem mjera suzbijanja pandemije koronavirusa dok je u Hrvatskoj pad bio znatno blaži nego u siječnju, pokazalo je izvješće udruženja proizvođača automobila ACEA.

VIDEO

Ukupno je u 26 zemalja EU-a (bez Malte) u veljači registrirano 771.486 novih automobila, najmanje u tom mjesecu od 2013. godine, izvijestsila je ACEA u srijedu.

Podatak pokazuje pad europske potražnje za automobilima gotovo za petinu na godišnjoj razini. U siječnju potonula je 24 posto.

Mjere ograničenja i neizvjesnost zbog Covida-19 zakočile su potražnju i u drugom mjesecu 2021. godine, konstatira udruženje, ukazujući na pad potražnje na sva četiri vodeća europska tržišta.

Najsnažnije je pala potražnja u Španjolskoj, za 38,4 posto. Slijede Francuska, Njemačka i Italija gdje se smanjila otprilike za petinu. Najblaži pad bilježila je Italija koja je registrirala 12 posto manje novih automobila nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U Hrvatskoj je u veljači prema ACEA-inim podacima registriran 3.421 novi automobil, što je za 4,3 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U siječnju njihov je broj bio manji 21,9 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

U prva dva ovogodišnja mjeseca u 26 zemalja EU-a registrirano je ukupno 1,4 milijuna novih automobila, za 21,7 posto manje nego u istom razdoblju 2020., neposredno prije izbijanja pandemije koronavirusa.

Među četiri vodeća europska tržišta najviše je u siječnju i veljači potonula potražnja za novim automobilima u Španjolskoj, gdje je gotovo prepolovljena.

Slijedi Njemačka gdje je smanjena za četvrtinu. Francuska i Italija bilježile su osjetno blaži pad, za 14,2 odnosno 13,1 posto.

U Hrvatskoj je u prva dva ovogodišnja mjeseca prema ACEA-inim podacima registrirano ukupno 6.319 novih automobila, što predstavlja pad od 13,3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...

Pokazao mi je rukom da priđem krevetu, primio me za ruku i tri puta stisnuo. Tako smo se pozdravili, rekla je za 24sata Manolićeva kći Zrnka

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije

Kad se on rodio, u svijetu su se pojavili prvi radio aparati. Bilo je to vrijeme nijemog filma, Tesla je imao tad samo 66 godina, a internet, televizija i slične stvari postojale su samo u njegovoj glavi...
Umro je Josip Manolić (104)
NAJDUGOVJEČNIJI POLITIČAR

Umro je Josip Manolić (104)

Preminuo je Josip Manolić, jedan od najdugovječnijih hrvatskih političara. Bio je drugi predsjednik Vlade Republike Hrvatske i bivš visokopozicionirani pripadnik UDBA-e