Obavijesti

News

Komentari 126

U SAD-u od posljedica korone preminulo više od 205.000 ljudi

U SAD-u od posljedica korone preminulo više od 205.000 ljudi
1

Niz europskih zemalja uvele su nove mjere za borbu protiv širenja koronavirusa koje će uključiti ograničavanje putovanja, ranije zatvaranje barova i restorana te limitiranje javnih okupljanja

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21.29

Od posljedica korona virusa u SAD-u preminulo više od 205 tisuća ljudi

Više od 205 tisuća ljudi preminulo je od posljedica korona virusa u SAD-u. 

Do sada je u toj zemlji registrirano najmanje 7,1 milijuna slučajeva, piše CNN

Ukupna brojka uključuje slučajeve iz svih 50 saveznih država.

19.57

U posljednja 24 sata u Rusiji su zabilježena 8.232 nova slučaja zaraze korona virusom. 

S današnjim brojkom, u toj zemlji je sveukupno oboljelo više od 1.1 milijuna ljudi. 

18.58

Njemačka uvodi nove mjere u borbi protiv pandemije

Njemačka zbog rastućeg broja novozaraženih uvodi dodatne mjere u borbi protiv širenja koronavirusa a kancelarka Angele Merkel preporučuje da se jesenski odmori provedu u Njemačkoj ili područjima Europe s niskim epidemiološkim rizikom, priopćeno je nakon sastanka kancelarke s premijerima saveznih pokrajina u utorak.

- Mi pod svaku cijenu želimo spriječiti novi 'lockdown'... Mi živimo u pandemiji i tako će biti dok ne pronađemo cjepivo - rekla je kancelarka Angela Merkel nakon video sastanka s premijerima saveznih pokrajina.

Ona je naglasila da se nove mjere ravnaju prema regionalnom ključu tj. epidemiološkoj situaciji u pojedinim regijama.

- Mi smo mnogo naučili i relativno dobro prošli kroz ljeto. No sada brojke novozaraženih opet rastu što s pogledom na jesen i ljeto djeluje uznemirujuće - rekla je njemačka kancelarka koja je rekla kako nove mjere omogućavaju "ciljano" i "regionalno" djelovanje.

Shodno tim saznanjima vlada i savezne pokrajine su donijele nekoliko mjera koje bi trebale utjecati na usporavanje širenja zaraze među kojima je i ponovno ograničavanje sudionika javnih i privatnih okupljanja.

- Okupljanja na javnim ili unajmljenim prostorima treba ograničiti na 50 osoba i to ako je u dotičnom okrugu broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u razdoblju od tjedan dana prešao 35 - rekla je Merkel.

Kod privatnih okupljanja se "jako preporučuje" ograničenje broja osoba na 25.

U slučaju da broj novozaraženih prijeđe 50 na 100.000 stanovnika u roku od sedam dana, broj osoba u unajmljenim prostorima bi trebao biti smanjen na 25 a u privatnim prostorima na deset.

Angela Merkel je zaključila kako su ove vrste okupljanja postale jedne od najvažnijih mjesta izbijanja zaraze.

U daljnje mjere spada i uvođenje novčane kazne od najmanje 50 eura za one koji u ugostiteljskim objektima prilikom obvezne registracije gostiju unesu krive navode.

Savezne pokrajine same mogu odrediti visinu kazne. U Schleswig – Holsteinu kazna može iznositi i do 1.000 eura.

Merkel je građanima Njemačke preporučila da predstojeće jesenske praznike provedu u Njemačkoj ili u zemljama s povoljnom epidemiološkom situacijom poput Italije.

- Postoje područja u Europi koje nisu proglašena rizičnima. Tako recimo trenutno u Italiji imamo povoljnu epidemiološku situaciju - rekla je Merkel.

Premijer savezne pokrajine Bavarska Markus Soeder je apelirao na središnji epidemiološki institut Robert Koch da vijesti o proglašavanju novih rizičnih područja u inozemstvu najavljuje unaprijed a ne "od danas do sutra".

18.25

Obuljen Koržinek: Nove mjere radili smo u dogovoru s organizatorima

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izjavila je u utorak da su nove protuepidemijske mjere, vezane uz organizaciju događaja i distancu između izvođača i same publike, rađene u dogovoru s organizatorima i da nisu oštrije, pogotovo na događanjima niskog rizika. 

- To je rađeno u dogovoru s organizatorom, međutim mjere nisu oštrije, mjere su sada olabavljene, ako tako možemo reći, posebno sjedeća mjesta na događanjima niskog rizika - dakle kazališta, kino predstave, koncerti gdje se ne pjeva - rekla je Obuljen Koržinek novinarima nakon sjednice užeg kabineta Vlade.

Na tim su događajima smanjili potrebni razmak tako da će biti moguće imati puno više publike. 

Što se tiče drugog tipa događanja koji uključuju nastupe koji su se ranije realizirali pred i više tisuća posjetitelja, ministrica je istaknula da se oni ne odvijaju u Hrvatskoj, kao niti u svijetu, ali su našli model koji će omogućiti da se ti nastupi realiziraju.

S Unisonom, s Udrugom promotora, Hrvatskom glazbenom unijom pripremaju jedan projekt gdje će sufinancirati dio produkcijskih troškova kako bi takvi koncerti i događanja bili održivi.

- U ovom trenutku to će se financirati iz COVID fonda Ministarstva kulture, a onda ćemo vidjeti kako će se dalje financirati u sljedećoj godini - zaključila je Obuljen Koržinek.

18.21

Uvode se nužne epidemiološke mjere za područje Vukovarsko-srijemske županije

Na prijedlog Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije uvode se nužne epidemiološke mjere za područje Vukovarsko-srijemske županije, u trajanju od 14 dana. 

Nužne epidemiološke mjere iz točke I. ove Odluke su: 
- na svim okupljanjima gdje je prisutno više od 50 osoba obvezno se vodi evidencija prisutnih s osnovnim informacijama (ime, prezime i broj telefona prisutnih osoba)
- na svim društvenim i javnim okupljanjima obvezno je pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, a ako se održavaju u zatvorenom prostoru obvezno je i nošenje maski za lice ili medicinskih maski
- organizatori sportskih natjecanja obvezni su osigurati uvjete za održavanje natjecanja uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, a sportska natjecanja u zatvorenim prostorima mogu se održavati samo bez prisustva
- prilikom ulaska u javne ustanove stranke su obvezne nositi masku za lice ili medicinsku masku te dezinficirati ruke 
- u svim zatvorenim prostorima u kojima se obavlja djelatnost trgovine i ustanovama koje obavljaju javnu djelatnost obvezno je nošenje maski za lice ili medicinskih maski
- preporuka umirovljenicima da ne odlaze na organizirana putovanja te da ne sudjeluju na organiziranim okupljanjima većeg broja osoba
- preporuka ograničavanja izlazaka korisnika izvan prostora  pružatelja usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi, osim iz medicinskih ili drugih opravdanih razloga sukladno procjeni nadležne osobe koja rukovodi ustanovom ili objektom smještaja
- zabrana posjeta korisnicima doma za starije i nemoćne osobe

Evidencije iz stavka 1. podstavka 1. ove točke obvezno se čuvaju najmanje 14 dana te se u slučaju potrebe predaju Zavodu za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije. 

Nužna epidemiološka mjera iz stavka 1. podstavka 8. primjenjuje se samo na području Grada Vinkovci. 

Zadužuju se stožeri jedinica lokalne samouprave za pojačani nadzor propisanih epidemioloških mjera. 

Ova Odluka primjenjuje se od 30. rujna 2020. godine. 

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja i objavit će se u "Narodnim novinama". 

Komentari 126