Obavijesti

News

Komentari 91

Europski sud za ljudska prava je odlučio: Dosta je bilo buke!

Europski sud za ljudska prava je odlučio: Dosta je bilo buke!
4

Republika Hrvatska Ljubici Udovičić mora platiti više od 56.000 kn jer je država nije zaštitila od buke iz kafića u susjedstvu, odluka je Europskog suda u Strasbourgu

VIDEO

Agonija je bila svakodnevna. Zvali su stručnjake za mjerenje buke koji su utvrdili da kuća nije dovoljno izolirana i da je buka prevelika, žalili su se čak i predsjedniku Josipoviću. Kako otkrivaju sudski dokumenti, između 2002. i 2006. čak je 107 puta zvala policiju da dođu stišati buku iz kafića. 

Ljubica Udovičić i suprug Božo iz sela Cubinec pokraj Križevaca 11 godina su se pred hrvatskim inspekcijama, policijom i sudovima borili protiv prebučnog kafića u prizemlju kuće u kojoj žive. 
Nakon dugogodišnje agonije Europski sud za ljudska prava prošli tjedan konačno im je dao ‘‘zadovoljštinu’’. Sud je procijenio da je RH prekršila članak 8. Europske konvencije o ljudskim pravima koji govori o pravu na poštovanje privatnog i obiteljskog života. Sud je naložio Hrvatskoj da plati Ljubici Udovičić odštetu u visini 7500 eura (više od 56.000 kuna) i dodatno podmiri 7249 eura (oko 54.000 kuna) sudskih troškova. Naime, država je potpuno ignorirala njihove žalbe. U trenu kad su shvatili da se bore s vjetrenjačama, odlučili su se na krajni korak - Strasbourg.

- Kupili smo prvi kat kuće, a u prizemlju je tvrtka Oaza otvorila kafić i vrlo brzo su počeli problemi s bukom, vrijeđanje gostiju i nesuglasice s vlasnikom koji nije uvažavao naše pritužbe niti ga je bilo briga za zemljište oko kuće koje je bilo zajedničko. Od kolovoza 2002. godine, kad smo podnijeli prvu tužbu, pa do travnja 2009. godine, kad je predmet završio u Strasbourgu, Upravni sud je donio 13 presuda u našu korist, no mjerodavna lokalna tijela, ministarstva i druge institucije su se oglušile - govori Božo.

Paralelno s upravnim postupcima vodili su i sudske sporove na Općinskom sudu u Križevcima te Županijskom i Ustavnom sudu, koje su Ljubica i Božo izgubili.

- Nitko nam nikad neće vratiti naše godine života, izgubljeno zdravlje i silni novac koji smo potrošili, no napokon smo dobili dugoočekivanu zadovoljštinu - zaključuje Ljubica Udovičić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 91
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.