News

Komentari 5

Europski sud za ljudska prava odbacio je Hernadijev zahtjev

Europski sud za ljudska prava odbacio je Hernadijev zahtjev

Hernadi je tužio Hrvatsku tražeći od Europskog suda za ljudska prava da ga zaštiti od odluke kojom mu je određen istražni zatvor i od europskog uhidbenog naloga zbog kojeg ne može putovati izvan Mađarske

Europski sud za ljudska prava zaključio je da je zahtjev Zsolta Hernádija nedopušten i odluka je konačna, jer prigovore koje ističe nije koristio pred hrvatskim sudovima i nije iznio valjane argumente kako mu je povrijeđena sloboda kretanja, javlja Večernji list.

Hernadi je tužio Hrvatsku tražeći od Europskog suda za ljudska prava da ga zaštiti od odluke kojom mu je određen istražni zatvor i od europskog uhidbenog naloga zbog kojeg ne može putovati izvan Mađarske.

Europski uhidbeni nalog je izdan zbog kaznenog postupka koji se vodi protiv njega u Hrvatskoj pod optužbom da je sudjelovao u davanju mita bivšem premijeru Ivi Sanaderu u iznosu od 10 milijuna eura.

24sataTV

Mitom je, prema optužnici plaćena kontrola nad hrvatskom nacionalnom naftnom kompanijom Inom. Istraga je pokrenuta 2011. Sanader je bio pravomoćno osuđen ali je Ustavni sud ukinuo presudu pa se sada vodi novi postupak u kojem je Hernadi optužen 2014.

Hrvatska je otvorila istragu protiv Hernadija i do 2013. četiri puta zatražila međunarodnu pravnu pomoć od Mađarske, koja je odbila hrvatski zahtjev pozvavši se pritom na nacionalne sigurnosne interese te su tvrdili da je Hernadi već saslušavan kao svjedok i da nije bilo nikakvih kriminalnih optužbi protiv njega. 

Hernadi je u studenome 2016. uspio svoje ime izbrisati iz baze podataka Interpola pod nazivom "Wanted", a Hrvatska je 2015. izdala novi uhidbeni nalog proslijeđen Mađarskoj.

Hernadi u ustavnim tužbama u Hrvatskoj nije spomenuo 'povrede' koje je isticao u Strasbourgu

Ured hrvatske zastupnice pred Europskim sudom za ljudska prava izvijestio je da je zahtjev čelnika MOL-a Zsolta Hernadija odbačen jer se ni u jednoj od dvije ustavne tužbe koje je podnio u Hrvatskoj nije pozvao na povredu prava slobode kretanja koju je isticao pred Europskim sudom.

Hernadi je pred sudom u Strasbourgu prigovarao da mu je povrijeđeno pravo na slobodu kretanja zajamčeno Konvencijom jer je Hrvatska izdala europski uhidbeni nalog na temelju rješenja suca istrage u kaznenom postupku u kojem je osumnjičen za davanje mita, a u kojem je prvooptužen bivši premijer Ivo Sanader.

"Nadalje, u svojoj tužbi je naveo kako je njegova sloboda kretanja, uključujući i napuštanje vlastite zemlje Republike Mađarske, ograničeno zbog bojazni da će biti uhićen i izručen Republici Hrvatskoj.

Također Hernadi je isticao kako je europski uhidbeni nalog koji je izdan protiv njega bio donesen protupravno i potpuno arbitrarno", izvijestio je Ured. 

Odlučujući o ovom predmetu Europski sud je smatrao kako Hernadi nije pravilno iscrpio sva dostup na domaća pravna sredstva, odnosno nije pravilno podnio ustavnu tužbu hrvatskom Ustavnom sudu.

Pojašnjavaju da je Hernadi podnio dvije ustavne tužbe Ustavnom sudu osporavajući meritorne odluke domaćih tijela o pritvoru te one vezane uz kazneni postupak, međutim ni u jednoj ustavnoj tužbi se nije pozvao na povredu prava na slobodu kretanja koju je isticao pred Europskim sudom.

"Stoga je Europski sud u tom dijelu prihvatio argumente tužene države, smatrajući da podnositelj nije pravilno iscrpio domaća pravna sredstva te je odbacio zahtjev kao nedopušten", izvijestio je Ured.

 

Najčitaniji članci