News

Komentari 0

Europski supermarketi najavili: Više neće prodavati brazilsku govedinu zbog Amazonije

Europski supermarketi najavili: Više neće prodavati brazilsku govedinu zbog Amazonije

Skupina europskih lanaca supermarketa najavila je da će prestati prodavati proizvode od govedine iz Brazila zbog povezanosti intenzivnog stočarstva s krčenjem amazonske prašume

Nizozemski ogranak njemačkog lanca supermarketa Lidl najavio je tako u srijedu da od iduće godine više uopće neće prodavati govedinu podrijetlom iz Južne Amerike, dok drugi lanci planiraju iz ponude povući određene proizvode od usitnjene govedine ili goveđeg mesa.

Mnogi sporni proizvodi povezani su s brazilskim JBS SA-om, najvećim proizvođačem mesa na svijetu.

Najveći lanac supermarketa u Nizozemskoj Albert Heijn, podružnica nizozemskog maloprodajnog diva Ahold Delhaizea, više neće nabavljati govedinu u Brazilu. Glasnogovornica tvrtke rekla je da trenutno prodaju vrlo male količine govedine brazilskog porijekla.

Auchan France također će sa svojih polica ukloniti proizvode od govedine povezane s JBS-om. Belgijski ogranak francuskog Carrefoura Belgium i Delhaize više neće prodavati proteinske štapiće od govedine Beef Jerky proizvođača Jack Linka.

JBS i Jack Link's imaju zajedničku tvrtku koja proizvodi prutiće od sušene govedine. Jack Link's nije odgovorio na zahtjev za komentarom.

J Sainsbury Plc's, podružnica britanskog Sainsburyja, prestat će nabavljati junetinu iz Brazila, napominjući da već sada 90 posto govedine u nabavlja u Britaniji i Irskoj.

Bojkot je odgovor na istraživanje brazilske publikacije Reporter Brasil u kojoj se navodi da je JBS neizravno kupovao krave iz ilegalno iskrčenih dijelova prašume, u shemi poznatoj kao "pranje stoke".

Pojam se odnosi na prodaju stoke uzgojene na nezakonito iskrčenom zemljištu farmama koje ih potom preprodaju klaonicama kako bi se prikrilo njezino pravo porijeklo.

Iz JBS-a su Reutersu priopćili da ne toleriraju ilegalnu sječu šume i da su blokirali više od 14 tisuća dobavljača zbog nepoštivanja politike njihove kompanije.

Naglasili su i da je praćenje neizravnih dobavljača u lancu, koji prethode krajnjem prodavaču stoke klaonici, izazov za cijeli sektor, dodavši da će do 2025. godine uvesti sustav efikasne kontrole.

Brazilski proizvođač mesa kazao je da se u istraživanju Reporter Brasila spominje samo pet od 77 tisuća izravnih dobavljača JBS-a, koji su, kako tvrdi, u trenutku kupnje poštivali njegove smjernice.

Krčenje šuma u brazilskoj Amazoniji, najvećoj tropskoj prašumi na svijetu, intenzivirano je otkako je desničarski predsjednik Jair Bolsonaro preuzeo dužnost 2019. i ukinuo mjere zaštite okoliša, rekavši da planira pojačati poljoprivredu i rudarstvo kako bi se izvukli iz siromaštva.

Krčenje šuma dosegnulo je ove godine najvišu razinu u 15 godina, a većina iskrčenih područja koristi se upravo za uzgoj stoke.

Najčitaniji članci