Obavijesti

News

Komentari 112

Europu su lani napali 19 puta: Na nišanu ISIL-a je i Hrvatska

Europu su lani napali 19 puta: Na nišanu ISIL-a je i Hrvatska
5

Europa na meti: Prema podacima obavještajaca, čak 5000 Europljana bori se na strani terorističke skupine Islamska država. Među njima ima i hrvatskih državljana

VIDEO

Vukovi samotnjaci! Umnožite svoje napade protiv svih! S vama dijelim svoje znanje koje mi je proslijedio sam Alah, ali i iskustvo džihada te žrtava koje su poginule na njegovu putu, napisao je prije nekoliko dana nepoznati terorist na proislamističkom forumu Šumuh al-islam. Detaljno je pojasnio metode terorističkog napada.

To je samo jedan od zadnjih primjera koji je potvrdio da i dalje postoji opasnost od novih terorističkih akcija. U njima prednjače pripadnici i obožavatelji Islamske države (ISIL-a) koji su se koncentrirali na razaranje Europe iznutra. Jedan od važnijih ciljeva im je polarizirati građane i natjerati države da izoliraju svoje građane muslimane. Računaju da će oni tada postati radikalniji i spremniji izvršiti terorističke napade. Zato nadziru džamije i brojne kulturne centre. Javljaju se pojedincima i potom ih obučavaju. Nakon “škole” slijedi dokazivanje. Od početka 2014. pa sve do prosinca ove godine Europa je napadnuta najmanje 19 puta. Najugroženije zemlje bile su Velika Britanija, Francuska, Belgija, Nizozemska, Njemačka, Španjolska, BiH, Kosovo, ali i Turska. S obzirom na brzo širenje, mobilnost, ali i uhićenja, posebno ugrožene su postale Švedska i Danska te sve zemlje balkanskog poluotoka. Hrvatska je također na toj ruti. Moguće napade na Lijepu našu ne odbacuje ni jedan analitičar. Gorim od toga smatraju samo širenje lažne panike, koja dovodi do straha i pomaže jedino teroristima. Na jednu takvu poruku reagiralo je i Ministarstvo unutarnjih poslova. U njoj je pisalo kako tajna služba prati dva terorista u Zagrebu i Splitu te da savjetuju ljudima da ne dolaze na javne manifestacije. Vanjskopolitički analitičar Zoran Kusovac to smatra neodgovornim te na razini lažnih dojava o bombama u školama kako đaci ne bi pisali neki ispit.

- Najmanje što treba tajnim službama je širenje panike. Ozbiljni obavještajci o tome ne pričaju, a kamoli da o tome informiraju svoje rođake. Prije nego što informaciju objave, oni moraju izvagati sve prednosti i nedostatke. Lažne informacija samo remete normalan život. Ljudi koji ih šire moraju biti svjesni da time pomažu teroristima - kaže Kusovac. Korisne informacije u medijima se pojavljuju tek kad ih obavještajci iskoriste. Tome u primjer idu brojna uhićenja terorista i njihovih simpatizera u Europi. Istrage i dalje traju, a zbog njih je i podignuta razina sigurnosti u Francuskoj, Belgiji, Velikoj Britaniji, Italiji i Španjolskoj. Zbog brojnih racija i ograničenog kretanja ostali građani moraju trpjeti.

Karta instituta za istraživanje rata

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Islamisti plavih očiju

Teroristi racionalno iskorištavaju stanje u Europskoj uniji i njezinu nesuglasnost na relaciji Zapad - krizna bliskoistočna žarišta - islamizam. Prva takva je odnos prema izbjeglicama na koje neki gledaju kao na humanitarnu, a drugi kao na nacionalnu krizu i pitanje nacionalne sigurnosti, smatra Mirko Bilandžić, stručnjak za terorizam i nacionalnu sigurnost.

Dodaje da ISIL-u nije bilo potrebno dovlačiti ljude unutar EU kako bi izvršili napade, nego su to napravili oni koji su se rodili ili žive u tim zemljama - Francuze su napali Francuzi, a Britance - Britanci. Sve je to domaći terorizam, a izvode ga grupe ad hoc skupljenih pojedinaca. Naravno, sve je planirano i organizirano izvan tih država na islamističkoj platformi - kaže Bilandžić. Svima je zajednička ideja Kalifat, a kako je kod mladih u Europi, u kontekstu sukoba Zapada i islamizma, došlo do krize identiteta, zašto se nisu integrirali u društvo te što ih je privuklo terorizmu, stručnjaci tek trebaju ponuditi odgovor. Iako je Hrvatska uglavnom katolička zemlja, to nije garancija da njezini građani neće krenuti istim putem.

Screenshot

- Jedan od najvećih strahova boraca protiv terorizma su ‘islamisti plavih očiju’. Izgledaju kao oni i ne može ih se lako identificirati - kaže Kusovac. Kao veću prijetnju od onih koji su otišli ratovati za ISIL vide one koji se namjeravaju vratiti.

- Kad se vrate radikalizirani i obučeni, predstavljaju realnu opasnost za državu. Njih se prvo sprema za određene akcije, a tu prednost imaju oni obrazovaniji. Potom ih se obučava na terenu, i to kako pucati iz različitih tipova oružja. Također, uče kako izraditi improvizirane bombe - pojašnjava Kusovac. Uz njih, postoje i tihi radikali koji uče jednako, ali o tome uopće ne pričaju. Ako smatraju da su spremni, kao što je primjer Andresa Brevika, oni će žestoko napasti.

- Stručnjacima se lakše boriti protiv onih koji žele napasti bez da poginu. ISIL šalje poruku da život napadača nema vrijednost, a protiv takvih mogu jako malo - smatra analitičar. Osim radikalizacije uživo, velik utjecaj na formiranje i razvoj novih džihadista imaju masovni mediji i društvene mreže. Njih, puno lakše nego prije, koriste za vlastitu propagandu i gotovo ih je nemoguće cenzurirati. Mogućnosti su rasle usporedno s rastom tehnologije.

- Nekad ste mogli plijeniti novine, no danas kad neka informacija završi na internetu, ona se umnoži nekoliko stotina puta. To je utjecalo i na mlade zemalja trećeg svijeta koji žele imati jednake mogućnosti kao i njihovi vršnjaci u Europi i SAD-u. Frustrirani su jer ne mogu putovati, obrazovati se i odrastati lakše nego drugi. Oni su laka meta za radikale - pojašnjava Kusovac. Pripadnici ISIL-a su toga svjesni pa često putem Twittera objavljuju fotografije “normalnog” života u Kalifatu. Njihova djeca idu u nove škole, hrana odgovara onoj na koju su navikli tijekom života, a mogu se i lako vjenčati. Njihovi protivnici ih pokušavaju opovrgnuti, a sve češće se na Twitteru žale i same članice ISIL-a koje u Kalifatu nemaju sve “usluge” na koje su navikle. Tako je jedna pitala imaju li u nekom gradu frizerski salon.

Screenshot

- Naravno da imamo takve salone, ali frizure na kakve si navikla ovdje ne smatraju se lijepima. Također, šminkanje lica je nepoželjno i ljudima ćeš izgledati kao klaun - napisao je djevojci jedan od ISIL-ovaca, prenosi Bliskoistočni medijski istraživački institut (MEMRI). Druga djevojka se žalila na lošu kavu pa je poželjela jednu iz Starbucksa, a trećoj smeta što stalno nestaje mobilnog signala i zato može telefonirati samo na krovu kuće.

Na ratištima manje od 100 Hrvata

Prema podacima Europske unije, 5000 građana zemalja članica danas ratuje na Bliskom istoku. Prema američkom Institutu za proučavanje rata (ISW), na ratištima u svijetu je trenutačno manje od 100 Hrvata.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 112
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina