News

Komentari 25

Učenike ranije poslali kućama: Provjeravaju pukotine na školi

Učenike ranije poslali kućama: Provjeravaju pukotine na školi

Trenutno se čeka dolazak geologa iz Zagreba kako bi utvrdili je li riječ o novim pukotinama i šire li se. Osnovna škole je na uzvisini, a prema izjavama nekih učitelja, na školi je i otprije bilo pukotina

U Hrvatskoj Kostajnici su zbog pukotina na zidovima škole učenike su pustili kućama.

POGLEDAJTE VIDEO:

Kako navodi ravnateljica Osnovne škoe 'Davorina Trstenjaka', škola nije evakuirana, već su učenici ranije završili s nastavom radi potrebe pregleda školske zgrade i utvrđivanja njezine sigurnosti.

Osnovna škole je na uzvisini, a kako navode neki učitelji, na školi je i otprije bilo pukotina. Trenutno čekaju dolazak geologa iz Zagreba kako bi se utvrdilo je li riječ o novim pukotinama i šire li se, javlja Večernji list.   

Pukotine su uočene i na zidovima susjedne kuće.

POGLEDAJTE VIDEO:

Podsjetimo, u odronu zemlje u utorak u Hrvatskoj Kostajnici potpuno ili djelomično stradalo je 12 obiteljskih kuća, a ljudskih žrtava srećom nije bilo. Klizište je i dalje aktivno, a kućama se ne može pristupiti. Vlada je u četvrtak na sjednici donijela zaključak kako će se novcem iz proračuna zbrinuti svi koji su ostali bez doma.

Kako su naveli, zbrinjavanje stanovnika provest će se obnovom oštećenih kuća, odnosno zgrada, građenjem novih kuća, odnosno zgrada, osiguranjem drugih zgrada ili stanova, odnosno na drugi odgovarajući način. Napravit će se procjena kako bi se utvrdilo je li realno da se kuće obnove na mjestu gdje su sada s obzirom da je na tom prostoru aktivno klizište. Vlada će sredstvima iz državnog proračuna zbrinuti stanovnike koji su ostali bez domova. 

- Inspektori su izašli na teren. Pripremamo daljnje korake kako bi zaista pomogli tim ljudima. Osigurat ćemo im kvalitetan krov nad glavom, bit će sigurno zbrinuti, rekao je Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja. 

Crveni križ poziva na pomoć

Hrvatski Crveni križ u srijedu je uputio apel javnosti za pomoć ljudima čije su kuće uništene u odronu zemlje u Hrvatskoj Kostajnici. Već su prikupili 97.406 kuna. Putem žiro računa prikupljeno je 4.720 kuna, a putem donatorskog telefona 92.686 (s PDV-om i naknadom teleoperatera), javili su i pozvali ljude da i dalje pomažu koliko mogu.

Apel je pokrenut kako bi se prikupila financijska sredstva za potrebe osoba koje su uslijed odrona pretrpjele značajne gubitke i čije su kuće uništene. 

Svi koji žele pomoći mogu to učiniti:

- pozivom na telefonski broj 060 9011 (cijena poziva 6 kuna i 25 lipa, PDV je uključen) 

(Operator: Moj telekom d.o.o., Trg Krešimira Ćosića 11, Zagreb, MB 02497913, tel. 01/3659-058)

-  uplatom na žiro račun otvoren u Privrednoj banci Zagreb: 
IBAN: HR6923400091511555516, poziv na broj 20

Za uplate iz inozemstva SWIFT: PBZGHR2X

- Internetskim donacijama na našoj službenoj stranici www.hck.hr 

Sve internetske uplate izvršene putem PBZ Carda, uplate u poslovnicama Privredne banke Zagreb i Zagrebačke banke oslobođene su bankovnih naknada.

Hrvatski Crveni križ i dalje u Hrvatskoj Kostajnici, unesrećenim ljudima cjelodnevno pruža psihosocijalnu podršku i obavlja podjelu humanitarne pomoći. 

Usto, timovi Hrvatskog Crvenog križa aktivno djeluju na području Sisačko-moslavačke (općina Lekenik, područje Novske) i Ličko-senjske županije gdje svakodnevno pomažu ljudima ugroženima poplavama dostavom vode, namirnica i lijekova te pružanjem prijevoza onima kojima je potreban.
 

 

Najčitaniji članci