Obavijesti

News

Komentari 1

EVN Croatia Plin: Ugovorene cijene vrijede i izmjena neće biti

EVN Croatia Plin: Ugovorene cijene vrijede i izmjena neće biti

EVN Croatia Plin opskrbljuje plinom oko 1.300 korisnika (kućanstava i poslovnih korisnika) na području Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije, a ima i koncesiju za područje Ličko-senjske

VIDEO

Ugovori koje tvrtka EVN Croatia Plin ima sa svojim kupcima vrijede i tu nema izmjena cijena plina, izvijestili su iz tvrtke EVN Croatia Plin u priopćenju o u utorak održanom webinaru pod nazivom "Cijene prirodnog plina u Hrvatskoj", kojem su nazočili opskrbljivači plina i krajnji korisnici - kupci plina.

Taj su webinar organizirali Vanjskotrgovinska organizacija Austrijske gospodarske komore, Advantage Austria, zajedno s Energetskom akademijom (ENG-A) i EVN Croatia Plin.

Kako se navodi u priopćenju, porast cijena na tržištu plina u cijeloj Europi ima snažan utjecaj na tvrtke koje posluju u Hrvatskoj, a direktor tvrtke EVN Croatia Plin Vlado Mandić je istaknuo kako je nabavna cijena plina za neke korisnike u 2021. porasla čak 350 posto.

Prekid u opskrbi plinom nanio bi štetu gospodarstvu Europe
Prekid u opskrbi plinom nanio bi štetu gospodarstvu Europe

"Važno je reći da je porastao udio cijene nabave energije plina, pa je tako na primjeru bolnice u Hrvatskoj udio cijene plina u javnoj nabavi u 2021. iznosio 63 posto, dok je udio cijene nabave plina kod istog poslovnog subjekta u 2022. iznosio 89 posto", navode iz EVN Croatia Plina.

Mandić je naglasio kako je EVN Croatia Plin svojim pristupom i pravovremenom reakcijom prošle godine u konačnici osigurao niže cijene plina za svoje korisnike.

"Teško je prognozirati dugoročne cijene plina, ali zbog cjelogodišnjeg monitoringa cijena, u travnju i lipnju prošle godine uočen je kratkoročan, ali značajan rast cijena te smo odmah pokrenuli žurnu akciju i poziv kupcima na ugovaranje plina. Kupcima su ponuđene razne opcije opskrbe prema terminskim cijenama, tako da je do kraja ljeta 2021. većina kupaca ugovorila opskrbu", izjavio je Mandić te naglasio kako "ugovorene cijene vrijede sukladno ugovoru i nikakvih izmjena neće biti, što bi kad se govori o ugovorima, trebalo bi standard".

Inače, kada je riječ o ugovorenim cijenama uglavnom se radi o poslovnim korisnicima koji imaju ugovore po tržišnim uvjetima.

I Vlada dobila četiri i pol puta veći račun za plin, Središnji ured: 'Cijene će rasti i u siječnju'
I Vlada dobila četiri i pol puta veći račun za plin, Središnji ured: 'Cijene će rasti i u siječnju'

Iz EVN Croatia Plina smatraju kako su u trenutnoj situaciji, gdje se već dogodio drastičan rast cijena, "nužne mjere za 'ublažavanje šoka', kako od strane države, koje mogu samo djelomično pomoći, tako i sa strane svih dionika".

Istaknuto je da se treba razmotriti mogućnost uvođenja i dodatnih tržišnih mehanizama za sprečavanje budućih energetskih kriza.

"U budućnosti je važno da se, između ostalog, odrede razine strateških zaliha plina na skladištu te razmotri veća fleksibilnost u postupku javne nabave, te obavezno edukacija ljudi koji vode javnu nabavu, osobito u ime drugih institucija", istaknuo je Vlado Mandić, dodajući i kako je, uz sve mjere za reguliranje cijena plina, poželjna i diversifikacija dobavnih pravaca koje bi osigurala stabilnije cijene plina bez naglih i velikih oscilacija.

Što se tiče predviđanja cijena plina, organizatori su istaknuli da na cijene plina utječe niz faktora, ali predstavili su optimistične podatke vezano uz trenutne cijene trgovanja plina na burzama energenata.

"Cijene po kojima se trenutno trguje s količinama plina za 2024. i 2025. su na razini prije krize, što bi značilo, ako se situacija ne promijeni, da bi u budućnosti krajnje cijene plina za korisnike ipak trebale 'normalizirati' i trebale biti niže od trenutnih", zaključuje se u priopćenju.

I privatni vrtići u Zagrebu dižu cijene: 'Nitko živ ne zna kako će prebroditi ovu situaciju...'
I privatni vrtići u Zagrebu dižu cijene: 'Nitko živ ne zna kako će prebroditi ovu situaciju...'

Inače, tvrtka EVN Croatia Plin opskrbljuje plinom oko 1.300 korisnika (kućanstava i poslovnih korisnika) na području Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije, a ima i koncesiju za područje Ličko-senjske županije (izgradnja plinskog distribucijskog sustava i distribuciju plinske mreže).

EVN Croatia je prisutna u Hrvatskoj od 2009. godine, a njen je vlasnik austrijska tvrtka EVN AG.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"