Obavijesti

News

Komentari 98

Facebook izbjeglice: Sve što trebaju doznaju na internetu

Facebook izbjeglice: Sve što trebaju doznaju na internetu
13

U prosjeku krijumčarima plate oko 9000 kuna po osobi da bi ih ukrcali u čamac na napuhavanje zajedno sa stotinama duša i otisnu ih na ilegalni put prema Grčkoj

VIDEO

Ako imate valjanu putovnicu, jednosmjerna karta za trajekt od turske obale do otoka Lezbosa u Egejskom moru stoji nešto više od 190 kuna , a putovanje je gotovo za 45 minuta. No za izbjeglice iz Sirije taj je put mnogo skuplji. U prosjeku krijumčarima plate oko 9000 kuna po osobi da bi ih ukrcali u čamac na napuhavanje zajedno s više stotina duša i otisnu ih na ilegalni put prema najbližoj članici Europske unije.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata Video 00:24

Kršćanin Joseph, koji je prije dva tjedna iz Sirije u Tursku prebjegao zajedno s devet članova svoje obitelji, kaže kako je ukrcan na čamac od 7 metara koji je prevozio ukupno 62 putnika. Egejsko more prešli su u srijedu navečer.

REUTERS

Ukupno su krijumčarima dali 98 tisuća kuna kako bi se svi zajedno dokopali Grčke.

- Jako je skupo, no i duša je skupa - kaže Joseph, koji je radio kao računovođa u obalnom sirijskom gradu Tatrusu, još nezahvaćenom ratom. Ipak kaže kako je jasno da su u pitanju mjeseci dok i njegov grad preuzmu snage Bašara al-Assada.

Savjetuju im da gumene čamce po dolasku raspolove

Na obalama Lezbosa posvuda leže ostaci gumenih čamaca. Prije isplovljavanja, krijumčari izbjeglicama savjetuju da ih po izlasku na obalu prerežu kako ih grčke vlasti ne bi mogle porinuti natrag.

Otok je krcat izbjeglicama koje spavaju na ulicama, a odjeću koju imaju peru u moru. Kampiraju u gradskim parkovima, a noću šetaju uz restorane i barove u kojima sjede lokalni stanovnici.

REUTERS

- Puno je tehnologije u njihovoj organizaciji. To do sada nismo viđali. Kada stignu, izbjeglice točno znaju kuda trebaju ići, s kime trebaju razgovarati i što trebaju nabaviti. Facebook u svemu ima vrlo značajnu ulogu - kaže za CNN Alessandra Morelli, dužnosnica UN-a za izbjeglice s velikim iskustvom u poslu.

''Sve što trebamo znati je na društvenim mrežama''

Sirijac Kenan al Beni sa šestero svojih prijatelja na Lezbos je stigao u četvrtak ujutro. Svi imaju između 19 i 20 godina. Kada je čamac na kojemu su bili počeo popuštati, putem mobitela su nazvali obalnu stražu.

- Imamo sve njihove brojeve, a u mobitelima GPS. Pošaljemo im poruku putem WhatsAppa i oni dođu po nas - kaže. Osobne dokumente nose u vodootpornim torbicama oko vrata. Pokazao je i nekoliko Facebook stranica na kojima oni koji su uspjeli doći do Europe daju savjete i upute onima koje opasno putovanje tek čeka. Međusobno si šalju i fotografije, primjerice jeftinih šatora koji mogu poslužiti na putu kao i lokacije jeftinih hotela.

- Sve što trebamo piše na Facebooku, Twitteru, WhatsAppu i Viberu - kazao je al Beni.

Kaže da želi doći do Njemačke kako bi nastavio studij jer je zbog rata u Siriji studiranje gotovo nemoguće. Njegov brat, kaže, već je u Njemačkoj do koje je došao istim putem uz pomoć krijumčara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 98
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH
Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...