Obavijesti

News

Komentari 8

'Fakultet je od nas napravio kompletne ljude i sportaše'

'Fakultet je od nas napravio kompletne ljude i sportaše'
1

Ponosni su na svoje diplome: Igor Marenić je diplomirao geodeziju, a Šime Fantela (30) ekonomiju. Zlatni dečki kažu da su uživali u studentskim danima

VIDEO

Fakultet mi je bio plan B, no dao mi je puno više od pukog znanja. Naučio me kako prevladati teškoće u životu, naučio me odgovornosti i radnim navikama.

Učinio me je kompletnim čovjekom, rekao nam je Šime Fantela (30), zlatni hrvatski olimpijac. Šime je s najboljim prijateljem Igorom Marenićem u Riju postao zlatni u klasi 470, a na tom putu do uspjeha, kako obojica kažu, obrazovanje je odigralo golemu ulogu.

- Diplomirao sam ekonomiju, premda sam želio upisati psihologiju. Nažalost, psihologiju nisam mogao studirati izvanredno pa mi je ostala ekonomija. Išao sam u gimnaziju te sam znao stoga da moram upisati fakultet. I sad, kad sam ga završio, mogu reći da se osjećam ispunjeno i ne bojim se za egzistenciju - rekao je Šime.

S istim problemom nekompatibilnosti hrvatskog školstva suočio se i Igor. On je htio upisati arhitekturu ili elektrotehniku i računarstvo, ali je u konačnici diplomirao geodeziju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nije mi žao što je tako ispalo, geodeziju sam zavolio, bila mi je iznimno interesantna - istaknuo je Igor.

Dečki su bili uporni, zbog obveza i nemogućnosti odlaska na predavanja i ispite trebalo im je nešto više vremena da završe fakultet - Igoru osam, a Šimi sedam godina, ali u konačnici su ponosno primili diplome.

- Nije se moglo drugačije, često smo bili na putu i nismo mogli biti redoviti - rekao je Marenić, koji je zbog jedriličarske karijere s 15 godina rodni Cres zamijenio Zadrom.
Šimini mama i tata postali su mu roditelji, a njih dvojica od tada su postali vječni cimeri. Bili su prvo skupa u Šiminoj sobi u Zadru, potom su dijelili i studentski smještaj u Zagrebu, a jedan od drugog nisu mogli pobjeći ni na natjecanjima.

- Nije mi bilo lako s 15 godina ostaviti dom, no bio je to jedini način da uspijem u jedrenju. Da, Šimini roditelji preuzeli su brigu o meni, išli su na roditeljske sastanke, a kad je trebalo, podignuli su i glas. No bio sam jako dobar učenik pa nije bilo problema - nasmijao se Igor, koji na studiju nije bio savršen.

- Pao sam dva ispita. Išao sam na rokove više informativno, no iz drugog puta sam ipak položio. Ma, kad god sam dobro naučio, nikad nije bilo problema.

Profesori nisu znali tko sam tako da nisam imao nikakvih popusta – ispričao nam je Marenić.

Studentski život u Zagrebu, unatoč svim sportskim obvezama, uspjeli su iskusiti.

- Tijekom zimskih mjeseci uživali smo u životu studenata. Išli smo van, na tulume, u menzu... Bilo je zabavno i poučno – nasmijao se Fantela.

Šime i Igor uspjeli su nekako profesionalni sport uskladiti s obrazovanjem, no dobar dio sportaša, pogotovo oni iz nogometa i košarke, uglavnom učenje guraju u drugi plan.

- To su sportovi u kojima ima više novca pa dečki bacaju sve karte na treninge da uspiju. Razumijem ih, no uvijek bi im preporučio daljnje školovanje. I zbog sigurnosti, ali i svega ostalog što na fakultetu mogu naučiti – istaknuo je Šime.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina