Obavijesti

News

Komentari 85

Fašisti na krizi osvajaju vlast. To je loša vijest. Dobra vijest je da kriza razotkriva njihove šupljine

Fašisti na krizi osvajaju vlast. To je loša vijest. Dobra vijest je da kriza razotkriva njihove šupljine
5

Uspod fašizma i desnog populizma u Italiji i Europi zabrinjavajuća je posljedica socijalne i ekonomske krize, straha i nesigurnosti birača. No istodobno, vlast je za takve opcije često kriptonit i otkriva nesposobnost.

VIDEO

Ima neke simbolike u činjenici da je deset dana prije izborne pobjede desničarske i postfašističke koalicije čija je liderica Giorgia Meloni upamćena po zahtjevu da "Hrvatska vrati Italiji Istru i Dalmaciju", grupa od par stotina hrvatskih navijača marširala ulicama Milana s uzdignutim rukama u fašistički pozdrav.

Kao da su sudjelovali u predizbornoj kampanji talijanskih fašista, nad čijim se trijumfom sada zgražamo i zabrinjavamo.

Dok ga neki očito slave i veličaju.

I tako, nakon nedavne izborne pobjede švedskih desničara, na vlast su došli i talijanski kriptofašisti, točno stotinu godina nakon dolaska na vlast prvog fašista Benita Mussolinija. To za Italiju nije nikakva novost, niti presedan u posljednjih nekoliko godina, u koaliciji je i bivši ministar Matteo Salvini, kao i ex-premijer Silvio Berlusconi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Italy's centre-right coalition closing campaign rally in Rome

Lako je doći na vlast

Istovremeno, to je za svakog fašista, populista, nacionalista, za svakog demagoga i manipulatora, tek lakši dio posla. Teži je dio preuzimanje i obnašanje vlasti koja se često pokazala kao kriptonit za takve političke grupacije.

Lako je u opoziciji jeftinim parolama graditi političku platformu, poigravati se teritorijalnim pretenzijama i povijesnom nostalgijom, udarati na emocionalne strune, na jeftine strasti, igrati na strahove i nesigurnost. Lako je parazitirati na svjetonazoru. Na pričama o obitelji. Na progonu manjina i "onih drugih". Na sloganima o "bratstvu i domovini".

I još je lakše pritom dizati desnicu u zrak.

A nešto posve drugo je zasjesti na vlast u doba ekonomske i socijalne krize i uhvatiti se u koštac s posljedicama pandemije, inflacije, recesije, energetske krize, rata u Ukrajini.

Snap election in Italy

Neobuzdana korupcija

To smo vidjeli u mnogim europskim državama, pa i u Hrvatskoj, kad je desnica na nacionalističkim ili populističkim parolama osvajala vlast, a onda demonstrirala nesposobnost ili naprosto vlast koristila za neobuzdanu korupciju i kriminal.

Nakon čega je svoju nesposobnost, korupciju i kriminal kamuflirala apeliranjem na domoljublje, obiteljske vrijednosti, vjeru i naciju, na povijesnu nostalgiju: Orban vadi Veliku Mađarsku, Vučić vadi Jasenovac i Oluju, a nema sumnje da će Meloni prvom prilikom izvaditi Istru i Dalmaciju.

I zbog toga se davanje vlasti takvim opcijama može pokazati korisnim mehanizmom za njihovo raskrinkavanje. Da se vidi koliko su kruti izvana, a šuplji iznutra.

Tim Građevina

Sjetimo se, primjerice, vlade Tomislava Karamarka i Tima Oreškovića, sjetimo se Mostovaca koji su dvaput dolazili na vlast kao reformisti i odlazili kao gubitnici, a sada s ridikulima i radikalima na cesti traže povratak na vlast.

Protestne opcije traju dok na vlasti i sami ne postanu meta protesta.

Dolaskom na vlast usmjeravaju fokus na političke i druge kapacitete koje je često obrnuto proporcionalne njihovu urlanju, huškanju i busanju o prsa.

Izraz očaja

I HDZ, kao jedan od baštinika takvog političkog stila, korupciju, kriminal i nesposobnost kamuflira pozivanjem na domoljublje i Domovinski rat, zaklinjanjem u obiteljske vrijednosti, skrivanjem iza skuta Katoličke crkve i braniteljskih udruga, kao i upiranjem prsta u vanjske ili domaće prijetnje.

Pobjeda talijanskih desničara i neofašista po mnogima je izraz protesta i očaja, kao i rezultat slabosti drugih političkih opcija, dok se ponovno potvrdila teorija o tome da ljudi u trenucima nesigurnosti i straha trče u zagrljaj autokratima i čvrstorukašima.

Pa onda ti čvrstorukaši ukinu mehanizme kojima su se domogli vlasti i građanima, medijima, kritičarima, oporbenjacima - pa i svojim biračima - vežu ruke (nekad i doslovno) kako ih ne bi prvom prilikom maknuli s vlasti.

Kao što to rade Viktor Orban, Aleksandar Vučić i njihov pokrovitelj Vladimir Putin.

Pobjeda fašista u Italiji nije dobra vijest. Osim, možda, za one hrvatske navijače u Milanu. 

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a