Obavijesti

News

Komentari 4

Fatalna glumačka diva koju su obožavali muškarci i žene...

Fatalna glumačka diva koju su obožavali muškarci i žene...
1

"Marlene Dietrich: Dressed for the Image" je nova izložba u Nacionalnoj galeriji portreta u Washingtonu, a prikazuje njemačku glumicu kroz fotografije, članke, videozapise i filmske isječke

VIDEO

Slavna i neodoljiva njemačka glumica Marlene Dietrich cijeli je život u javnosti gurala određenu sliku sebe. Ta slika je bila tajanstvena, senzualna, zapovjedna na granici ženstvenosti i suzdržanosti, a cijelu svoju karijeru prkosila je normama mode i seksualnosti. Dvadeset i pet godina od njezine smrti njezin život i njenu pojavu ponosno prikazuje Nacionalna galerija portreta u Washingtonu. Izložba je otvorena prije desetak dana, a posjetitelji će je moći prisjetiti sve do travnja sljedeće godine.

Marlene Dietrich, on-set of the Film

Nesuđena koncertna violinistioca

Tridesetih godina prošloga stoljeća Marlene Dietrich bila je jedna od najunosnijih glumica u Hollywoodu. I danas se smatra jednom od najboljih glumica svih vremena, zahvaljujući prvenstvo ulogama u filmovima redatelja koji ju je 'otkrio', Josefa von Sternberga.

Marlene Dietrich, Publicity Portrait, on-set of the Film

Rođena 27. prosinca 1901. kao Maria Magdalena Dietrich, glumica je odrasla u Berlinu kao mlađa od dvije kćeri majke iz imućne obitelji te oca policijskog poručnika. Otac joj je umro kada je imala 10 godina, a majka se preudala za njegovog najboljeg prijatelja Eduarda von Loscha, koji je umro ubrzo nakon vjenčanja. 

Od malena je pokazivala zanimanje za kazalište i poeziju, a u školi je učila svirati violinu. Htjela je postati koncertna violinistica, no ozlijedila je zglob pa se posvetila glumi. Prve uloge ostvarila je u kazalištu, a na filmu je debitirala 1922. godine. Na setu upoznaje Rudolfa Siebera, s kojim se vjenčala u svibnju 1924.. S njim je dobila jedino dijete, kćer Mariju Elisabeth Sieber, kasnije poznatu pod imenom Maria Riva. 

Marlene Dietrich

Suparnica Grete Garbo

Tijekom tridesetih godina doselila se u Ameriku i dobila državljanstvo te je potpisala ugovor s Paramount Pictures koji su je plasirali kao odgovor na Šveđanku Gretu Garbo, zvijezdu studija MGM. 

Prvi film kojeg je snimila na engleskom jeziku bio je 'Morocco', redatelja Josefa von Sternberga. Iako je jedva znala jezik te imala loš izgovor, ta uloga joj je donijela jedinu nominaciju za Oscara u karijeri. 

Marlene Dietrich - filmstill

Imidž fatalne žene Marlene si je priskrbila i filmom 'Plavi anđeo', koji je od nje napravio jednu od najvećih holivudskih zvijezda.

Glas kao 'treća dimenzija'

No Dietrich je njegovala i karijeru pjevačice i zabavljačice. Njen glas zvali su 'trećom dimenzijom', a njen bliski prijatelj Ernest Hemingway rekao da ako ne bi imala ništa osim svog glasa, mogla bi vam i samo njime slomiti srce. 

137036079

Prije međunarodne slave, otpjevala je duet s Margo Lion, a pjesma je ubrzo postala 'lezbijskom himnom' u Berlinu. 

Od pedesetih do sedamdesetih, Marlene je radila kao kabaret izvođačica te je nastupala u kazalištima diljem svijeta, a od svojih je nastupa zarađivala, za to doba, basnoslovne novce. 

98267159

Osim u glumi, glazbi i politici njeno Marlene je veliki trag ostavila i u modi. Tijekom 30-ih godina zajedno s Katherine Hepburn bila je jedna od rijetkih žena koja se u javnosti pojavljivala u hlačama. I u njima je bila neodoljiva

137043533

Iako je bila u braku s redateljem Rudolfom Sieberom sve do njegove smrti, Marlene je radila štogod je htjela. Naime par je sretno živio u otvorenom braku. Dok je ona 'šarala' te imala afere s najvećim imenima književnosti, glazbe i filma, Rudolf je bio s dugogodišnjom ljubavnicom Tamarom Matul, s kojom je i odgajao svoje i Marlenino dijete, kćer Mariu. 

Strastvene veze s muškarcima i ženama

Dietrichina seksualnost bila je 'javna tajna' u Hollywoodu. U Kaliforniji je jedno vrijeme živjela s kubansko-američkom spisateljicom Mercedes de Acostom koja je ostavila Gretu Garbo zbog nje. Poslije je imala i aferu s Edith Piaf, koja joj je ostala jedna od najbližih prijateljica.

Marlene Dietrich - filmstill

Iako su Šveđanka Greta Garbo i Njemica Merlene tvrdila da se nikada nisu upoznale, ljute protivnice su, smatra jedan biograf, imale zajedničku prošlost. Prije no što su se proslavile u Hollywoodu, upoznale su se u Berlinu na snimanju jednog nijemog filma te su se upustile u strastvenu i kratku aferu koja je, pisao je autor, slomila Garbo.

Prema riječima Marlenine kćeri, glumicu su obožavali jer je bila nesebična ljubavnica koja se brzo prilagođavala potrebama drugih. Navodno je najviše uživala u pružanju oralnog seksa.

99278525

Među njene brojne ljubavnike ubrajaju se i Joseph Kennedy te njegov sin John F. Kennedy, Gary Cooper, James Stewart, Cary Grant, John Wayne, Kirk Douglas i Frank Sinatra.

Voljela je i obične vojnike..

Marlene se nije libila izražavati svoja politička uvjerenja te se čvrsto okarakterizirala kao velika protivnica Hitlera i nacističkog režima. Njezin najveći doprinos ratu bio je podizanje morala vojnika u borbi protiv nacista. Njena najpoznatija pjesma „Lili Marlene“ postala je omiljena pjesma ne samo Savezničkih snaga nego i njemačkih vojnika.

137036004

Prema nekim izvorima Marlene nije samo vojnicima davala moralnu potporu. Navodno je imala seks s vojnicima jer je smatrala da ono to zaslužuju i da im kao potporu treba pružiti sve što ima. Pa čak i svoje tijelo..

Nakon rata dobila je odlikovanja od američkog predsjednika i francuske vlade za doprinos u ratu.

Marlene Dietrich in Das hohe Lied

Marlene je posljednjih 11 godina provela u svom pariškom stanu zbog straha da ju fotografi ne 'ulove' u starosti. Sramila se svojih bora, a u posljednjim javnim pojavljivanjima zatezala je kožu lica selotejpom iza ušiju. Iz sigurnosti svog stana, sudjelovala je i u dokumentarcu o svom životu no nije htjela stati pred kameru. 

Umrla je 1992. godine u 90. godini života. 


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.